Greft nedir? Saç, diş ve burun estetiğinde Greft ne anlama gelir

Güncelleme Tarihi:

Greft nedir Saç, diş ve burun estetiğinde Greft ne anlama gelir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 04:23

Günümüzde tıp büyük bir aşama kaydetmiştir. Bu yakalanan başarı aynı zamanda estetik alanında da pek çok yenilik ortaya çıkarmaktadır. Yapılan işlemler ile olumlu ve güzel sonuçlar elde edilmektedir. Bu işlemlerden bir tanesi de greft işlemi olmaktadır. Gretf işlemi yama anlamına gelmektedir. Estetik alanında saç nakli, diş ve burun estetiğinde uygulanmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Greft denildiği zaman vücutta bulunan bir dokunun, başka bir bölgeye nakledilmesi söz konusu olmaktadır. Bu şekilde dokuyu besleyen damar, sinir bağlantısı gibi bağlantılar alınmaz.

 Greft Nedir?

 Greft vücutta bulunan bir dokunun, vücutta başka bir noktaya aktarılması işlemidir. Greft işlemi saç ekimi işleminde de kullanılmaktadır. Burada kişinin kendi dokusu taşınabileceği gibi başkasının da dokusu nakledilebilir. Saç ekiminde greft, saç ve onun bağlı olduğu besleyici köklerdir. Doku parçasının taşındığı vücut bölgesinde damar onarımları yapılmaz.

 Dokular, etraftaki dokular ve onların damarlarından difüzyon yöntemiyle beslenir. Bu yapı zaman içinde yeni damarlar oluşturur. Greftler ince yapıda ve az miktarda kullanılır. Bu difüzyon işleminde amaç yeni damarların oluşmasıdır.

Haberin Devamı

 Saç, Diş ve Burun Estetiğinde Greft Ne Anlama Gelir?

 Greft işlemindeki dokular deri, kemik, damar, sinir, yağ, dermis, saç kökü, tırnak yatağı, kök hücredir. Greft işleminde tek bir doku greft olarak kullanılır. Bu dokular dermiş, cilt altı yağı, cilt ve kıkırdak olarak kullanılır. Her greftin kullanım alanı farklı olmaktadır. Deri Greftler plastik cerrahi alanında kullanılır. Doku eksikliği yaşanan yanık, kronik yaralar, cilt tümörü gibi durumlarda kullanılmaktadır.

 Kaç Çeşit Deri Greft Bulunur?

 Birden fazla deri greft bulunur. Cildin üst tabakasında epidermi ve dermisin bir bölümü grefttir. Bu tam değildir ama tam kat deri greft dermiş ve epidermisin tümünü kapsar. Bu cildin tamamı anlamına gelmektedir.

 Tam kat deri Greftler kulak arkası, kulak önü, üst göz kapağı, dirsek iç kısmı gibi bölümlerden alınır. Kısmi deri Greftler ise kalça, karın, saçlı deri kısımlarında alınır. Deri Greftler almak için bisturi ile işlem yapılır ve alınan kısım dikişler ile kapatılır.

 Saç ekimi işleminde greft işlemi önem taşımaktadır. Greft alınırken, kök yapısı ve deri yapısı dikkate alınır. Greft toplama aşamasında saç köklerinin organ olduğu unutulmamalıdır. Greftler topladıktan sonra uygun koşullarda saklamak gerekir. Günümüzde bu aşamada yeni teknolojiler kullanılmaktadır.

Haberin Devamı

 Deri greft işlemi burun dokusu için destek alınmaktadır. Deri gerftleri sonrası doku cilt üzerinde 7 güne kadar kapalı tutulur. Yaklaşık 2 hafta sonrada deri greft, çevresindeki doku ile aynı seviyeye ulaşır. İlk dönemlerinde deri greft yapılan bölgenin korunması gerekir. Sıcak ve soğuk ile ilgili koruma sağlanmalıdır. Cilt greft aylarca devam eden bir süreç olmaktadır.

 Deri greft sonrası güneş ışığı işleme zarar verebilir. Bu yüzden işlem sonrası 1 yıl güneşten korunmak gerekir. Koruyucu kremlere ihtiyaç duyulur. İşlem sonrası sırayla ağrı, dokunma duyusu ve sıcaklı duygusu kazanılır.

 Yaş aldıkça veya çeşitli nedenlerden dolayı diş eksikliği bulunan yerlerde kemik kaybı yaşanır. Bu durum bir süre sonra sorun haline gelebilir. Kemikler zaman içinde zayıflar. İmplant işlemini çene içinde uygulanması da zorlaşır. İmplant işlemi için sağlam çene kemiğine ihtiyaç vardır. Greftleme işlemi ile kemik miktarı arttırılır. Genellikle bu işlemle başarılı sonuçlar elde edilir. Diş yapımı için sağlam dokular kazanılır.

Haberin Devamı

 Greft Ameliyatları Başarısızlık İhtimali

 Greft işleminin uzman ellerde yapılması gerekir. Uzman ellerde yapılmayan işlemler geri dönülmez sonuçlar yaratır. İşlem sonrası gerekli bakım yapılmalıdır. İltihap, kanama gibi durumlara müdahale edilmesi gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!