Sultangazi'de iddiaya göre, Nuri S. isimli müteahhit 30 yıl önce toprak sahibi İslam Altın ile kat karşılığı anlaşarak başladığı apartman inşaatının bir kısmını yarım bıraktı, tamamladığı daireleri ise 29 yıl önce 7 kişiye satarak ortadan kayboldu. Dairelerini müteahhit Nuri S.'den alanlar binada oturmaya başladı. Ancak müteahhit iddiaya göre İslam Altın'a söz verdiği daireleri yapmadı. Bu sırada toprak sahibi İslam Altın ölünce çocukları müteahhite dava açtı. Dava 2008 yılında kesinleşince; 29 yıl önce satılan arsa ve daire tapuları toprak sahibi olan İslam Altın'ın çocuklarına geri verildi. İslam Altın'ın çocukları ise, bina ve arsayı başka bir müteahhite sattı. Yeni müteahhit ise, deprem riski olduğu gerekçesiyle binadan karot alınmasını sağladı. Binanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında incelenmesiyle yıkımına karar verildi.
#SultangaziSultangazi'de iddiaya göre, Nuri S. isimli müteahhit 30 yıl önce toprak sahibi İslam Altın ile kat karşılığı anlaşarak başladığı apartman inşaatının bir kısmını yarım bıraktı, tamamladığı daireleri ise 29 yıl önce 7 kişiye satarak ortadan kayboldu. Dairelerini müteahhit Nuri S.'den alanlar binada oturmaya başladı. Ancak müteahhit iddiaya göre İslam Altın'a söz verdiği daireleri yapmadı. Bu sırada toprak sahibi İslam Altın ölünce çocukları müteahhite dava açtı. Dava 2008 yılında kesinleşince; 29 yıl önce satılan arsa ve daire tapuları toprak sahibi olan İslam Altın'ın çocuklarına geri verildi. İslam Altın'ın çocukları ise, bina ve arsayı başka bir müteahhite sattı. Yeni müteahhit ise, deprem riski olduğu gerekçesiyle binadan karot alınmasını sağladı. Binanın 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında incelenmesiyle yıkımına karar verildi.
#İstanbulKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ülke genelinde artan bina dayanıklılık testi talepleri Bursa'da sadece başvuruda kaldı. İlk 2 ayda 133 kişi, yaşadığı binaya karot testi yaptırmak için Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne başvurup test yaptırmazken, depremin ikinci ayından sonra müracaat eden de olmadı. Özellikle depremin ilk günlerinde yoğun başvuru olduğuna, ancak kısa sürede deprem korkusunun unutulduğuna dikkat çeken BUÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, "Başvurulardan hiçbiri devam ettirilmedi. Maalesef deprem unutuldu" dedi.
#Kahramanmaraş DepremleriBursa'da 133 kişi yaşadığı binaya karot testi yaptırmak için Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü'ne başvurdu. Ancak hiçbiri işlemleri tamamlamadı. Bu durumun ekonomik yetersizlikten dolayı olduğunu söyleyen BUÜ Rektör Yardımcısı, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Doğangün, "Bina riskli çıkarsa 60 gün içinde yıkılmak zorunda. İnsanlar, 'Nereye gideceğim?’ diye düşünüyorlar” dedi.
#DepremMuhtemel İstanbul depremine ilişkin açıklamalarda bulunarak riskli ilçeleri tek tek sıralayan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İstanbul’da 7’den büyük bir deprem Marmara denizinin içerisinden geçen Kuzey Anadolu fayı üzerinde mutlaka olacak. Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimler nispeten daha çürük zeminler var.” dedi.
#İstanbulKarot almak binaya zarar verir mi? sorusu son günlerde tartışmalara neden oldu. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından vatandaşları oturdukları binanın depreme dayanıklı olup olmadığını merak etmeye başladılar. Binaların dayanıklılığını ölçen yöntemlerden biri olan karot testi de yeni tartışmaları gündeme getirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü, son günlerde sosyal medya ve internet üzerinden yapılan beton karot örnekleriyle ilgili açıklama yaptı. Peki, Karot nedir, karot testi nasıl yapılır? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Karot TestiKarot almak binaya zarar verir mi? sorusu son günlerde tartışmalara neden oldu. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından vatandaşları oturdukları binanın depreme dayanıklı olup olmadığını merak etmeye başladılar. Binaların dayanıklılığını ölçen yöntemlerden biri olan karot testi de yeni tartışmaları gündeme getirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Afet Yönetimi Enstitüsü, son günlerde sosyal medya ve internet üzerinden yapılan beton karot örnekleriyle ilgili açıklama yaptı. Peki, Karot nedir, karot testi nasıl yapılır? İşte, o konular hakkında bilgiler.
