Trendyol, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nun lansmanını Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirdi. Raporda çevresel ve toplumsal etki hedeflerindeki ilerlemeleri paylaşan şirket, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını %16 azaltarak karbon nötr hedefinde ilerleme kaydederken, atıklarının %96,7’sini de geri dönüştürdü. Tek kullanımlık plastik tüketimini %57 azaltan Trendyol, kargo poşetlerinin %70’ini ise geri dönüştürülmüş malzemelerden üretti. GRI standartlarına uygun olarak hazırlanan raporda şeffaflık ve güvenilirlik, üçüncü taraf bağımsız güvence doğrulama denetimleri ile kayıt altına alındı.
#Sponsorlu İçerikEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin 2035’e kadar yenilenebilir enerji alanında 100 milyar doları bulacak yatırım yapacağını belirterek, “Bu alanda birçok tecrübesi olan Alman yatırımcıları ve yeni yatırımcıları ülkemize bekliyoruz” dedi.
#AVRUPADAN HABERUnilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu-İcerikUnilever Türkiye Ülke Başkanı ve Unilever Türkiye ve Orta Doğu Ev Bakım Lideri Ali Fuat Orhonoğlu, “Paris İklim Anlaşması’nın belirlediği karbon nötr hedefi 2050 iken, biz değer zincirimizde net sıfır emisyon hedefimizi 11 yıl öne yani 2039 yılına koyduk. Amacımız sürdürülebilirlik alanında başarılarımızı ileri taşımak, gelişim alanlarımızda da gerekli aksiyonları alarak ülkemize ve toplumumuza değer yaratmak. Çünkü Unilever olarak Türkiye için iyi olanın Unilever için iyi olduğuna inancımız tam” diye konuştu.
#Sponsorlu İçerikBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarTempleton Asset Management CEO'su Manraj Sekhon, "Türkiye'deki değişiklikler ve devam eden reformlarla ilgili oldukça iyimseriz ve aynı zamanda politika çerçevesine de çok büyük bir güven duymaktayız." dedi.
#Türkiye Yatırım Danışma KonseyiKAGİDER Başkanı Esra Bezircioğlu derneğin yarattığı etkiyi rakamlarla ortaya koydu. Bezircioğlu, “Kadınların iş hayatındaki yerini güçlendiren KAGİDER bugün 46 sektörden 500’ü aşkın üyesiyle 110 milyar dolarlık ciro ve 250 bin kişilik istihdam gücüne sahip. Türkiye ekonomisinin yüzde 10’unu temsil ediyoruz” dedi.
#Kagiderİzmir İş Dünyası Buluşmasında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Enflasyon, mayıs ayında 75,5'a kadar çıktı. Haziran'dan bugüne 23,5'lik bir düşüş var. Ağustos'ta yüzde 52'yi gördü. Eylül enflasyonu 50'nin altına inecek. 40'lı rakamları göreceğiz. 2025'in ortalarında ise enflasyondan bugünkü kadar bahsetmeyeceğiz” dedi.
#Cevdet YılmazKadın ve Demokrasi Vakfı KADEM’in girişimci kadınlara destek olmak ve rehberlik etmek amacıyla başlattığı İnovasyonda Kadın Programı’na bu yıl iki ayrı kategoride 31 kadın girişimci katılmaya hak kazandı. Kampa katılmaya hak kazanan kadınlar bir hafta boyunca eğitim alacak. Ödül töreni 22 Eylül’de.
#KADEMEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cezeri Yeşil Teknoloji Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde yeni eğitim öğretim dönemi açılış töreninde öğrencilere yaptığı konuşmada, “Eskiden sadece belki aydınlatma amaçlı kullanılan elektrik bugün hayatımızın her alanında var. Ulaştırmada var, bankacılıkta var, finansta var. Elektrik olmayınca internet yok, Instagram yok, öyle değil mi” dedi.
#Alparslan BayraktarMetropolCard Uluslararası Yatırım Koordinatörü Duygu Görmüş, “Kurumumuz, fiziksel kart kullanımı yerine dijital ödeme yöntemlerinin tercih edilmesiyle işlem başına karbon ayak izini yüzde 10 oranında azaltmayı başardı. Satış ekibimiz araçlarını elektrikli araçlarla yeniledik. Sıfır atık yönetimi için gerekli tüm aşamaları tamamladık. 2050 yılındaki en büyük hedefimiz tüm MetropolCard ekosistemimizi karbon-nötr hale getirmek” dedi.
#MetropolcardParis Olimpiyatları için geri sayım sürüyor. Dört yılda bir düzenlenen uluslararası çok sporlu etkinliklerden olan Yaz Olimpiyatları bu yıl Paris'te gerçekleştirilecek. Olimpiyatlar ne zaman başlıyor sorusu spor severler tarafından araştırılıyor. Yaz Olimpiyatları, Paris'te 1900 ve 1924 senelerinde iki defa düzenlenmişti. Peki 2024 Paris Olimpiyatları ne zaman başlıyor, nerede düzenlenecek? İşte ayrıntılar...
