Günümüzde popüler olan bazı diyetler hızla zayıflatsa da birçok soruna yol açabiliyor. Uzmanlar sağlıklı beslenme alışkanlıklarını hayatımıza adapte etmemiz gerektiğini söylüyor. Peki, ama bunu nasıl başaracağız? Sağlıklı zayıflama ile ilgili pek çok soruyu Diyetisyen Deniz Zünbülcan’a sorduk, merak edilenleri öğrendik.
#ObeziteBazı kişiler için kilo vermek ne kadar zorsa bazıları için de kilo almak o kadar zordur. Genelde kilo vermek isteyenler kilo almak isteyenlere gıptayla bakarlar. Aynı şey kilo almak isteyenler için de geçerlidir. Kilo alma diyeti ile siz de istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz.
#Sağlıklı Kilo AlmaAnne ve babasının sağlık sorunlarıyla boğuşurken bunalıma giren diş hekimi Ayşe Musulluoğlu (58), 15 yılda 150 kiloya çıktı. 2022’de zayıflamaya karar veren Musulluoğlu, diyet, spor ve azimle 71 kiloya indi. Yaza 65 kilo ile girme hedefi bulunan Musulluoğlu, “Adeta yeniden doğdum” diyor.
#Murat YılmazDiyet uygulayanlar bunu genelde düzenli şekilde yapmaya çalışır. Yani hiçbir günü eksik bırakmadan gerekli diyet listesine harfiyen uyumak için gayret gösterir. Ancak bir günü kaçırdığı zaman bunun getirisinin ne olacağına dair bilgi almaya çalışır. Peki bir gün diyeti bozmak kilo aldırır mı? Haftada ya da ayda bir gün çok yemek yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamBir şifa kaynağı olarak öne çıkan bıldırcın yumurtası gün içerisinde düzenli tüketilir. Özellikle bağışıklık sisteminin korunması ve enerji sağlaması üzerinden önemli bir yer taşır. Tabii kilo problemini de yanında getirebileceğini söylemek gerekir. Peki, bıldırcın yumurtası kilo aldırır mı? Bebeklere ve yetişkinlere bıldırcın yumurtası tüketmek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamBelli bir yaşa geldiği zaman bebek bisküvisi minik yavrular için önemli bir yer taşır. Fakat sunmuş olduğu lezzetli yanı ile günümüzde yetişkinlerin de tükettiği bir besin kaynağıdır. Peki, bebe bisküvisi kilo aldırır mı? Diyette yetişkinlerde ve bebeklerde bebek bisküvisi yemek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamPek çok faydası ile beraber bal günlük tüketimin en önemli parçaları içerisinde gelir. 7'den 70'e herkesin belli oranda tüketmesi gerektiği en önemli besin kaynakları içerisinde yer almaktadır. Peki bal kilo aldırır mı? Diyette doğal, petek ve sütlü bal tüketmek kilo yapar mı tüm detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamSalgın ile eve kapanmak, dolayısıyla hareketin azalması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi obeziteyi arttırdı. 3-4 ay boyunca obezite ameliyatları durmuş olmasına rağmen 2020’nin son 4-5 ayında 20 binden fazla kişi ameliyat masasına yattı, ki bu oran 2019’u solladı. Aşırı kilo, obezite koronavirüse yakalanma ihtimalini arttırırken, kısa zamanda çok kilo vermek isteyenler ya mucize hap ya da diyetler ile hayatlarını riske ediyor ya da ameliyat masasına yatıyor. Peki yok mu bu işin başka bir çözümü?
#YAZARKoronavirüsün hayatımıza girmesiyle yeme-içme alışkanlıklarımız değişti. Pek çoğumuz bu dönemde daha fazla yemeye başladık. Buna bir de sokak kısıtlamasıyla gelen hareketsizlik eklenince kilo almak kaçınılmaz oldu. Ama tersini yaşayanlar da var. Onlar pandemide dengeli beslenmeye ve spor yapmaya odaklandılar. Sonuçlarını almaları çok sürmedi. Geçen yılda sağlıklı bir yaşama geçenlerle konuştuk.
#GazetehaberleriProf. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, zayıflama diyeti yapan bireylere yağ içeriği düşük lor peynirini tavsiye etti. Garipağaoğlu diğer süt ürünlerinde bulunmayan serum proteinlerini içeren lor peynirini, sporculara, yaşlılara, çocuklara ve tansiyon hastalarına da önerdi.
#Lor PeyniriYaz geliyor ve kilo verme mevsimi geldi çattı. Ne yapalım da şu kilolardan kurtulalım diyenlerin sayısı artıyor. Buradan hepsine toplu yanıt vereceğim. Bu yazımda dünyada yeni akademik yayınları toparlayıp hazırladığım bu yazımda kilo vermenin sırlarını sizinle paylaşacağım. Eyvah çikolata da yiyemeyecek miyim? diye soranlara merak etmeyin size vegan çikolata tarifi de vereceğim!
#Vegan DiyetPopüler beslenme yöntemleri arasındaki yerini alan ketojenik beslenme, aynı zamanda diyet olarak da nitelendiriliyor. Tarihi 1920'li yıllara kadar dayanan ketojenik beslenme, epilepsi nöbetinin önüne geçmek için ortaya çıkmıştır. Zayıflama üzerinde de etkisi olduğu gözlemlenen ketojenik beslenme diyeti, günümüzde giderek popülaritesini arttırmaya devam ediyor. Peki, ketojenik beslenme nedir ve nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Ketojenik Beslenme1-31 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Ayı ve 3 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Günü. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nesliar Eser Kutsal da bu vesileyle dünyada en sık görülen 3 kanserden biri olan kolon kanseriden korunmanın yollarını anlattı.
#Dünya Kolon Kanseri Farkındalık GünüUzun zaman aldığı gerekçesiyle insanların, yemek yemeye ayırdıkları zamanı iş durumlarına göre kısa bir süreye sıkıştırıp, hızlıca tüketilebilecek atıştırmalıkları tercih ettiğini söyleyen Uzm. Psikolog Tuğçe Denizgil, yemek yeme alışkanlığının değiştirilmesi ile yaşamlarındaki diğer parçaların da değiştiğini, yemek yemenin sadece doymak anlamına gelmediğini ifade etti.
#Kilo Aldıran NedenlerYaz, bütün güzellikleriyle beraber bazı sağlık sorunlarını da hayatımıza sokuyor. Havuzda, plajda saçlarımızın yeşilleşmesi, tatilde alınan fazla kilolar yine bir derece... Bunun bir de güneş çarpması, gıda zehirlenmesi, hatta kalp krizi ve cilt kanseri riski var. Yazarımız Dr. Mehmet Öz’den, sıcaklarda sağlıklı beslenmeden doğru güneşlenmeye, tatile çıkmadan bir önceki hafta yapmamız gerekenlerden tatilde partiye nasıl hazırlanacağımıza dair tavsiyelerini aldık. Doktorun bize yaz hediyesiyse sezonu formda geçirmek isteyenlere: ‘6 Gün Yap, 1 Gün Dinlen’ diyeti.
#Mehmet Öz