Kemençe haberleri sayfasında Kemençe hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1079 Kemençe haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye'nin önemli inanç turizmi merkezlerinden Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'na giden yol üzerinde 18 yıldır kemençe çalarak geçimini sağlayan 57 yaşındaki Necdet Çoban, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sessiz geçen günlerin bir an önce sona ermesini bekliyor.
#SümelaRİZE’de müzisyen Sadık Şanal (26), Karadeniz’in vazgeçilmez enstrümanı kemençe ile arabesk, pop ve rock gibi pek çok farklı müzik türlerini çalabiliyor. Opera şan tekniğini birleştirdiği kemençeyle dünyaca ünlü klasik eserleri ve türküleri seslendiren Şanal, “Bize ‘neden kemençeyi bozuyorsunuz’ diyenler oluyor. Hâlbuki biz kemençeyi yüceltiyoruz, tanıtıyoruz” dedi.
#RizeTrabzon'da doğuştan görme engelli Esenay Duru Köse (16), kendi çabalarıyla çalmayı öğrendiği kemençe eşliğinde türküler söyleyerek, karanlık dünyasını aydınlatıyor. Azmiyle herkese örnek olup, Bingöl Güzel Sanatlar Lisesi’ni de birincilikle kazanan Esenay Duru, müzik öğtermeni olmayı hayal ediyor.
#TrabzonTrabzon'un Çaykara ilçesinde dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de yapımında sona gelinen müzede yer alan kemençe çalıp türkü söyleyen silikondan 'android heykel', ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Heykelin çaldığı kemençeye horonla eşlik eden ziyaretçiler, keyifli anlar yaşıyor. Turizmci Mehmet İnan, ''Dünyada ilk oldu. İlk defa bir heykel kemençe çalıyor ve türkü söylüyor'' dedi.
#KemençeTrabzon'un Çaykara ilçesinde dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de yapımında sona gelinen müzede yer alan kemençe çalıp türkü söyleyen silikondan 'android heykel', ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Heykelin çaldığı kemençeye horonla eşlik eden ziyaretçiler, keyifli anlar yaşıyor. Turizmci Mehmet İnan, ''Dünyada ilk oldu. İlk defa bir heykel kemençe çalıyor ve türkü söylüyor'' dedi.
#TrabzonTrabzon'un Çaykara ilçesinde dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de yapımında sona gelinen müzede yer alan kemençe çalıp türkü söyleyen silikondan 'android heykel', ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Heykelin çaldığı kemençeye horonla eşlik eden ziyaretçiler, keyifli anlar yaşıyor. Turizmci Mehmet İnan, ''Dünyada ilk oldu. İlk defa bir heykel kemençe çalıyor ve türkü söylüyor'' dedi.
#TrabzonKEMENÇE sanatçısı Emine Bostancı, Osmanlı sarayından çıkan İstanbul kemençesini, Kanada'da bulunan bugünkü sahibi Faruk Fettah'tan sıkı pazarlık sonucu satın aldığını vurgulayarak, "Hem asli vatanına döndürmüş olmaktan hem böyle zarif bir hatıraya sahip olabilmekten çok büyük bir mutluluk duydum" dedi.
#KemençeMurat Usta kimdir?İki üniversite bitirdi. İyi para kazandığı işlere girdi. Birini saçına laf ettiler diye, diğerini canı istemedi diye bıraktı. Bir Yeni Türkü konserinde kemençeye vuruldu. Parası yok diye kemençesini kendisi yapmaya karar verdi. 25 yaşında çıraklığa başladı. Askere meteliksiz gitti. O ilk kemençe satıldı ve gerisi geldi.
#KemençeNeşet Ertaş ve Abdal geleneğinin büyük ustaları anısına hazırlanan “Abdallar’a Kalan’ albümü müzikseverlerle buluşuyor.Orta Anadolu müzik kültürünü kendi gelenekleriyle harmanlayarak asırlardır sevgi ve barış diliyle üretimler yapan ‘Abdallık’ geleneğinin son temsilcileri Kalan Müzik’in özel projesiyle gün yüzüne çıkıyor.
#Neşet ErtaşKaradeniz dendiğinde akla hırçın dalgalı denizinden çok yaylaların gelmesi biraz da yazın insanı nefes alamaz duruma getiren boğucu sıcağı yüzünden değil mi? Evet, Karadeniz demek yayla demek ve yayla da yüksek tepelerde özgürce salınmak... Sadece biz değil, çiçekler de, hayvanlar da, böcekler de özgür yaylalarda… Hangi yaylada ne yapılır rehberimize bakmadan yola çıkmayın.
