Güncelleme Tarihi:
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) kimya bölümü öğrencisi Berat Kurt, bir kampanya başlatarak YTÜ’nün karbon nötr üniversite olmasını ve kampüse güneş panellerinin kurulmasını talep etti. Bu talep kısa sürede 5 binden fazla öğrenci tarafından imzayla desteklenince YTÜ Araştırma-Planlama Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya tarafından da dikkate alındı ve çalışmalar başladı.
HEDEF İLK 10’A GİRMEK
Prof. Dr. Özkaya, ilk etapta bu yıl sonuna kadar üniversite kampüsunda kullanılan enerjinin yüzde 70’inin, 2030’a kadar da tamamının yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanacağını açıkladı. Özkaya, kampüstaki ulaşımın da bisiklet ile sağlanmasını desteklediklerini ve kampüs içi ring servislerini elektrikli araçlarla gerçekleştirmek üzere adımlar attıklarını belirtti. Prof. Dr. Özkaya paylaştığı mesajda, “YTÜ Davutpaşa kampüsumuz, İstanbul’daki hatta ülkemizdeki en büyük kampüslardan biri. Uluslararası Green Metrics sisteminde şu an dünyada 63’üncü sırada yer alan üniversitemizin, ‘Yeşil, Akıllı Kampüs’ uygulamaları ile birlikte dünyada ilk 10’a yükselmesini ve 2050 itibarıyla da sıfır karbon salımı yapmasını yani karbon nötr olmasını hedefliyoruz” dedi.
‘MİNİK ŞEHİRLER GİBİ’
Kampanyanın mimarı olan kimya bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Berat Kurt ise düşüncelerini şöyle anlattı: “Dünyamızın geleceği ve diğer üniversitelere örnek olmak adına başlattığım bu kampanyada üniversite yönetimimizin enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiden karşılamak üzere büyük bir adım atmış olması bana çok büyük umut veriyor. Böylece öğrencilerin de talebi ve desteği doğrultusunda kampüsumuzda enerji dönüşümü daha da hızlanacak. Kentlerdeki yaşam şeklimiz iklim krizini derinleştiriyor, kampüslar da aslında minik birer şehirler. YTÜ Davutpaşa kampüsu ise yüzölçümü, öğrenci ve akademisyen sayısı, içinde barınma, eğitim, yemek imkânları ve atık yönetimi sistemi ile, İstanbul içinde küçük bir İstanbul gibi.”