Kateter, ameliyat esnasında vücut içerisinden kan tahliyesini sağlamak amacıyla kullanılan alettir. Vücut boşluğuna takılan kateter, cerrahi aletlerle birlikte sıvıların dışarı çıkarılmasında yardımcı olmaktadır. İşte, kateter nedir ve ne demek? İşte, kateter hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Kateter NedirBeyin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, 2012 yılında İstanbul'da bir sempozyumda konuşma yaparken, kürsüde beyin kanaması geçirdi. Pekçoğu Türkiye'nin en iyisi, 100'den fazla beyin cerrahının arasında ilk müdahalesi yapılarak hızla hastaneye kaldırıldı. O gün onun ilk operasyonunu gerçekleştiren Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özenç Minareci "Hayatımın en zor hastasıydı çünkü işlem odasından çıkıp haber vereceğim yakınları, onlarca beyin cerrahıydı" dedi. Bir ay sonra ikinci işlemini yapan Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Çizmeli ise "Ben ilk tomografisini gördüğümde Selçuk'u kaybettik dedim. Ama o hepimizi şaşırttı" diye konuştu. Prof. Dr. Peker hem istatistikleri, hem meslektaşlarını şaşırtarak çok kısa sürede iyileşti ve 1,5 ay sonra mesleğine döndü.
#Beyin CerrahiBeyin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Peker, 2012 yılında İstanbul'da bir sempozyumda konuşma yaparken, kürsüde beyin kanaması geçirdi. Pekçoğu Türkiye'nin en iyisi, 100'den fazla beyin cerrahının arasında ilk müdahalesi yapılarak hızla hastaneye kaldırıldı. O gün onun ilk operasyonunu gerçekleştiren Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özenç Minareci "Hayatımın en zor hastasıydı çünkü işlem odasından çıkıp haber vereceğim yakınları, onlarca beyin cerrahıydı" dedi. Bir ay sonra ikinci işlemini yapan Girişimsel Nöroradyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Çizmeli ise "Ben ilk tomografisini gördüğümde Selçuk'u kaybettik dedim. Ama o hepimizi şaşırttı" diye konuştu. Prof. Dr. Peker hem istatistikleri, hem meslektaşlarını şaşırtarak çok kısa sürede iyileşti ve 1,5 ay sonra mesleğine döndü.
#DoktorTıp eğitimi alan kişilere uzman olarak ilerleyebileceği çok sayıda alan alternatifi sunulmaktadır. Bu alternatifler arasında popüler olarak; iç hastalıklar, nöroloji, psikiyatri, ortopedi, üroloji, enfeksiyon hastalıkları ve kardiyoloji gelmektedir. İşte kardiyoloji bölümü ve doktorları ile ilgili merak edilen tüm detayları hazırladık.
#Kardiyoloji Nedir?Üniversite sınavlarına hazırlanırken akciğer kanseri olduğunu öğrendi. Umudunu ve neşesini hiç kaybetmedi. Sol bacağı tümör nedeniyle iki yıl önce alındı. Protez bacakla yeniden yürümeyi öğrendi. Kırmızı rujunu, güzel yüzünü ve gamzelerini ortaya çıkaran makyajını hiç eksik etmeden, birbirinden canlı renklerdeki kıyafetler giyerek kanserle savaşını anlattı. Kendisi gibi hasta olanlara umut aşıladı. Sosyal medya hesabını 1 milyona yakın kişi takip ediyordu. Kendisine ‘Demir Kadın’ lakabını takan, gülen gözleriyle ekrana bakarken çektiği videoda “Belki kaybedeceğim ama savaşırken kaybedeceğim” diye seslenen, kanser hastası bir arkadaşının ardından “Kardeşim yaşında bir arkadaşımın vefat haberini aldım onkoloji koridorunda. Herkes dayanamadı, gücü yetmedi, bilmem ne... Sanki kanserin ne olduğundan, çektiği acıdan haberleri varmış gibi. ‘Mücadelesi çok güzeldi’ diyeceksiniz, dayanamadı değil!” diye yazan 21 yaşındaki Neslican Tay önceki gün gözlerini son kez yumdu.Sol ayağı memleketi Rize’de toprağa verildiğinde o gün Neslican, “Mücadeleyi kaybedersem beni de buraya gömün” diye ailesine vasiyet etmişti. Ailesi Neslican’ın bu isteğini yerine getirmek için cenazesini İstanbul’dan Rize’ye götürdü. Neslican bugün Rize’de, sol ayağının gömülü olduğu mezarda toprağa verilecek.
#Gazetehaberleriİş adamı İshak Alaton ile, 2 ay önce Hürriyet Yazarı Jale Özgentürk İSO’nun ‘İstanbul Sanayi Tarihi’ belgeseli için bir araya gelmişti. Alaton, Özgentürk’e “Çok hata yaptım ama önüne geçilmiyor, yani güzel bir deyim var Türkçe’de. Olanla ölene çare yok” diye anlatmıştı.
#İshak AlatonMeme kanseri tedavisinde son dönem ortaya çıkan en çarpıcı yenilik, hastalığın erken safhalarında uygulanan tek seferlik radyoterapi tekniklerini hastalığın ilerleyen evrelerine de yansıtma çabası. Ve sürece hedefli ajanları ekleyip kemoterapinin yan etkilerini azaltarak bu yöntemlerin kalp üzerindeki olumsuz etkilerini de sofistike yazılımlarla yakından takip etme gayreti.
Uzun süre hareketsiz kalınan otobüs, tren veya uçak yolculuğu tıbbi adı venöz tromboembolizm olan pıhtı atma sorununa yol açabiliyor. Biliniyor ki baldır kasları uzun süre hareketsiz kaldığı zaman, toplardamar içinde pıhtı oluşabiliyor. İşte bu ciddiye alınması gereken bir durum.
Uzun süre hareketsiz kalınan otobüs, tren veya uçak yolculuğu tıbbi adı venöz tromboembolizm olan pıhtı atma sorununa yol açabiliyor. Biliniyor ki baldır kasları uzun süre hareketsiz kaldığı zaman, toplardamar içinde pıhtı oluşabiliyor. İşte bu ciddiye alınması gereken bir durum.
Sağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
Doktor, rutin kontrollerini yaptırmak üzere muayenehanesine gelen 34 yaşındaki bir kadın hastasının göğsünden gelen tuhaf seslerden kuşkulanarak, tetkiklerini derinleştirdi. Sonuçta doğuştan gelen ve ölümcül risk taşıyan anatomik bir bozukluğu ortaya çıkartarak, hastasını olası bir felaketten kurtarmış oldu.