Yaz tatili planı yaparken deniz keyfi genelde ilk sırada yer alır. Bu anlamda şanslıyız çünkü ülkemizin üç yanı sayısız koy ve plajla çevrili. Peki bu yaz tarih gezisiyle deniz keyfini bir arada yapmaya ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Yakınlarında denize girilebilen antik kentler hangileri?’ diye sorduk. 5 şehirden plaj seçeneğinin fazla olduğu 10 antik kenti önerdiler.
#RotaTürkiye, güneşin maviyle buluştuğu cam gibi denizi ve tertemiz kumsallarıyla birbirinden harika plaj ve koya ev sahipliği yapıyor. Özellikle Ege'den Akdeniz'e uzanan coğrafyadaki koyların çoğu pek bilinmiyor. Eğer bu yaz, daha önce adını duymadığınız ve az bilinen koylarda deniz keyfi yapmak istiyorsanız bu listemiz tam size göre… Uzmanlarımıza ‘Ege ve Akdeniz'de keşfedilmeyi bekleyen koylar nereler?’ diye sorduk. Hepsi birbirinden büyüleyici 15 adresi önerdiler.
#RotaKıdrak koyu, sıklıkla araştırılan koylardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da yüksek önem taşıyan koylar arasındadır. Bu bakımdan Kıdrak koyunun nerede olduğunu öğrenebilir ve rahatlıkla gidebilirsiniz. Kıdrak koyu nerede? Nereye bağlı? Kıdrak koyuna nasıl gidilir koyda neler yapılır tüm detaylarıyla derledik.
#Kıdrak Koyu NeredeKavurucu sıcaklar bitti, deniz tam kıvamında ve sahillerdeki kalabalık yerini sakinliğe bıraktı. Eğer sessiz, huzurlu bir tatile çıkmak istiyorsanız en doğru zaman. Türkiye’de eylül-ekim aylarında yaşanan ‘sarı yaz’da denize girebileceğimiz, doğanın tadını çıkarabileceğimiz adresleri jürimize sorduk, en güzel 10 seçeneği sıraladık.
#SeyahatMuğla'nın Fethiye İlçesi’nde, kontrolden çıkıp 90 metre yükseklikten denize uçan otomobilin sürücüsü 38 yaşındaki Aydın Dalgıç boğuldu.Olay yerine gelen ekipler suyun 5 metre altındaki otomobile ulaşmakta zorlandı. Dalgıç yardımıyla otomobile halat bağlayan ekipler, aracı kıyıya çekmek için yoğun çaba gösterdi. Emniyet kemeri kesilen Aydın Dalgıç, kıyıya 4 metre kadar yaklaştırılan otomobilden bilinci kapalı halde çıkarıldı. Kumsala çıkarılan Dalgıç’a UMKE ekipleri tarafından 5 dakika boyunca kalp masajı yapıldı. Yaklaşık 1 saat suyun altında kalan Dalgıç, kalp masajına cevap vermedi. Tekneye alınarak Kıdrak Koyu’na getirilen Dalgıç’ın cenazesi 112 Acil Servis ekipleri tarafından incelendi. Yaşamını yitirdiği belirlenen Dalgıç’ın cenazesi Fethiye Devlet Hastanesi morguna götürüldü.Ergün TOS-DHA
#UçurumYaz aylarının yoğun turist kalabalığının atlatıldığı ve güzel havaların son demlerinin yaşandığı günlerdeyiz. Uzmanlarımıza ‘Tam da şu sıralar deniz, kum ve güneşin tadının çıkarılacağı yerler nereler?’ diye sorduk. Çadır atılacak adreslerden tutun da saklı koylara kadar birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaYaz dendi mi hemen akla deniz, kum ve güneş gelir. Yalnız bu üçlü dışında biz Türk insanının asla vazgeçemediği bir aktivite daha var: Piknik yapmak… Büyük şehirlerin keşmekeşinden sıkılanlar ve doğaya hasret kalanlar için hem ucuz hem de denize girilebilen piknik alanlarını uzmanlara sorduk. İşte 10 şehirden birbirinden güzel 15 piknik ve mesire alanı...
