Günümüzde gıda takviyesi almayan neredeyse yok. Probiyotikler, demir, magnezyum, çinko gibi mineraller, multivitaminler derken her gün bir avuç takviye yutan var. Ancak uzmanlar bazı takviyelerin bilinçsiz kullanımının düşük miktarlarda bile sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. İşte ayrıntılar...
#A VitaminiDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikKemik, sürekli olarak parçalanan ve değiştirilen canlı bir dokudur. Yaygın olarak rastlanan kemik ermesi hastalığı olan osteoporoz ise, yeni kemik oluşumu eski kemiğin kaybına ayak uyduramadığında ortaya çıkar. Peki, osteoporoz (kemik erimesi) nedir, kimlerde görülür? Osteoporoz belirtileri ve tedavisi…
#OsteoporozTedarik krizi nedeniyle sıkıntılı günler geçiren İngiltere'de şimdi de diş hekimi kıtlığı başladı. Dişçi randevularında büyük bir yığılma yaşanırken diş hekimleri ise para kazanmak için Ulusal Sağlık Sistemi'nden gelen randevular yerine özel randevulara öncelik vermek zorunda kaldıklarını söylüyor.
#İngiltereGünümüzde tıp büyük bir aşama kaydetmiştir. Bu yakalanan başarı aynı zamanda estetik alanında da pek çok yenilik ortaya çıkarmaktadır. Yapılan işlemler ile olumlu ve güzel sonuçlar elde edilmektedir. Bu işlemlerden bir tanesi de greft işlemi olmaktadır. Gretf işlemi yama anlamına gelmektedir. Estetik alanında saç nakli, diş ve burun estetiğinde uygulanmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Greft Nedir?Uluslararası bir pazarlama araştırmaları şirketinin verilerine göre; pandeminin ilk 10 haftasında en çok büyüme kaydeden ürünlerden birinin yüzde 274 büyüme oranıyla diş macunu olduğunu belirten İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Dişçilik Hizmetleri Bölüm Başkanı Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı Set, “Pandemi ile birlikte diş fırçalama alışkanlığında Türkiye’ de yıllardır olmayan bir artış yaşandı. Yine Covid-19 sürecinde görüntülü platformda gerçekleşen ‘tüketicinin nabzını tutma’ buluşmalarındaki verilerde, Türkiye’ de diş fırçalamanın pandemi ile birlikte arttığı ve ‘Her gün dişlerimi fırçalarım’ diyenlerin oranının pandemi öncesinde yüzde 30 iken, pandemi döneminde yüzde 50’ lere kadar çıktığı sonucuna varılmıştır” dedi.
#Uzm. Dr. Fatma Çiçekdağı SetKoronavirüs ile birlikte insanların hayatlarında oluşan değişikliklerden birisi olan hareketsiz yaşam tarzı vücut sağlığını tehdit ediyor. Bu durum birçok eklem ve omurga rahatsızlıklarının daha çok görülmesine neden oluyor.
#Kemik ErimesiGöz altı morlukları çoğu kişiden görülen cilt pigmentasyon sorunudur. Bu morluklar kişiye olduğundan daha yaşlı, yorgun ve halsiz gösterir. Birçok kişi bu durumdan rahatsız olup çeşitli kürler veya makyaj ile kurtulmaya çalıştığını söyler fakat yapılan bu kürler geçici olarak morluğu azaltsa da tam anlamıyla ortadan kaldırmaz. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hakan Yüzer konu ile ilgili bilgiler verdi.
#Göz Altı MorluklarıAğız florasında zaten var olan bakteriler, ağız bakımı yetersiz olan bireylerde diş yüzeyinde materia alba dediğimiz bakteri ve yemek artığından oluşan bir tabaka oluştururlar. Bu tabaka hem bakteri üremesi için elverişli bir ortam oluşturur hem de bir süre sonra diş taşına dönüşecek olan tabakadır.
#Diş Eti ÇekilmesiCovid-19 pandemisinde uzun süre evde kalmak ve eskisine oranla çok daha az hareket etmek zorunda olmak bizi sosyal yönden olduğu kadar fiziksel açıdan da zorlamaya başladı. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Selda Özçırpıcı, kas kaybının önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri beş ana başlıkta topladı.
#Kas KaybıÇene kemiğinde erimeler olan bireyler, diş tedavisi konusunda ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Zigoma İmplantı (elmacık kemiği) yöntemi sayesinde çene kemiğinde erime sorunu saptanan hastaların diş tedavileri problemsiz bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Çene Cerrahisi ve İmplantoloji Uzmanı, Prof. Dr. Serhat Yalçın, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
#DişÇocuklukların kemik yoğunluklarının %40’ı 9-14 yaşlarında oluşuyor ve kadınlarda 18, erkeklerde ise 20 yaş civarında en yoğun halini alıyor. Bu nedenle çocukluk ve ergenlik döneminde doğru beslenme ve fiziksel aktivite ile kemik gelişiminin en iyi dereceye ulaşması ileri yaşlarda görülen kemik kaybı ve osteoporoz riskinin azaltılması için büyük önem taşıyor. Uzman Diyetsiyen Aslıhan Küçük Budak, kemik sağlığı için tüketilmesi gereken besinler hakkında bilgiler verdi.
#Kemik