#Paris Olimpiyatları 2024Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "İletim sistemimizi genişletmek, artan ihtiyacı karşılayacak yeni yatırımları, kapsamlı yatırımları yapabilmek için önümüzdeki 10 yıl içerisinde yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım hedefimiz var" dedi.
#Alparslan BayraktarDünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin iklim değişikliği sebebiyle sıklığı ve şiddeti giderek artan taşkınlara ve kuraklığa karşı direncini güçlendirme ve insanlarını koruma çabalarını desteklemek için 600 milyon dolar tutarında bir finansmanı onayladı.
#Dünya BankasıTürkiye’deki fabrika ve Ar-Ge merkezine 185 milyon Euro yatırım yapan ticari lastik üreticisi Prometeon, 2024 itibarıyla yıllık kapasitesini 1.8 milyon adedin üzerine çıkararak bölgenin en büyüğü oldu. 75 ülkeyi yöneten Prometeon Türkiye, AFME, Rusya, CIS Bölge CEO’su Gökçe Şenocak, “İlk kez üzerinde kendi ismimizi kullacağımız Türkiye’de üretilen yüksek teknolojiye sahip Serie 02 lastiklerin Avrupa lansmanı yılın son çeyreğinde Türkiye’de yapılacak” diye konuştu.
#KocaeliPlastik kirliliğinin tek başına çözülemeyecek büyüklükte küresel bir sorun olduğunu belirten BM Küresel İlkeler Sözleşmesi Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, “Küresel sorunlarımızı çözmek için kolektif bir mücadele alanı yaratmalıyız” dedi.
#Plastik KirliliğiAnkara Demir Sanayi Sitesi’nden 50 yılı aşkın süre önce yola çıkarak mobilya ihracatçısı bir markaya dönüşen Koleksiyon, önümüzdeki dönemde ‘yeşil mobilya’ üretiminin öncülerinden olmayı hedefliyor. 2030 hedefi ‘sıfır karbon’ noktasını yakalamak hatta aşmak olan şirketin yeni jenerasyon yöneticileri ile bir araya geldik. 2030’a giden yolculuğu konuştuk.
#Ankara Demir Sanayi SitesiRusya’nın Soçi kentinde başlayan nükleer enerji fuarı Atomexpo, bu yıl Moskova’da yaşanan terör saldırısının gölgesinde yapıldı. “Temiz Enerji: Geleceği Birlikte Yaratmak” oturumuna katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar “Hedefimiz 2050’ye kadar nükleerden 20 gigavat elektrik üretmek. İlaveten Sinop’ta ve Trakya’da dörder reaktör yapmamız gerekiyor. Ayrıca önümüzdeki 20-30 yılda 5 gigavat civarında küçük modüler reaktör eklememiz lazım. Sinop’ta Rosatom’la işbirliğimizi geliştireceğiz” dedi.
#RosatomYapıştırıcı Teknolojileri ve Tüketici Markaları alanında faaliyet gösteren Henkel, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınladı. Şirketin CEO’su Carsten Knobel, “Sürdürülebilirlik hedeflerimizi hayata geçirmek için durmaksızın çalışıyoruz” diye konuştu.
#HenkelYıldız Teknik Üniversitesi kimya bölümü öğrencisi Berat Kurt, üniversitenin enerji ihtiyacının güneş panelleriyle sağlanması için 5 bini aşkın imza topladı. Öğrencilerin talebine kayıtsız kalmayan üniversite yönetimi, İstanbul’un en büyük kampüslarından biri olan Davutpaşa’nın 2050 yılına kadar karbon nötr olması için çalışmalara başladıklarını açıkladı.
#Yıldız Teknik ÜniversitesiÇevresel sürdürülebilirlik konusunda yeterli hassasiyeti göstermese de ‘öyleymiş’ gibi davranan çok sayıda şirket hem tüketiciyi kandırıyor hem de karbonsuzlaşmaya yönelik çaba gösteren şirketlerin haksız rekabetle karşılaşmasına neden oluyor. Uzmanlara göre Türkiye’de hızlı tüketim ürünleri başta olmak üzere gıda, ulaşım, kozmetik, enerji, bankacılık ve tekstil gibi çeşitli sektörlerde bu durum oldukça yaygın olarak görülüyor.
#TüketiciGeçmişte otomobillerini düşük vergi dilimine sokabilmek için Türkiye’ye özel 1.6 litre veya daha düşük hacimde benzinli motorlar geliştiren üreticiler, elektrikli otomobiller için de benzer bir formül geliştirdi. Motor gücü 160 kW’yı geçmeyen elektrikli araçların faydalanabildiği yüzde 10 ve yüzde 40’lık ÖTV dilimde yer almak isteyen markalar yazılım ile mevcut modellerin gücünü kısmaya başladı. İlk olarak BMW’nin başvurduğu Türkiye’ye özel düşük güçte elektrikli motor çözümüne, Volkswagen de Passat’ın yerini alacak elektrikli Sedan ID.7 ile katılacak. Motor gücü 205 kW olan ID.7, Türkiye’ye özel 150 kW güçle gelecek.
#Düşük Vergi