Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan ve infaz erteleme talebi doğrultusunda İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen, dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı Çevik Bir için düzenlenen raporda, demans tanısı mevcut olduğu ve hastalığının ilerlediği, cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmadığı, infazının ertelenmesi gerektiği belirtildi.
#Çevik BirYARGITAY'ın haklarındaki hükmü bozmasının ardından 28 Şubat davası sanıklarından dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, YÖK üyesi Erdoğan Öznal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Hayri Bülent Alpkaya ve Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Muhittin Erdal Şenel'in yarın yeniden yargılanmasına başlanacak.
#Ankara39 yılı geride bırakan YÖK, yeni yaşında üniversitelerde kaliteyi ve liyakatı önceleyen yenilikçi çalışmalara ‘Yeni YÖK’ mottosuyla imza atmaya hazırlanıyor. Yeni YÖK'ün akademide liyakata dayalı araştırma görevlisi ve öğretim üyesi alımlarının merkezi bir planlamayla kritik teknoloji alanlarında yapılması için başlattığı çalışmalar artarak sürecek. Projenin son aşamasında, YÖK tarafından liyakat sahibi nitelikli doktoralı gençler ile üniversiteler ülkede ilk defa uygulanacak kurgu ile bir platformda eşleştirilecek. Anadolu'daki yeni gelişen üniversiteleri nispeten daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek eksiklerin hızla giderilmesinin hedeflendiği ‘YÖK Anadolu Projesi’nin ise bu ay içerisinde gerçekleşmesi planlanıyor.
#YökAnkara 5. Ağır Ceza Mahkemesi 28 Şubat davasında gerekçeli kararını açıkladı. “28 Şubat darbesi, sadece Türkiye’deki Müslümanları değil, dünyadaki bütün Müslümanları kapsayan, ‘küresel’ bir darbedir” denilen kararda Muammer Aksoy, Çetin Emeç, Turan Dursun, Bahriye Üçok cinayetlerinin de 28 Şubat darbe planının bir parçası olduğu savunuldu.
#Gazetehaberleri28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanıklı davada, dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 21 sanığın müebbet hapse çarptırılması, 68'inin beraatı, 14 sanık hakkındaki davanın ise düşürülmesine ilişkin gerekçeli karar açıklandı.
#28 Şubat DavasıBeş yıldır devam eden 28 Şubat davasında karar çıktı. Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün de bulunduğu 21 sanık ‘darbeye teşebbüs’ suçundan önce ağırlaştırılmış müebbet, ardından takdir indirimiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Bu sanıklar için yaş ve sağlık durumları gerekçesiyle adli kontrol uygulanmasına karar verildi. Mahkeme, 68 sanığın ise beraatına hükmetti.
#28 Şubat28 Şubat sürecine ilişkin 103 sanığın yargılandığı davada karar açıklandı. Aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in de bulunduğu 21 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 4 kişi öldüğü için 10 kişi hakkında da zaman aşımı nedeniyle davanın düşürülmesine karar verildi. Aralarında Engin Alan, Ergin Celasin, Erdal Ceylanoğlu ve Celalettin Bacanlı'nın da bulunduğu 68 sanık beraat etti. 21 sanık hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, müebbet hapis cezasına çevrildi ve 21 sanığın yaş ve sağlık durumu dikkate alınarak tutuklanmadı. Ancak sanıklara adli kontrol hükümleri kapsamında yurt dışı çıkış yasağı ve karakola imza verme şartı getirildi. Temyiz sürecinin ardından Yargıtay kararı aynen onarsa 21 sanık cezaevine girecek ve komutanların rütbeleri de sökülecek.
#28 Şubat DavasıAnkara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 28 Şubat davasında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, aralarında dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 60 sanığın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.
#28 Şubat6 Kasım 1981’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kurulduktan bir süre sonra personel aramaya başladı. Kızılay’da Selanik Caddesi’ndeki ilk binasında sıraya giren onlarca insanı görünce birçok üniversitede okuyup, diplomayı almadan başkasına kayıt yaptıran ve son olarak da yayıncılık yapan 29 yaşındaki Ekrem Tektaş da bir form doldurdu. Mart 1982’de öylesine doldurduğu form üzerine YÖK’ün kapısından memur olarak girdi. Bir zamanlar Adalet Partisi’nin Selanik Sokak’ta bulunan bu binasında Süleyman Demirel’in çalışma odası artık YÖK Başkanı’nın makamıydı. Tektaş, daha sonra Süleyman Demirel “parti malı değil, şahsi malımdır” diyerek oturma koltuğunu isteyip, almasına tanıklık etmişti.
#YÖK6 Kasım 1981’de Yükseköğretim Kurulu (YÖK), kurulduktan bir süre sonra personel aramaya başladı. Kızılay’da Selanik Caddesi’ndeki ilk binasında sıraya giren onlarca insanı görünce birçok üniversitede okuyup, diplomayı almadan başkasına kayıt yaptıran ve son olarak da yayıncılık yapan 29 yaşındaki Ekrem Tektaş da bir form doldurdu. Mart 1982’de öylesine doldurduğu form üzerine YÖK’ün kapısından memur olarak girdi. Bir zamanlar Adalet Partisi’nin Selanik Sokak’ta bulunan bu binasında Süleyman Demirel’in çalışma odası artık YÖK Başkanı’nın makamıydı. Tektaş, daha sonra Süleyman Demirel “parti malı değil, şahsi malımdır” diyerek oturma koltuğunu isteyip, almasına tanıklık etmişti.
#Nuran Çakmakçı