İstanbul'da kayıt dışı Suriyelilere yönelik denetim yapılıyor. Suriye'de 9 yıldır süren iç savaş nedeniyle 4 milyona yakın Suriyeli Türkiye'ye sığındı. İstanbul'da resmi rakamlara göre 547 bin kayıtlı Suriyeli bulunuyor. İstanbul Valiliği'nin kaydı İstanbul'da olmayan Suriyelileri kayıtlı oldukları illere gitmeleri için verdikleri süre 30 Ekim'de son bulmuştu. Polis ekipleri ve kamuda çalışan memurlar, kayıtlı Suriyelilerin adreslerini tek tek tespit ediyor. İstanbul'un diğer ilçelerinde de yapılan adres tespitlerinde bugün polis ekipleri, Sancaktepe'de ikamet ettiği görülen yaklaşık 13 binin üzerinde Suriyelilerin adreslerine tek tek ulaştı ve orada yaşayan kişilerin kimlik tespitini yaptı. Kayıt dışı Suriyeliler tespit edildi.
#Kayıt DışıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, CNN Türk ekranlarında Hafta Sonu programında Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Yılmaz "Politikalarımız kararlı şekilde uygulandı. Özellikle uluslararası kuruluşların not artışları, CDS'lerdeki gerilemeler farklı noktada olduğumuzu gösteriyor. Politikalar gündelik değişecek şeyler değil. Sonuç almaya başladık. Programımız çalışıyor. Risklerimiz azalıyor. Dezenflasyon sürecine girmiş durumdayız. 3 ayda 23.5 puanlık düşüş var enflasyonda" dedi.
#Cevdet YılmazSon bir aydır güvenlik güçlerinin adeta kaçak göçmen avı yaptıkları İstanbul için yeni bir karar daha alındı. İstanbul İl Göç İdaresi Başkanlığı, kayıtları başka illerde olmasına rağmen İstanbul’da yaşayan geçici koruma altındaki Suriyelilere 24 Eylül’e kadar kenti terk etmeleri için süre tanıdı.
#Göç İdaresi Başkanlığıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, canlı yayında gündeme dair soruları yanıtladı. Bakan Soylu, "554 bin Suriyeli ülkesine gönüllü döndü. Onurlu dönüş için çalışıyoruz. Türkiye’de şu anda 3 milyon 381 bin Suriyeli var. Azalıyor, daha da azalacak" ifadelerini kullandı.
#Secim2023Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, CNN Türk Tarafsız Bölge programında Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar ve Kamuoyu araştırmacısı Hakan Bayrakçı'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. "Hayırlı olsun Ümit Bey tercihte bulundu. Sinan Oğan, Cumhurbaşkanımızı desteklediğini açıklamıştı" diyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Oyların asıl sahibi milletin kendisi. Ata İttifakı'nın ilkelerine baktığınızda farklı noktaya gelmiş bulunuyor. Terörle mücadele ve mülteciler, 7 maddelik bir mutabakat açıkladılar. 10 günde mülteciler ve terörle mücadele konusuyla ilgili dilde söylemlerde sertleşme, bana mesajları net olmayan bir kampanyaya dönüşmüş gibi geliyor. Karışık ve zihin bulandırıcı bir tablo var" ifadelerini kullandı.
#İbrahim KalınGöç İdaresi Uyum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, ‘Suriyeliler dönecek mi’, ‘Kaçı seçimde oy kullanacak’, ‘Devletten yardım alıyorlar mı’, ‘Türkiye’nin demografik yapısını değiştirecekler mi?’ gibi tartışılan konuları tüm detaylarıyla Hürriyet’e anlattı.
#Gökçe OkTürkiye göç dalgasına karşı sınırda tedbirleri artırırken, Geri Gönderme Merkezleri’nin sayısı 30’a çıkartıldı. Türkiye, bu merkezlerdeki 20 binlik kapasiteyle AB ülkelerindeki toplam sayıyı da geçmiş oldu. Tüm AB ülkelerindeki Geri Gönderme Merkezleri’nin kapasitesi 16 bin. Türkiye’nin en büyük merkezlerinden, 800 kişi kapasiteli Ankara Akyurt’taki Geri Gönderme Merkezi’nin kapıları bir grup gazeteciye açıldı.
