Gizem ve Gülay sosyal medyada viral olan, ilkokul 1’inci sınıf öğrencisinin annesine “Bugün harçlığımı tanımadığım birine verdim çünkü paylaşmak güzeldir” dediği videodan yola çıkarak ailelerde harçlık yönetimini konuştu. Uzmanlara göreyse harçlığın azı da çoğu da zararlı.
#ÇocukVelilere uyarılarda bulunan Türkiye Kantin İşletmecileri Federasyonu Başkanı ve İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Vahap Osmanoğlu, “Velilerin, okul kantinlerinde satılan ürünlerin son kullanma tarihlerine ve TSE belgesi olan ürünlerin satıldığına dikkat etmesi gerekir” dedi.
#KantinÇocukların okulda başarılı olmaları için güne kahvaltı ile başlamaları şart. Yeterli ve dengeli bir kahvaltıda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta da, sofrada yumurta ve pekmezi mümkün olduğunca eksik etmemek. Çünkü her iki besin de çocuklarda sıkça görülen ve öğrenme bozukluklarına yol açan demir eksikliğine karşı birebir!
Okulların açılmasıyla birlikte okul kantinlerine bu yıl uygulanacak yeni fiyat listeleri de asıldı. Kantinlerde fiyatlar geçen yıla göre ortalama yüzde 67 oranında arttı. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu tarafından belirlenen liste kantinci esnafına yönelik tavan fiyat niteliği taşıyor. Yani kantinci isterse ürünlerini bu listenin altında bir fiyattan satabiliyor. Ama yine de okul kantininden alınacak bir tost ile bir meyve suyuna pek çok öğrencinin günlük harçlığı yetmiyor.
#Kantinlerde Yeni TarifeYenimahalle Belediyesi zabıta ekipleri, ilçedeki okul kantinlerinde denetim yaptı. Öğrencilerin sağlığını tehdit edecek unsurların oluşmasını önlemek amacıyla belirli aralıklarla yapılan denetimlerde Gıda Yönetmeliği çerçevesinde yasaklanan ürünler hakkında da kantin işletmecileri detaylı olarak bilgilendirildi.
#Yenimahalle BelediyesiYeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte hizmet vermeye başlayacak okul kantincileri, ‘muhammen bedel’ adı altında artan kiralardan dertli. Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası Genel Başkanı Okan Fırat, “5 bin liralık kiralar, 15-20 bin liralara ulaştı” dedi.
#Seda TOLMAÇAnkara'da ilkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal'ın (7) şırınga şeklindeki çikolata kapağının boğazına kaçması sonucu hayatını kaybetmesiyle ilgili açılan davada Tüketici Hakları Derneği'nin ürünün güvenli olmadığına ilişkin raporu da dosyaya girdi. Raporda şırınga şeklindeki çikolatayla ilgili "Hedef tüketici kitlesi bakımından yapılan incelemede ürünün kapağının açılması ve tüketilmesi şekli bakımından 'güvenli ürün' olarak değerlendirilemeyeceği sonucuna varılmıştır" denildi.
#AnkaraYüz yüze eğitime başlayan çocuklar için okullardaki tehlikelerden biri şüphesiz salgın. Ancak yıllardır bitmeyen yemekhane ve kantin sorunu da yeniden gündemde, veliler isyanda. Gerekli yönetmelikler var ama denetim eksik. Uzmanlar çocuklara yasak koymak yerine onları bilinçlendirmemizi tavsiye ediyor.
#ObeziteTürkçeye çevrilen ‘Baharda Ölmek’, ‘Genç Işık’ ve ‘Deniz Kenarında Geyikler’le tanıdığımız Alman yazar Ralf Rothmann, ‘O Yazın Tanrısı’nda bir kez daha II. Dünya Savaşı döneminde geçen bir hikâye anlatmış. Savaşın parçaladığı bir aile, fiziksel ve ahlaki olarak çökmüş bir toplum ile bu koşullarda büyüyen bir çocuğun portresini çizen yazar, etkileyici üslubu ve zarif diliyle beklentileri boşa çıkarmıyor.
# Ralf RothmannAnkara'da ilkokul öğrencisi Mert Yağız Köksal'ın (7) şırınga şeklindeki çikolata kapağının boğazına kaçması sonucu ölümüyle ilgili 8 sanık hakkında açılan iki dava birleştirildi. Sanıklardan kantini denetleyen kurulda görevli öğretmen Ali Osman Doğan, her ayın 15'i ile 20'si arasında kantini denetlediklerini ve Mert'in ölümüne neden ürüne rastlamadıklarını söyledi. Tepki gösteren savcı Ersoy Yıldız ise "Diğer günler ne olacak, her gün denetleme yapılması gerekmiyor mu? Denetleme yapıldığı günlerden işletmecinin haberi var zaten. Diğer günlerde bu ürünü satmış olamaz mı?" diye sordu.
