Kahramanmaraş depremi 11 ilde yıkıma ve can kayıplarına sebep oldu. Gündeme gelen konulardan biri de kesilen kolonlar… Kolonlar çoğu zaman hayat ve ölüm arasındaki çizgiyi oluşturuyor. Ülkemizde de ne yazık ki yaygın olarak uygulanıyor. Kesik kolonlu bir evde yaşamak ne anlama gelir? Nasıl anlaşılır? Bunun cezası var mı? Kolon kesildiğini tespit edenler ne yapabilir? 6 soruda inceledik...
#Depremİzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan binaların bazıları yan yatarken, bazıları ise olduğu yere veya bulunduğu yerde zemin kata yıkıldı. Binaların bu şekilde farklı yıkılmasını değerlendiren İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celal Kozanoğlu, Türkiye'de kolon kesilme alışkanlığının olduğunu belirterek, bazı binalarda genişletmek amacıyla binanın dayanıklılığının azalttığını vurguladı.
#İzmirİzmir’deki depremin ardından yıkılan binalar, kolonların kesildiğine dair iddiaları da beraberinde getirdi. Sosyal medyada başka şehirlerde altı dükkân olan pek çok binada taşıyıcı kolonların kesildiği öne sürüldü. Peki, oturduğumuz binanın kolonunun kesilmiş olduğunu nasıl anlarız? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Biz sorduk, işin uzmanları yanıtladı.
#GazetehaberleriKahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 51 kişinin öldüğü Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı ile ilgili tutuklu sanıklardan 3’ünün tahliye kararı, hayatını kaybeden kişilerin yakınlarının acılarını ikiye katladı. Furkan Apartmanı'nın Nizip’te ilk depremle yıkılan ve ilçede can kaybının yaşandığı tek bina olduğu öğrenildi.
#NizipKahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 51 kişinin öldüğü Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Furkan Apartmanı ile ilgili tutuklu sanıklardan 3’ünün tahliye kararı, hayatını kaybeden kişilerin yakınlarının acılarını ikiye katladı. Furkan Apartmanı'nın Nizip’te ilk depremle yıkılan ve ilçede can kaybının yaşandığı tek bina olduğu öğrenildi.
#GaziantepYaşadığımız felaketin ardından ülkemizin gündemi, depreme dayanıksız binalar. Bu binalara konutlar kadar iş yerleri de dahil. Peki çalışanlar günlerinin önemli bir kısmını geçirdikleri iş yerlerinin depreme dayanıklılığının test edilmesi için neler yapabilir? Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremYaşanan felaket sonrası tüm yurtta gözler depreme karşı dayanıksız binaların dönüşümüne çevrilmiş durumda… Ancak ülkemizde riskli yapıların sayısı oldukça fazla zamanımız ise oldukça dar. Bu noktada dönüşüm ile birlikte ‘güçlendirme' de hızlı bir opsiyon olabilir mi? Güçlendirme binaları büyük depremlere karşı korur mu? Binaların depreme karşı güçlendirilmesinde kullanılan yöntemler neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiMarmara Bölgesi’ni vuran 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi sırasında ağır hasarlı olduğu tespit edilen Avcılar’daki bina, 20 yıl sonra tahliye edilerek mühürlendi, yıkılmasına karar verildi. Bina sakinleri, güçlendirme yaptıkları yapının sağlam olduğunu öne sürerken, belediye ağır hasarlı binalarda güçlendirmenin teknik olarak mümkün olmadığını bildirdi.
#DepremKanserde erken tanı çok önemli. Teşhis erken konulduğunda, tecrübeli tıbbi bir ekip ve güçlü bir teknolojik altyapıyla mükemmele yakın sonuçlar alınabiliyor. Bugün eski bir yazımızı yeniden yayınlayıp sık görülen 5 mühim kanser türünde erken işaretleri bir defa daha hatırlatalım diye düşündük. Lütfen dikkatle okuyun ve belirtileri bir kenara not edin...
#Osman MüftüoğluKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkKanser... İnsanlık yarım yüzyıldır bu hastalığa karşı topyekûn bir mücadele sürdürüyor.Ve teknolojideki ilerlemeyle birçoklarına göre şimdi bir dönüm noktasındayız. Kanser araştırmalarına her yıl milyarlarca dolar yatırılan ABD’deki son durumu ülkenin en iyi doktorlarıyla konuştuk.