İzmirli esnaf, özellikle kış aylarında yoğun ilgi gören ürünlerden kestaneye karşı uyardı. Yerli ürüne rakip Çin kestanesinin kalitesiz olduğunu belirten esnaf, "Bu kestaneleri ancak pişirince anlarsınız. Tadı yok gibidir. Pişince kabuğundan ayrılmaz ve beyaz beyaz köpürdüğü de olur. Yerli kestanemiz 25-30 TL arasında satılıyor. Çin kestaneleri ise 15-18 TL’ye satılıyor. Ucuz diye Çin kestanesini satın alanlar genellikle pişman oluyor" dedi.
#Kestaneİstanbul’un en önemli turizm merkezi Sultanahmet’te kapanma sürecinin son günlerinde yaşananları gözlemledik. Geçmişte turist yoğunluğunun yaşandığı bölgede, sakinlik hâkimdi. Yasaklar nedeniyle Türk vatandaşlarının olmadığı Sultanahmet’teki esnaf ise açılma süreciyle birlikte eski günlerine dönmeyi bekliyor.
#GazetehaberleriSamsun’da sezonun ilk yerli kestaneleri satışa çıktı. Kış sezonu yiyeceklerinden olan kestane, yaz aylarının sona ermesiyle birlikte bu sezon ilk kez Samsun’da satışa sunulmaya başlandı. Samsun’da seyyar kestane satışı yapan Sezgin Demirci, sezonun ilk kestanelerini 150 gramı 10 liradan satışa sunuyor.
#KestaneKütahya'nın Altıntaş, Aslanapa ve Çavdarhisar ilçelerindeki pazarlarında fiyatı 10 ile 20 TL arası değişen kestane fiyatları el yakıyor. Kütahya'nın Simav ilçesinde hasat döneminin başlamasıyla diğer illerden gelen kestane fiyatlarının düşmesi beklenirken, ilçe pazarlarında fiyatların düşmemesi, kışın vazgeçilmezi kestanenin satış oranlarınıda büyük ölçüde düşürdü.
#KestaneDünyanın en çok yaya trafiği alan yerlerinden Beyoğlu’nda, turist sayısının da düşmesiyle esnaf işlerinde yüzde 10-80 arası kayıp yaşıyor. Taksim’deki meşhur hamburgerci Kızılkayalar’ın bile satışları gerilemiş. Günde 15 kilo satan kestaneci, 4 kiloyla yetinmek zorunda kalırken, esnaf artık evde tencere kaynatamayacak noktaya gelmiş.
Yılbaşı hindi dolması yılbaşı akşamlarının klasikleşen yemeklerinden biridir. Ancak yılbaşı hindisi lokum gibi olması için bazı püf noktaların uygulanması gerekmektedir. Peki, lokum gibi yılbaşı hindisi nasıl yapılır, malzemeleri neler? İşte kestaneli pilav ile nar gibi kızarmış yılbaşı hindisi tarifi ve püf noktaları...
#Yılbaşı Hindisi TarifiEsenler'de belediye ekipleri pazarlarda Çin kestanesi denetimi yaptı. Ekipler, denetimde şüphelendikleri bir tezgahtan numune aldı. Laboratuvar sonuçları çıkana kadar kestaneler, belediyenin deposunda muhafaza altına alındı. Vatandaşları uyaran Esenler Belediyesi Zabıta Bölge Amiri Savaş Mazlum, "Çin malı kestanelerin özellikle tespit ederken yaptığımız çalışma, büyük iri taneli olması ve fiyatının uygun olması. Fiyatı uygun ve iri taneli olması şüphelerimizi arttırır." dedi.
#EsenlerEsenler'de belediye ekipleri pazarlarda Çin kestanesi denetimi yaptı. Ekipler, denetimde şüphelendikleri bir tezgahtan numune aldı. Laboratuvar sonuçları çıkana kadar kestaneler, belediyenin deposunda muhafaza altına alındı. Vatandaşları uyaran Esenler Belediyesi Zabıta Bölge Amiri Savaş Mazlum, "Çin malı kestanelerin özellikle tespit ederken yaptığımız çalışma, büyük iri taneli olması ve fiyatının uygun olması. Fiyatı uygun ve iri taneli olması şüphelerimizi arttırır." dedi.
#KestaneMalum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞYılbaşı menüsü içerisinde yer alan olmazsa olmaz lezzetlerden yılbaşı hindisi tarifi 2023 yılına girerken de en çok merak edilenlerden oldu. Yılbaşı dolması yaparken iç pilavı ve etin yumuşaklığı oldukça önemlidir. Aynı zamanda ete zarar vermeden iç pilavı doldurmak da ayrıca maharet gerektirir. Peki, yılbaşı hindisi nasıl pişirilir, nasıl yapılır? İşte, 2023 yılbaşı hindisi tarifi ve püf noktaları...
#Yılbaşı Hindisi TarifiBu hafta İşin Peşinde köşesi için 1980 yılından bu yana İstanbul’da seyyar çiğ köfte satan Hüseyin Kurne ile beraber mesai yaptık. Karaköy’de açtığımız tezgâhın müşterisi hiç eksik olmasa da Kurne’ye göre İstanbul’da seyyar satıcıların müşterileri giderek azalıyor. İşler zorlaşıyor. Tezgâhta günlük 5 kilogram çiğ köfte satılıyor. Maliyeti ise 360 lira. Mesainin büyük bölümünde maliyeti çıkarmak için uğraş verilirken son 2 saat satılanlar kâra yazıyor. Günlük kazanç 150 lirayı buluyor. Çalışırken 10-15 saniyede dürümü hazırlamak zorundasınız.
#Seyyar SatıcıEge ve Akdeniz’de özellikle çam ormanlarında çıkan ve günlerce söndürülemeyen büyük orman yangınları İstanbul için de ciddi bir uyarı vermektedir. 1960 ve 80’li yıllarda İstanbul’da Hazine arazilerine sahip çıkmak amacıyla takriben 400 bin dönüm (İstanbul ormanlarının yüzde 16’sı) çam ormanı oluşturuldu.
#YazarTürkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, yılbaşı haftasında market alışverişlerinin arttığını belirterek, "Büyükşehirler başta olmak üzere kuruyemiş, cips ve atıştırmalık satışları yüzde 60'ın üzerinde gerçekleşti. Tüketicilerin ette tercihi ise beyaz et oldu. Yılbaşı haftasında yerel zincirlerde hindi de dahil olmak üzere kanatlıdaki artış yüzde 40'lara vardı. Kırmızı et satışı ise yüzde 15 seviyesinde yaşandı." ifadelerini kullandı.
#KuruyemişEvlerde oturuyor olabiliriz ama bu arada boş durmayıp ilk fırsatta yapabileceğimiz seyahati planlayabiliriz. Bu yazımda birlikte Türkiye turuna çıkalım ve Kars’tan Adapazarı’na tam mevsiminde olan malzemeler nelerdir, bunlarla damaklar nasıl şenlendirilir göz atalım.
#Kars Yemekleri