#AnkaraEt, tavuk, balık gibi her türlü hayvan etinin, bu hayvanların doğal hayatta yavruları için yaptığı süt, yumurta, bal gibi hayvansal ürünlerin ve bu ürünlerden elde edilen peynir, yoğurt, kefir gibi yiyeceklerin hiçbirinin tüketilmediği beslenme şekline vegan beslenme deniyor. Ama veganlık sadece bir beslenme biçimi değil. Etik, sağlık ve çevre olmak üzere başka boyutları olan bir yaşam felsefesi. Yarın 1 Kasım Dünya Vegan Günü. 1944’te İngiltere Vegan Topluluğu tarafından ilan edilmiş bu gün vesilesiyle yeme-içme alışkanlıklarından modaya, restoran ve kafelerden tariflere kadar konuyla ilgili pek çok başlığı veganlara ve uzmanlara danıştık.
#GazetehaberleriEğitim kurumlarında öğrenciye sunulacak hazır ambalajlı okul gıdası için 6 Eylül 2021'den itibaren Tarım ve Orman Bakanlığından onay alma şartı getirildi. Oyuncak olarak kullanılması muhtemel madde ve malzemeler okul gıdası ambalajı olarak kullanılamayacak. Okul Gıdası logosu bulunan ürünler, bakkal, market ve benzeri perakende işletmelerde de satışa sunulabilecek, perakende işletmelerde bu ürünlerin satılmasıyla tüketicilerin erişimi sağlanacak; uygulama, obezitenin önlenmesine katkı sağlayacak.
#Son DakikaKocaeli'de, yüz yüze eğitimin başladığı okullarda bazı öğrenciler, koronavirüs tedbirleri kapsamında kantinin kapalı olması nedeniyle çevredeki büfe ve restoranlara yöneldi. Teneffüslerde okul çevresindeki büfe ve restoranlara giderek, yemek yiyen öğrenciler, kantinlerin açılmasını istedi. Okul dışında yemek yedikleri zaman bazen derslere geç kaldıklarını söyleyen Yusuf Can Tekin, "Okullarda kantinler kapalı olduğu için okul çevresinde nerede ucuz bir şey bulursak orada yemek yemeye çalışıyoruz. Pilav ya da tavuk döner yiyoruz. Bazen derslere de yetişemiyoruz. Çünkü öğrenci için ucuz yerler okulumuza biraz uzak, öyle olunca da bazen geç kalıyoruz" dedi.
#KocaeliElektronik para kuruluşu Papara, yeni nesil harçlık kartı Edu Card ile, öğrencinin yanında nakit para taşıma zorunluluğunu ortadan kaldırdıklarına ve bu sayede de, kâğıt veya madeni para ile bulaşan hastalık riskinin de önüne geçmeyi hedeflediklerini duyurdu.
#PaparaTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 1 Ocak itibarıyla, hazır yemek hizmeti veren restoran, kantin, okul ve hastane gibi toplu tüketim yerlerindeki gıdalar için alerjen bilgilerinin tüketiciye sunulmasının zorunlu olacağını açıkladı. Buna göre 1 Ocak itibarıyla gıdaların alerjen bilgileri, afiş, yazı tahtası, mönü gibi vasıtalarla tüketicilere sunulacak.
#GazetehaberleriTürk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile tüketicilere yönelik birçok önemli düzenleme 1 Ocak 2020 itibariyle hayata geçiriliyor. Toplu tüketim yerlerinde alerjen bildirimi zorunlu olacak. Hazır ambalajlı gıdalarda enerji ve besin öğelerinin miktarı yer alacak.
#Tarım Ve Orman Bakanı Bekir PakdemirliTBMM Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un düzenlediği basın toplantısı sonrasında, S.S. Çalışanlar Tüketim Kooperatifi tarafından basın toplantısında gündeme getirilen ballar raflardan toplatılmış ve satıştan çekilmiştir" denildi.
#Tbmmİstanbul'da geçtiğimiz yıl öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için okul kantinlerinde başlatılan kartla ödeme uygulamasının pilot çalışması tamamlandı. Öğrenciler, kantinlerde kartla da ödeme yapabilecek. Veliler ise çocuklarının harcamalarını elektronik ortamda takip edebilecek.
#Kantinİstanbul'da geçtiğimiz yıl öğrencilerin sağlıklı beslenmesi için okul kantinlerinde başlatılan kartla ödeme uygulamasının pilot çalışması tamamlandı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı, öğrenci ve velilerin memnuniyetinin yüksek olduğunu bu nedenle projeyi yaygınlaştırmaya karar verdiklerini söyledi. Öğrenciler, kantinlerde kartla da ödeme yapabilecek. Veliler ise çocuklarının harcamalarını elektronik ortamda takip edebilecek.
#Kantin