#Piknik YerleriBir dilin bütün kelimelerini kullansam anlatmaya yetmez. Her anını ölümsüzleştirmek istersiniz de hiçbir fotoğraf makinesinin hafızasına bu güzellikler sığmaz, öyle bir yer… Marmaris milli parkı Akdeniz’le Ege’nin kesiştiği, iklimlerin birleştiği, havanın bol oksijenlisi, güneşin en güzel battığı, en canlı doğduğu yer. Gemilerin en çok yakıştığı, denizin en dibi görüneni, güneş ışıklarının toprakla dalları aralayarak buluştuğu, ballarının çam koktuğu, gündüzünde tabiatın inciler saçtığı, gecesinde gökyüzünün en narin mücevherleri olan yıldızların ışıldadığı bir yer Marmaris milli parkı. İşte size yosun kokulu havasıyla Marmaris milli parkı…
#Marmaris Milli ParkiRUSYA ile yaşanan uçak krizi, terör olayları ve Suriye’deki iç karışıklık nedeniyle Türkiye’ye gelen turist sayısındaki düşüş nedeniyle Muğla’nın Fethiye İlçesi’nde dünyaca ünlü plajlar boş kalırken, turistik faaliyetler durma noktasına geldi. Yamaç paraşütü uçuşları düştü, bazı oteller ise, haziran ortasına gelinmesine rağmen açılmadı. Turizmciler ise umutlarını 9 günlük Ramazan Bayramı tatiline bağladı.
#Aydın KubilayMavi bayrak, gerekli standartları taşıyan plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Avrupa’da 25 ülkede ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nde uygulanıyor. Türkiye’de 2012’de Mavi Bayraklı tesis sayısı önceki yıla göre yüzde 9.5 artarak, 355 plaj, 19 marina ve 13 yata ulaştı. Türkiye böylece toplam Mavi Bayrak sayısında dünyada dördüncü sırayı aldı. Jürimiz bu yaz Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’ndan Mavi Bayrak alan plajlar içinden en iyi 10’unu seçti
Fethiye sahilindeki ormanlar, eylül sonunda gelen yağışlarla ikinci baharı yaşar. Ölüdeniz ve Kelebekler Vadisi’nin ötesindeki ıssız koylarda, tepelerde yazın kavurucu sıcakları boyunca kayaların, kuru çam yapraklarının altına saklanan sıklamen ve adasoğanları patlar. İki hafta sürecek eflatun günler başlar. Geçen yıl Kabak, Cennet koyları ve Alınca arasında çıktığım dört günlük keşif gezisi işte tam bu döneme rastladı. Gördüklerim unutulmazdı…
Eğer hayatınız boyunca bir milli parka ya da tabiat parkına gitmediyseniz ya da tabiat anıtlarından birini görmediyseniz Türkiye’nin ne denli olağanüstü hazineye sahip olduğunu bilmiyorsunuz demektir. Okumuş ya da belgesel filmlerden izlemiş, uçları bulutları okşayan kayınların, ardıçların, meşelerin, ladinlerin; toprağın üstünde aranjmanlar oluşturan kum zambaklarının, yabani lalelerin, süsenlerin, kamelyaların fotoğraflarını da görmüş olabilirsiniz. İnanın bunların hiçbir kıymeti harbiyesi yok. Gözünüzle görmeli, dokunmalı, koklamalı, gölgesinde serinlemelisiniz. Deklanşöre basan parmak sizinki olmalı.
Malum, tatil dönemindeyiz. Özellikle yeni anneler için, ‘‘çocuklu seyahat’’ endişe verici bir durum arz edebiliyor. Tatile giderken, yanımıza çocuğu alacağız tamam da, çocuğun yanında neler götürmemiz gerekir? Paniğe mahal yok; işte ciddi ve detaylı bir liste...