Devrim Nas şimdilerde iki farklı projede ‘baba’ rolüyle seyirci karşısına çıkıyor. “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminde Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’yi oynayan Nas, “Küheylan” oyununda ise ana karakter Alan’ın babası Frank’i canlandırıyor. Bir zamanlar tiyatro eğitimi alırken derslerine katıldığım oyuncuyla yıllar sonra buluştum, bu iki proje hakkında merak ettiklerimi sordum.
#Devrim NasTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#Eğitim19. yüzyıla kadar Türk edebiyatında, manzum eserler ön plana çıkmış, daha çok gazel, kaside ve mesnevi türünde eserler kaleme alınmıştır. Tanzimat Dönemi ile birlikte edebiyatımızda ilk hikaye ve roman örnekleri verilmeye başlanmıştır. İlk köy romanı nedir? Edebiyatımızda ilk köy romanı olarak nitelendirilen eserin yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İlk Köy Romanı Nedir?Caner Cindoruk, Kanal D’de başlayacak yeni dizi ‘Sadakatsiz’le ekrana dönüyor. Eşini aldatan bir adamı canlandıran oyuncu “Bu rolle, bu karakterdeki bir erkeği deşifre etmek istedim” diyor. Geçmişte kendisinin de arzularına yenik düştüğünü itiraf ediyor: “İnsan yaptığıyla yüzleştiğinde değmediğini anlıyor maalesef.”
#GazetehaberleriAdana sokaklarını ağzım açık geziyorum. Ankara’da mıyım, Beyrut’ta mı? Nehir kenarında palmiyelerin koynuna zarifçe uzanan oteller, Seyhan’a bakan villalar Miami’yi andırıyor. Taş Köprü’nün güzelliği, etrafının yoksulluğuysa Bağdat’ı... Kıkır kıkır gülen başörtülü kızlar, hemen arkalarında bir başkası, sanki Selena Gomez ve sokakta klip çekiyor. Dükkânların önünde, modifiye arabalarda artist gibi oturan gençler Bollywood’dan mı fırlamış, Kolombiya’dan mı? Ayrı bir gezegen burası. Adanalı tanıdıklarımın neden böyle delidolu olduğunu anlıyorum içimden gülerek. Alev alev yanıyor bu şehir. Biraz aşağısı sıcacık Akdeniz, yukarısıysa Toroslar’ın gürül gürül akan alüvyonlarıyla yıkanmış Çukurova... Orhan Kemal’in ‘Bereketli Topraklar’ı. Yaşar Kemal’i de püskürtmüş dünyaya, Yılmaz Güney’i de. Adana uzun zamandır ilk kez bir siyasetçisiyle gündeme geliyor. Tamam, son seçimlerin esas yıldızı Ekrem İmamoğlu’ydu, sonra Mansur Yavaş atağa kalktı. Şimdi bu gruba bir isim daha eklendi: CHP’li Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar. Belediye meclisinde, “Ne bakıyon ters ters” demesi, canı sıkılınca “Yeter lo!” diye kesip atması gerilimden illallah eden pek çok insanın yüzünü güldürdü. 26’ncı Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ni bahane edip Zeydan Karalar’ı ziyarete gittik. Siyasetin bu yeni fenomenini ve Türkiye’nin en matrak kentini yakından tanıdık.
#Zeydan KaralarHürriyet Pazar’ın üç hafta önceki dev soruşturması, Türk edebiyatının zirvesine ‘İnce Memed’i yerleştirdi. Yazarlardan edebiyat öğretmenlerine, akademisyenlerden eleştirmenlere dev jüri, ‘İnce Memed’i Türk edebiyatının gelmiş geçmiş en kıymetli eseri olarak saptadı. ‘İnce Memed’in geçilmezliğinin sırrı Yaşar Kemal’in edebi gücünde. Peki bu edebi gücün yaslandığı, hem yazarı hem kahramanı İnce Memed’i var eden, onu insanların zihnine bir roman kahramanı değil gerçek bir kişi gibi yerleştiren coğrafya ne âlemde? Bir Yaşar Kemal’in daha çıkması zor, peki ‘İnce Memed’ gibi bir roman bir daha yazılabilir mi? Edebi güç bir kenara, insanıyla toprağıyla o dünya kaldı mı? İnsana, doğaya ve topluma Yaşar Kemal’in baktığı pencereden, Çukurova’dan bakmaya çalışıp, ‘İnce Memed’i var eden unsurların peşine düştük.
#İnce Memed