#Uğur BiryolFrankfurt yakınlarında gerçekleştirilen ‘Karadeniz Mutfak Kültürü’ programında bölgenin eşsiz lezzetlerinden örnekler, doğal, tarihsel ve turistik zenginlikleri eşliğinde tanıtılırken, “Tüm zenginliklerimizi, lezzetlerimizi paylaşmaya hazırız” mesajı verildi.
#FrankfurtPide, Türk mutfağının öğün fark etmeksizin zevkle tüketilen olmazsa olmaz lezzetlerinden biri…Haliyle bu kadar sevildiği için her yörede ayrı bir pideyle karşılaşıyoruz. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Pidelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Çok geniş olan listeden 8 şehrin uğruna yola düşmeye değer lezzetli pidelerini önerdiler.
#RotaKültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğünce, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa illerinde bulunan ve aşağıda yer alan birimlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4 üncü maddesinin B fıkrası uyarınca 6/6/1978 tarih ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar’ın ek 8 inci maddesi kapsamında görev yapmak üzere belirtilen branş ve sayıda sözleşmeli sanatçı alınacaktır. Takip eden yıllarda, durumları uygun olanlar ile; ihtiyaç, başarı, disiplin, pozisyon vize durumu ve Bakanlıkça gerek görülen diğer kriterler yönünden yapılacak değerlendirmeye göre yeniden sözleşme yapılabilecektir.
#KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞIÇ, alfabemizin dördüncü harfidir. Çe ile başlayan isimler şunlardır: 1- Çetin 2- Çelik 3- Çetinalp Son iki harfi Çe olan en uzun kelimeler ise şu şekilde sıralanabilir: 1- Felemenkçe 2- Sanskritçe. 3- İmparatoriçe Çe ile biten kelimeleri sizler için derledik.
#EğitimSert ünsüz harflerden biri olan K, alfabemizin 14. harfidir. Periyodik cetvelde potasyum elementinin simgesi olan K birçok ismin içinde geçer. Örnek isimler: 1- Kamuran 2- Kamil 3- Kemal 4- Serkan 5- Kamile 6- Mukaddes 7- Ekin. İçerisinde K harfi geçen kelimeler nelerdir detayları ile derledik.
#HarfMakam müziğinde, klâsik kemençe’nin uluslararası arenaya çıkabilmiş ve dünya durdukça hatırda kalacak virtüözleri, bu sazı kucağına alan pek çok kıymetli sanatkâra kıyasla uzak ara öndedir. (Zihin yorgunluğumun kusuru ve özrü bende kalmak kaydıyla...) Tanburî Cemîl, Fahire Fersan, Vasilâki, Nikolâki, İhsan Özgen, bu yolun kilometre taşlarıdır. Yaşayan Usta’lar arasında da Derya Türkan’ı buraya kaydetmek gerekir.
#1Türk Sefaradları’nın tarihini ve kültürünü, Türkiye’deki çok kültür yaşamı tanıtan ‘Sefarad’ sergisi, Frankfurt’un ortasındaki tarihi belediye sarayının salonunda törenle açıldı. 14 Haziran’a kadar devam edecek sergi, 30 sanatçıdan eserleri, İstanbul’daki Yahudi Müzesi’nden ödünç alınmış tarihi eserleri ve belgeleri içeriyor.
#AlmanyaSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Şu anda yürütmenin başka bir ittifakta, yasamanın başka bir ittifakta olduğu sistemde, emin olun bir Cumhurbaşkanı Meclis'ten bütçesini bile geçiremez. Çünkü bütçe kanunla yapılır. Bu kanunu da Meclis'ten geçirebilirsiniz. Artık Kılıçdaroğlu'nun Meclis'ten bütçe kanunu geçirme şansı bile kalmamıştır. Dolayısıyla vatandaşlarımız 28 Mayıs'ı en güzel şekilde değerlendirecektir" dedi.
#Mustafa VarankMevlevi Sema Seremonisi ve Devran Zikri İngiltere turnesi 2 binden fazla kişinin katılımıyla Oxford, Cambridge ve Londra olmak üzere üç ayrı şehirde gerçekleştirildi. Turneden elde edilen 24 bin Sterlin gelir AFAD’a bağışlanacak.
#İngiltereŞiveli konuşan arkadaşlarınızla ya da akrabalarınızla çok zaman geçirdiğinizde konuşmanızın değişmeye başladığını hissediyor musunuz? Eğer öyleyse, yalnız değilsiniz çünkü yeni bir çalışma, ortak bir amaç için birlikte çalışan insanların birbirleri gibi konuşmaya başladıklarını ortaya koydu. Peki nasıl oluyor da hiç bilmediğimiz bir şive birkaç günde dilimize dolanıyor? Hem araştırmanın detaylarını konunun uzmanı ile konuştuk hem de etrafındakilerin şivesini kısa sürede kapan insanların hikayelerini dinledik.
#Şiveli Konuşma