Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Rengi, tadı ve aromasıyla Anadolu meyve dünyasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan İzmir’in Kemalpaşa kirazı coğrafi işaret aldı. Mevsimsel özelliğiyle diğer yörelerdekilerden erken olgunlaşan bu kiraz, hepsinden daha ağır ve büyük, antioksidan oranı da en yüksek tür.
#Gazetehaberleriİzmir'in Kemalpaşa ilçesinde üreticilerin ’Kemalpaşa kirazı için yaptığı coğrafi işaret tescil başvurusu kabul edildi. Tescilin Avrupa tarafından da onaylanması için çalışmalara başladıklarını bildiren üretici ve ihracatçı Ahmet Özken, "Dünyada kiraz üretiminde ilk sırada olmamıza rağmen ihracatta 4’üncü sıradayız. Kemalpaşa kirazını dünya ligine taşımakta kararlıyız" dedi.
#Kemalpaşa KirazıYöresel lezzetleri ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle zengin bir kültüre sahip İzmir’de, bölgeye özgü ürünlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “tescil” sırasına girildi. Şimdiye kadar boyoz, şambali, lokma, kumru ve enginar gibi toplam 18 ürünün tescillendiği İzmir’de, tam 17 ürün için de Türkiye Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak beklenmeye başlandı.
#ZeytinyağıTürkiye'de kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun yapıldığı ve "Kuzey Yarımküre'nin ilk kirazı"nın yetiştiği Kemapaşa'da bu yıl etkili olan zirai don ve dolu yağışı, normal şartlarda kilogramı ortalama 7-8 liradan satılan ve çoğunlukla ihraç edilen "Ziraat 900" cinsi kirazın 45 kuruştan meyve suyu fabrikalarına satılmasına neden oldu.
İpek, binlerce yıllık kültürü ve tarihi olan, uğruna ‘İpekyolu’ diye binlerce kilometrelik yol yaptığımız nadide bir kumaştır. Bursa ipeği nasıl değerliyse, Bursa ovasının bizlere sunduğu nimetler de ipek kadar çok değerlidir. Bursa mutfağı ipek kadar tarihi ve kültürel bir hazinedir. Bu mutfağın içerisinde tarihi lezzetler var, göç mutfağı var, saray mutfağı var, şerbet geleneği var, hoş görü ve mütevazilik var.
#BursaTürkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde üreticiler hasat heyecanı yaşıyor. Kiraz üreticilerinden Mustafa Özyurt, "İlk kirazı topluyoruz, İstanbul'a göndereceğiz. 100-125 liradan satacağız. Yıl iyi gidiyor, bu yıl çiftçi senesi" dedi.
#Kiraz