Ergenekon soruşturmasındaki ‘hak ihlalleri’nin önüne geçmek için görevlendirilen Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu o dönem Adalet Bakanlığı’nın talebiyle ‘görevi ihmal’den ceza aldı. Yeniden yargılamada Yargıtay o dönem verdiği mahkûmiyet kararını ‘hukuksuz’ olduğu gerekçesiyle iptal etti.
#ErgenekonTÜRKİYE Futbol Federasyonu eski başkanı Haluk Ulusoy’un akrabası olduklarını belirterek Ankara, Trabzon ve Eskişehir’de yüzlerce kişiye sattıkları daireleri teslim etmeyen müteahhit ve çalışanları hakkında açılan davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, aralarında şirket sahibi Çetin Ulusoy ile eşi ve babasının da olduğu 9 sanığa 435 yıldan bin 450 yıla varan sürede hapis cezası verilmesini talep etti. Haluk Ulusoy’un da müşteki olarak yer aldığı davada, hayali daire satışı yapılan isimler arasında çok sayıda bürokrat ve profesör de bulunuyor.
#Ulusoy“Görevi savsakladığı” gerekçesiyle verilen 3 ay 3 gün hapis cezası Yargıtay tarafından onanan eski Ergenekon savcısı Kasım İlimoğlu, “Aldığım ceza ile iç hukuk yolları tükenmiş durumda. Ancak başta Anayasa Mahkemesi (AYM) ardından da uluslararası hukuk yollarına başvurarak bir hukuk adamı, bir Cumhuriyet savcısı olarak adalet mücadelesi vereceğim” dedi.
GEÇEN salı günü çıkan “Pankart Davası Milli Davamızdır” başlığını taşıyan yazım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşurken “Parasız Eğitim Hakkımızdır” yazan bir pankart açan üç üniversiteli gencin İstanbul’daki özel yetkili ağır ceza mahkemesi tarafından değişen sürelerde hapis cezalarına çarptırılmasını konu alıyordu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması sırasında “Parasız eğitim istiyoruz, alacağız” yazan pankart açan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer’e 8 yıl 5 ay 20’şer gün hapis cezası verildi. İki gencin arkadaşı Utku Aykar da ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla 2 yıl 2 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı. 19 ay tutuklu kaldıktan sonra 6 Ekim 2001’de tahliye edilen iki genç, Yargıtay’ın kararı onaması halinde 56 ay daha cezaevinde kalabilir. Davanın beraat isteyen bir önceki savcısı Kasım İlimoğlu, “İddia makamının amacı, gerçeğe ulaşmaktır, sanığı cezalandırmak değildir” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yapılan Roman Buluşması’nda “Parasız eğitim istiyoruz, alacağız” yazan pankart açan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer’e, İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, “Terör örgütü üyesi olmak” ve “Örgüt üyesi olmak” suçlarından 8 yıl 5 ay 20’şer gün hapis cezası verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Roman Buluşması'nda "parasız eğitim istiyoruz, alacağız" yazan pankart açtıktan sonra gözaltına alınan Berna Yılmaz, Ferhat Tüzer ve Utku Aykar'ın yargılanmasına devam edildi. Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde bulunan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklardan sadece Berna Yılmaz katıldı. Sanıklar Ferhat Tüzer ile Utku Aykar ise duruşmada yer almadı.Duruşmada yeni savcı, sanıklar hakkında mütalaasını sundu. Savcı Ferhat, Berna ve Utku'nun "terör örgütü üyeliğinden" 7.5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Daha önce bu davaya bakan ancak geçtiğimiz yıl görev yeri değiştirilen savcı Kasım İlimoğlu, 24 Mayıs 2011'de görülen duruşmada, sanıkların eyleminin Anayasal düşünceyi açıklama sınırları içerisinde bulunduğunu belirterek, beraatlarını istemişti. Selahattin GÜNDAY /İstanbul / DHA
#SavcıHakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yaz kararnamesinde çarpıcı isimler dikkat çekti. YARSAV’ın Kurucu Başkanı Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu İstanbul’a hâkim olarak atandı. CHP’den milletvekili seçilen İlhan Cihaner’i makamında gözaltına alan Erzurum Savcısı Osman Şanal, Antalya Savcılığı’na atandı.
İstanbul ve Kocaeli'de, Hollanda'ya gönderileceği belirlenen 69 kilogram eroinin ele geçirildiği operasyona ilişkin, aralarında örgüt lideri olduğu öne sürülen Hurşit Yavaş'ın da olduğu 6'sı tutuklu 16 kişi hakkında, “örgütlü uyuşturucu ticareti yapmak” suçundan hazırlanan iddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Küçükçekmece'de İETT otobüsüne molotofkokteyli atılarak lise öğrencisi Serap Eser’in ölmesiyle ilgili 3’ü tutuklu 7 sanıklı davada bir sanık tahliye edildi. Duruşmada tanıkların adreslerindeki cadde ve sokak isimlerini kanarya, güvercin, bülbül olarak belirtmeleri üzerine mahkeme başkanı, “Ne güzel isimler. Keşke ismi gibi olsa, herkes barış içinde yaşasa" ifadelerini kulandı.
İkinci “Ergenekon” davasının tutuklu sanıklarından avukat Yusuf Erikel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen “Mason locası üyelerine suikast” iddiasına ilişkin soruşturma kapsamında ifadesine başvurulmak üzere Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirildi.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun kararı ile Eskişehir'e atanan hakim Oktay Kuban, "Atatürk" tablosuyla adliyeden ayrıldı.Kuban, iki hafta önce İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki görevinden alınarak Eskişehir'e atanmıştı. Dursun Çiçek ve Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu Balyoz sanıklarını tahliye etmesi ile gündeme gelen Kuban, bugün Beşiktaş'taki bulunan İstanbul Adliyesi'ndeki odasını boşalttı. Polis koruması ile eşyalarını taşıyan Kuban, kameralar tarafından "Atatürk" tablosu ile görüntülendi. Odasında bulunan Atatürk tablosunu da yanına alan Kuban, elindeki tabloyu korumasının da yardımı ile aracına koydu. Kuban, daha sonra adliye kapısının önünde dün İstanbul 9. Ağır Mahkemesi'ndeki görevinden alınarak Fatih Adliyesi'ne atanan hakim Yılmaz Alp ve savcı Kasım İlimoğlu ile vedalaştı. Haber-Kamera: Selahattin GÜNDAY İstanbul DHA
#Htvhaber