#Karot TestiKarot testi yaşanan son depremlerden sonra gündeme gelen konulardan birisi oldu. 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrası özellikle İstanbul’da yaşayan kişiler binalarının sağlam olup olmadığını araştırmaya başladı. “Karot testi nedir, nasıl yaptırılır?” sorusu da gündemin öne çıkan konularından bir tanesi oldu. Binalarının sağlamlığını test ettirmek isteyen kişiler “Karot testi binaya zarar verir mi?” düşüncesine girmeye başladı. Peki, 2023 karot testi fiyatı ne kadar?
#Karot TestiGüngören'de 4 katlı apartmanda, 4. katındaki dairesini genişletmek için tadilat yapan ev sahibi kolonu kırınca, polis ve zabıta ekipleri binayı tedbir amacıyla boşalttı. Apartmanın altında bulunan market ve iş yerleri de mühürlendi.
#İstanbulİzmir depreminde yıkılan binaların müteahhitlerinden 7’si tutuklandı. Emniyet’teki ifadelerinde şüphelilerin benzer şeyler söylediği, “Biz binaları zamanın kurallarına uygun şekilde yaptık. Sonrasında bunları denetlemeyenler sorumlu” dediği öğrenildi.
#GazetehaberleriKARTAL'da riskli olduğu bildirilen binalarda oturan çok sayıda aile evlerinde oturmaya devam ediyor. Korku içinde olan daire sahipleri, riskli yapı olarak ilan edildiğini söyledikleri binalarının bir an önce yenilenmesini istiyor. Riskli binalar havadan da fotoğraflandı.
#KartalKartal'da riskli olduğu bildirilen binalarda oturan çok sayıda aile evlerinde oturmaya devam ediyor. Korku içinde olan daire sahipleri, riskli yapı olarak ilan edildiğini söyledikleri binalarının bir an önce yenilenmesini istiyor. Riskli binalar havadan da fotoğraflandı.
#Kartalİzmir’in Konak ilçesinde, deprem açısından riskli olan ve otopark olarak kullanılan işyerine tespit için giden avukatlar Mehmet Sürücü ve Uğur Karadağ, iddiaya göre işletmeci ve çalışanı tarafından darp edildi. Yapılan hukuki girişimlerin ardından otopark mühürlendi. Avukatları darp ettikleri iddia edilen üç kişi hakkında 5’er yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava ise henüz sonuçlanmadı.
#İzmir6 Şubat deprem felaketi sonrasında başta İstanbul olmak üzere birçok ilde vatandaşlar binalarının ne kadar güvenli olduğunu sorgulamaya başladı ve risk tespit taleplerinde patlama oldu. Ancak aradan geçen sürede maalesef risk unutuldu.
#DepremİTÜ Yapı Malzemeleri Laboratuvarı Sorumlusu İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, eski binalardan karot alınmadan ölçüm yapıldığı zaman betonun kalite sertliğinin değil, karbonatlaşma sertliğinin ölçüldüğünü ve yanıltıcı sonuçlar çıkabileceğini ifade etti.
#İTÜBinalara yapılan risk tespiti işlemlerinde uygulanan modeller ve istenilen rakamlar kafaları karıştırıyor. Yönetmeliklere uymayan keyfi yöntemler öneriliyor, vatandaşın deprem endişesi suiistimal ediliyor. Aynı bina için 50 bin lira diyen de var, 800 bin lira isteyen de. Tek amacı para kazanmak olanlar, Bakanlığa bildirilmesi zorunlu olan sonuçları saklamayı dahi teklif ediyor. Yaptığımız görüşmeler, risk tespitinde büyük RİSK olduğunu gösteriyor.
#DepremYaşadığımız deprem felaketinin ardından tüm Türkiye'nin gündemi binaların güvenliği. Yurdun dört bir yanında vatandaşlar evlerinin dayanıklılığını test ettirmek ve çıkacak sonuca göre tedbir almak için doğru şirket arayışında. Peki bu şirket nasıl seçilmeli? Test konusunda nelere dikkat edilmeli? İşlemin doğru ve güvenilir biçimde yapıldığını anlamanın yolları neler? En doğru test yöntemi hangisidir? Uzmanlar hurriyet.com.tr okurları için anlattı...
#DepremTürkiye’yi derinden sarsan depremin artçı şokları devam ediyor. Depremin büyüklüğü, neden bu kadar çok yıkıma ve ölüme sebep olduğuna ilişkin tartışmalar gündemde hâlâ ilk sırada. Önceki akşam bir televizyon programında verilen bazı istatistikler çok dikkat çekiciydi.
#Beton