#Geri Gönderme MerkeziCovid-19 salgınına etkili bir şekilde karşılık verilecekse bu mücadelenin öncelikle doğru ve objektif bilgi üzerinden yürütülmesi gerektiğine herhalde kimse itiraz etmeyecektir. Kamuoyunda bu konuda yapılacak tartışmaların da yaratılan algıları, izlenimleri değil, güvenilir, sağlıklı bilgiyi esas alması şarttır.
#KoronavirüsBu hafta kaybettiğimiz Türkiye’nin saygın dış politika yazarı Sami Kohen’in Suriye konusundaki öngörülerinin isabetini anlatmak üzere kaleme aldığımız dünkü yazımız, kendisinin 28 Ağustos 2012 tarihinde kaleme aldığı bir makaleye odaklanıyordu. Bu makale, Kohen’in Türkiye’nin izlediği Suriye siyasetinin yaratmakta olduğu riskler ve güvenlik sorunlarıyla ilgili daha o günlerde kuvvetli uyarılarda bulunduğunu gösteriyordu.
#Sami Kohen29 Nisan 2011’de 252 kişilik ilk Suriyeli kafilesinin Hatay’ın Yayladağı ilçesinden Türkiye’ye girişinin üzerinden 10 yıl geçti. Bu sürecin karnesini çıkardığımız Prof. Dr. M. Murat Erdoğan: “Gönülsüz ortak yaşam pratikte başarıldı ama Suriyelilerle birlikte yaşamaya hâlâ istekli de hazır da değiliz!”
#SuriyelilerTÜRK-İŞ’in ‘Türkiye’de yaşayan Suriyeli Sığınmacılar ve Kayıt Dışı Göçmenler’ araştırmasına göre, Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin yüzde 40’ı ekonomik olarak kendini normal koşullarda görüyor. Suriyelilerin ortalama gideri ise aylık 2 bin 61 lira oldu.
#Türk-İşAB tarafından finanse edilen, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü ve ILO Türkiye Ofisi iş birliğiyle yürütülen "Hayata Fırsat Projesi" kapsamında, 9 ilde yaşayan Türk ve Suriyelilerin kayıtlı şekilde ve daha iyi şartlarda çalışması amaçlanıyor.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığıİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yabancı ülkelerin DEAŞ mensuplarını vatandaşlıktan çıkarmak suretiyle kabul etmeme yoluna gittiğini belirterek, “Batı vatandaşlıktan çıkarıp ‘Başının çaresine bak’ diyor. Biz kimsenin DEAŞ mensubunun oteli değiliz” tepkisini gösterdi.
#Gazetehaberleriİçişleri Bakanı Süleyman Soylu yakalanan yabancı uyruklu DEAŞ’lıların sorgusu tamamlandıktan sonra ülkelerine gönderileceğini duyurdu. Türkiye'nin DEAŞ mensuplarının oteli olmadığını söyleyen Bakan Soylu, "Ben ne yapayım senin teröristini. Bunu kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.
#Süleyman SoyluiSTANBUL Valisi Ali Yerlikaya, kente düzensiz, kayıt dışı göçe karşı alınacak önlemleri ekibiyle görüşürken o günlerin AB Konseyi Dönem Başkanı Donald Tusk’ın Nisan 2016’daki Gaziantep ziyaretini anımsadı. Tusk, Türkiye’nin mültecilere kucak açmasıyla ilgili takdir, övgü içeren değerlendirmesini yaptıktan sonra Yerlikaya’ya şu mesajı verdi:
#Ali Yerlikayaİstanbul Valiliği, kaçak göçmenlerle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Düzensiz göçle gelen 12 bin 474 kaçak göçmen geri gönderme merkezlerinin bulunduğu illere sevk edildi" denildi.
#İstanbul ValiliğiİÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, ‘İstanbul’da kayıt dışı Suriyelilere 20 Ağustos’a kadar süre tanınması’ konusunda “Birkaç ili bir noktadan sonra kayıt kapsamından çıkardık. İstanbul’a kayıt kabul etmiyoruz ve bunu 2-3 yıldan beri de devam ettiriyoruz” dedi.
#Süleyman Soylu