Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Tüketicilere “Gıdaların izini sür, bilgiyle beslen” diyerek ürüne, üreticisine ve ülke ekonomisine fayda sağlayan “Tabağında ne var?” hareketiyle 100 binden fazla üreticiye dokunan Metro Türkiye, bu hareket kapsamında gastronomi dünyasının önde gelen isimlerini İzmir’in Urla ve Karabağlar ilçelerindeki yerel üreticiler ve kadın kooperatifleriyle bir araya getirdi. Gıda güvenliği için üreticileri hasatta ziyaret edip ürünlerin tarladan sofraya uzanan yolculuğunu takip etmek amacıyla gerçekleştirilen ziyaretlerde, Urla Kadın Kooperatifi ve Kavacık Kadın Kooperatifi’nin yetiştirdiği yerel ve coğrafi işaret tescilli ürünlere dikkat çekildi
#İzmirTürk Patent ve Marka Kurumu tarafından önceki yıl tescillenen "Kavacık üzümü"nün yetiştiği bağlarda kadınlar, ürünün kalite ve verimini artırmak için el birliğiyle budama yapıyor. Kavacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nurten Özkan, "Kadınların iş birliği çok önemli, komşusu, akrabası ve arkadaş ortamıyla imece usulü zorlu iş çok zevkli oluyor. Bu sayede bir bağdaki işlemler bir günde tamamlanıyor. Yoksa 10-15 günde anca bitirilir" derken, üretici Fatma Yılmaz, "Sabahları yemeğimizi alıp bağa geliyoruz, zor olmasına rağmen birlikte çalıştığımız için güzel vakit geçiriyoruz" diye konuştu.
#AAYöresel lezzetleri ve 8 bin 500 yıllık tarihiyle zengin bir kültüre sahip İzmir’de, bölgeye özgü ürünlerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla “tescil” sırasına girildi. Şimdiye kadar boyoz, şambali, lokma, kumru ve enginar gibi toplam 18 ürünün tescillendiği İzmir’de, tam 17 ürün için de Türkiye Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılarak beklenmeye başlandı.
#ZeytinyağıKARABAĞLAR Belediyesi tarafından Kavacık Köyü'nde düzenlenen, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklenen Kavacık Üzüm Festivali, muhteşem finalle sona erdi. Festival için İzmir'in dört bir yanından vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren Kavacık Köyü'ne akın etti.
#İzmirİzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir’in 30 ilçesini tek tek inceleyerek "İzmir İli İlçelerinin Sorunları, Çözüm Önerileri ve Yatırım Olanakları" raporunu hazırladıklarını belirterek, "Genel sorunların yanı sıra her ilçenin ayrı üstünlükleri ve sorunları var. Bunlara göre yapılacak bir planlama hem ilçelerimizi hem de kentimizi çok daha ileriye taşır" dedi.
#İzmirYaz aylarında serin ve temiz havası, yeşil doğası, otantik evleri ve Nilüfer deresi ile günübirlik ziyaretçilere ev sahipliği yapan Misiköy’e götürmek istiyorum sizi bu pazar ve köyde bulunan bir küçük etnografya evinden bahsedeceğim öncelikle.
#BursaOsmanlı mimarisini yansıtan Misi, 1989 yılında kentsel sit alanı ilan edilmiş olup koruma altına alınmıştır. Bugün de yapılan restorasyonlarla yapılar doğallığını korumaktadır. Misi Köyü’nde yaşamış olan Kavacık Sultan’ın kabrinin, köydeki dağda bir kayanın içinde olduğu rivayet edilmektedir. Peki, Misi köyü nerede, hangi il içerisinde yer alıyor?
#Misi Köyü Nerede Hangi İl İçerisinde Yer AlıyorKARABAĞLAR Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, ilçeye bağlı Kavacık Köyü’nde yetişen üzümlerin daha uzun süre korunması için soğuk hava deposu yapımını bu dönemde çözeceklerini, bölgedeki hava durumunu ve bağlarda oluşacak hastalıkların izlenmesini sağlayacak cihazları da belediye olarak karşılayacaklarını söyledi. Selvitopu, ek otobüs konusunda destek isteyen köylülere de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile görüşeceklerini, bu sorunu da çözeceklerini sözlerine ekledi.