Samsun’da yaşayan Okul Öncesi Öğretmenlik Bölümü mezunu Ebru Şahinkaya (30), 3 yıl önce ‘Üretimde hayat var’ diyerek eşi Burak Şahinkaya’nın Kavak ilçesindeki 10 dönümlük bahçelerinde çilek, lavanta üretimi ve kaz yetiştiriciliğine başladı. Hayallerini gerçekleştirmek için köy yaşamına başladıklarını belirten 2 çocuk annesi Şahinkaya, “Önce birkaç tavukla başladık, daha sonra hibe ile 50 kaz aldık. Şu anda 200’ün üzerinde kazım var. Amacım hem tarım hem de hayvancılık yaparak üretmek istiyorum. Hedefim Türkiye geneli üretim yapmak” dedi.
#Ebru ŞahinkayaKars’ın meşhur kaz eti iki ay önce tescillenerek coğrafi işaret aldı. Bunda en büyük pay sahibi ise bölgedeki Kars Kaz Evi restoranını kuran Nuran Özyılmaz. Geçim derdiyle başlattığı ufacık yöresel yemek lokantasını dünyanın dört bir yanından turist akınına uğrayan bir kaz restoranına dönüştüren Özyılmaz, Kars’ın turizm meşalesinin en büyük mimarlarından.
#Kaz EtiTürk tarımı, taze ve işlenmiş meyve sebze üretimi, hayvancılık, örtü altı üretim, su ürünleri üretimi, tohumculuk, helal gıda üretimi ve Tarım 4.0 gibi tarımsal teknoloji alanlarına yatırım yapanlar için cazip fırsatlar barındırıyor.
#TarımADANA'nın Karaisalı ilçesinde kardeşleriyle hobi olarak başladığı kaz üretimini 3 bin kapasiteli kaz çiftliği kurarak işletmeye dönüştüren Eser Aydoğdu, doğu illeri başta olmak üzere Türkiye'nin birçok noktasına kaz gönderdiklerini söyledi.
#KazBİTLİS’in Güroymak ile Muş’un Hasköy ilçelerinde kaz çiftliği kuran Yunus Orkin ve Cengiz Doğan, yumurtalarını Almanya’dan alıp ürettiği civciv ve kazları, hem yurt içine satıyor, hem de yurt dışına ihraç ediyor. Öğretmenlik mesleğini bırakarak kaz çiftliği kuran Doğan, şu ana kadar 30 bin civciv sattıklarını, talebe yetişmeye çalıştıklarını söyledi.
#Kaz ÇiftliğiSermaye Piyasası Kurumu’nun yargıya taşıdığı ve 250 kişiden 5 milyon TL topladığı iddia edilen Kazbank ile ilgili tedbir kararı çıktı. Toplanan paranın üzerine tedbir konduğunu belirten SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Firma sahibi de bu süreçte geldi ‘Kurul kaydında bu işlemleri yapabilmek için neler yapabiliriz?’ diye sordu” ifadelerini kullandı.
#GazetehaberiKars’ın ilk kadın girişimcisi Nuran Özyılmaz, cesareti ile hem şehrinin hem kadınların kaderini değiştirdi. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel kaz etine yatırım yapmakla kalmadı, şehrin turizminin canlanmasında da büyük rol oynadı. Özyılmaz ekonomide farkındalık yaratarak kadınların özel sektörde iş gücüne katılmasını sağladı.
#BURSAKIRŞEHİR'de "Kaz çiftliği kuracağım" diyerek 245 kişiden 20'şer bin lira toplayan Ahmet Nurettin Çelik hakkında, Sermaye Piyasası Kurulu'nca (SPK) 'usulsüz halka arz'dan, hesaplarına tedbir konulması için dava açıldı. Mahkeme, SPK'nın talebinin, uyuşmazlık konusu olmadığına hükmederek, ret kararı verdi. SPK ise yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması için karara itiraz ederek, İstinaf Mahkemesi'ne başvurdu.
#HaberTürkiye’nin farklı kentlerinde 32 yıl boyunca görev yapan ve binlerce öğrenci yetiştiren Halit Aldemir adlı öğretmen, bir ay önce emekliye ayrılarak Ağrı’daki köyüne döndü. Kent hayatından sıkılan ve doğal yaşamaya karar veren Aldemir, köyde vatandaşların ‘Tosun besle’ fikrine karşı, 210 kaz besleyerek çiftçiliğe farklı bir boyut kazandırdı.
#KazYozgat'ın Boğazlıyan ilçesine bağlı Poyrazlı köyünde yaşayan 26 yaşındaki ev hanımı Kübra Aktay, girişimcilik sertifikası alarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Genç Çiftçi Projesi'ne müracaat etti. Genç kadın geri ödemesiz aldığı 30 bin liralık hibe kredi ile kaz yetiştirme tesisini faaliyete geçirerek kendi işini kurdu.
#Genç Çiftçi ProgramıTarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Başkanı Ahmet Antalyalı, süt sığırcılığı, besicilik, manda yetiştiriciliği, kaz yetiştiriciliği gibi destekleri bulunduğunu, işleme ve pazarlama alanında da destekler sunduklarını belirterek, "2011-2016 döneminde yaptırmış olduğumuz projelerle işletmelerde 57 bin kişinin çalışmasını sağladık." dedi.
#TKDK