Dünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş TürleriTürkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunulan ve Uludağ Milli Parkı’nın 2 bin 41 hektarlık kısmını Alan Başkanlığı’na devreden düzenleme, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşsa da gündemde kalmaya devam ediyor. Tartışmaların odağındaysa dağı mesken tutan nadir canlılar var.
#Uludağ Milli ParkıBilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) da desteğiyle düzenlenen, 11- 25 yaş arası öğrencilerin katıldığı 'Young Reporters of the Environment (YRE)' Makale Yarışması’na belirledikleri konu üzerinden ortak çalışmalar yaparak çevreye olan duyarlılıklarını ortaya koydu.
#Üsküdar Fen LisesiŞüphesiz ki ilkbahar, dünyaya bakma ve onu görmenin en özel zamanı. Kuşlar, çiçekler ve kelebekler gibi birçok canlının görülmek ve duyulmak için harikulade hallerde karşımıza çıktığı bahar, doğanın düğün ve şenlik vakti. Sahnemizse deltalar, boğazlar, ormanlar, göller gibi özel ekosistemler. Anadolu, yedi bölgesine yayılan birbirinden güzel doğal alanlarıyla bizi bekliyor. Gelin, baharda bu şenliğe ortak olalım.
#DoğaDünyada bulunan canlılar hakkında araştırma yapanlar, kelaynakları da araştırabiliyor. Kelaynakları araştıran kişiler, neslinin tükenip tükenmediğini merak ediyor. Kelaynaklar kuş türleri arasında bulunuyor. Kuş türlerinden biri olan kelaynakların nesli konusunda bilgi sahibi olmak isteyen birçok birey bulunuyor. Kelaynak nesli tükendi mi? (2021) Kelaynak kuşlarının nesliyle ilgili merak edilen bilgiler hakkında bir yazı hazırladık.
#Kelaynak Nesli Tükendi Mi? (2021)Kuşlar arasında merak duyulan hayvanlardan birisi kelaynak kuşudur. Bu kuş ile ilgili birçok bilgi bulunmaktadır. Ancak insanların bu kuş hakkında daha çok bilgi elde etmek istediği bilinmektedir. Kelaynak nedir, nerede yaşar ve nesli tükendi mi? Kelaynak kuşu ne yer ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir detayları ile derledik.
#Kelaynak NedirTarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetini sürdüren Şanlıurfa Birecik Kelaynak Üretme İstasyonu'nda koruma altında bulunan kelaynak kuşlarının ilk yavruları hayata gözlerini açtı.
#Tarım Ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli ParklarNESLİ tükenmekte olan ve dünyada Fas dışında sadece Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi sınırlarında yaşayan kelaynakların sayısı, iyi bakım ve yaşam alanlarına alışmaları ile 10 yılda 3 kat arttı. 1990'dan itibaren göç etmeleri engellenen ve 2010 yılında 82 olan kelaynak sayısı, 240'a yükseldi. Sayının bu yıl ki üreme döneminde, 300'e yaklaşması bekleniyor.
#Şanlıurfa- WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve Londra Zooloji Derneği, 1998’den beri iki yılda bir ‘Yaşayan Gezegen Raporu’ yayımlayarak küresel biyolojik çeşitliliğin güncel durumunu ortaya koyuyor. Raporun ilk basımından 20 yıl sonraki özel sayısına göre hem Dünya hem Türkiye açısından haberler kötü.
#GazetehaberleriDevlet, sivil toplum kuruluşları ve halk birlikte çalıştı; Türkiye’de doğa korumanın sembolü olan kelaynak uçurumun kenarından döndü. Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin ‘Yok Olmak Üzere’ kategorisinden ‘Tehlike Altında’ya aldığı kuşların nüfusu 1986’da beş çifte düşmüştü. Bugünse 120 çiftten fazlalar.
#Dünya Doğayı Koruma BirliğiBirecik'in nereye bağlı bir ilçe olduğu merak ediliyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olduğundan koruma altında tutulan kelaynaklara da ev sahipliğe yapan Birecik'in nerede olduğu ve hangi ile bağlı olduğu yoğun şekilde sorgulanıyor. Peki, Birecik ilçesi nerede? Birecik nereye bağlı?
#Birecik