Son dönemde halka arz olan şirket sayısı arttı. Borsaya da yoğun talebin oluşmasıyla beraber katılım endeksi konusu yeniden gündeme geldi. Katılım endeksine uygun değil ne demek? sorusu da bu bağlamda araştırılmaya başlandı. Katılım endeksine sahip hisseler, dini hassasiyeti olan ve helal kazanç sağlamak isteyen yatırımcılar için önemli bir alternatif oluşturuyor. Peki, Katılım endeksine uygun hisse helal mi, caiz mi? Katılım endeksine uygun olmayan hisse haram mı? İşte merak edilenler…
#Katılım EndeksiÇalışanların birbirleriyle ve kurumla olan etkileşimini artırmak için yeni bir platform kuruldu. Telefona yüklenen uygulama ile şirket içi sosyal ağ oluşturuluyor. Anketler yapılıyor, işçiler geri bildirimde bulunuyor, ilanlar açılıyor, bordrolar ve izinler takip ediliyor. Bir yıllık genç bir girişim olan Ming’in Kurucusu Merve Yorgancılar Işıtmak, “İşverenler dijitalleşme sürecinde odağına beyaz yakalıları aldı. Oysa çalışanların büyük kısmı mavi yakalı. Biz de mavi yakalılara konuşma hakkı vermek istedik” dedi.
#MingTürkiye, yerel seçim için sandık başına gitmeye hazırlanıyor. Haftaya bugün oy verme işlemi bitmiş, sonuçlar açıklanmış olacak. Hemen her seçimde katılımın dünya ortalamasının üstünde olduğu bir gerçek. Peki bu kadar mı? Sandığa gidiyor, oyumuzu atıyor, işimiz bitiyor mu? Argüden Yönetişim Akademisi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Yılmaz Argüden, bu soruya “Hayır” yanıtını veriyor: “Esas olan, insanların geleceklerini biçimlendirmede söz sahibi olması”. Bir yıl üzerinde çalıştıkları ve ‘Vatandaş Bakışıyla İstanbul İlçelerinin Belediye Yönetişim Karnesi’yle büyük bir araştırmayı masaya koyan Argüden ile buluştuk, sorumlu vatandaş olmaktan hesap verebilir yöneticiliğe ‘iyi yaşam’ın şifrelerini konuştuk.
#Yılmaz ArgüdenOcak sonu, en geç şubat ortasına kadar BES’e, 5 ila 9 çalışanı olan işletmeler giriş yapacak. Sene başında ise Hazine ve Maliye Bakanlığı otomatik BES’te önemli düzenlemeler yaptı. Cayma süresinde yüzde 25’lik devlet katkısına kadar çalışanları yakından ilgilendiren birçok değişiklik oldu.
#BESSPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu: "(Türkiye'de) Mobil hesap sahibi olanların oranı 2014'te sadece yüzde 1 iken, 2017'de yüzde 16'ya çıkmıştır.Ülkemizde (yetişkinlerin finansal erişim oranı) 2011 yılında yüzde 58 iken 2017 sonunda yüzde 70'e çıkmıştır." dedi. TSPB Başkanı Erhan Topaç:"Yüzde 25 civarında tasarruf yapıyoruz. Bu tasarruf oranı bizim seviyemizde gelişmekte olan ülkelerde, orta gelir gruplarında yüzde 30 civarında. Bizim yüzde 5 civarında tasarruf açığımız var. Bunu artırmamız gerekiyor." ifadelerinde bulundu.Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya:"(Hisse senedi) Sanılanın aksine çok parası olanlar için düşünülmüş bir ürün değil. Hisse senedi aldığınızda bir holdingin patronu ile aynı şartlarda, holdinge ortak olabiliyorsunuz." açıklamalarında bulundu.
#SPK Başkanı Ali Fuat TaşkesenlioğluEmlak Konut ve TOKİ tarafından kura ile satılan evler yatırım aracı oldu. Dar ve orta gelirli için yapılan evler ‘devir bedeli’ ile satılıyor. İstanbul Başakşehir’de emlak ofislerinde devir satışları olağan satışların önüne geçti. 1+1 bir ev için istenen devir ücreti 150 bin lirayı buluyor.
#Emlak KonutMeltem Kurtsan adını kadın girişimcileri desteklemek amacıyla kurulan Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) ile kamuoyuna duyurmuş bir iş kadını. Türkiye’de kadınların iş ve siyaset dünyasında kendilerine yer bulamadığını, ayrımsız bütün siyasi partilerin kadın sorununu ciddiye almadığını belirten Kurtsan, pozitif ayrımcılık ve kadın kotasının mutlaka uygulanması gerektiğini söylüyor. Kurtsan, TÜSİAD’ın isminin de mutlaka değişmesini istiyor.