Güncelleme Tarihi:
Okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıf öğrencileri için okullarda ‘uyum haftası’ başladı. Yeni eğitim-öğretim dönemi ise 12 Eylül itibarıyla başlayacak. Gözler bir yandan da hizmete girecek okul kantinlerinde olacak. Ancak kantinciler artan kiralardan dertli.
‘MEVCUT KİRALARIMIZ KORUNMALI’
Tüm Kantin İşletmecileri İşveren Sendikası (Kantin-İş Sen) Genel Başkanı Okan Fırat, Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı yaklaşık bin 200 okul kantini olduğunu dile getirerek, bu yıl birçok ilçede muhammen bedel (tahmin edilen) adı altında kira artışlarının yaşandığını belirtti. Fırat, kira artışlarının kantin sayısını günden güne azaltabileceğini dile getirerek, şöyle konuştu: “Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesi kantinciler hizmet vermek için hazırlıklarını yapıyor ancak bu süreçte özellikle kiralardaki artışlar bizleri zorluyor. Geçen aydan itibaren ilçelerde ‘beş yıl doldu’ gerekçesiyle muhammen bedelle kantinlerin kira bedelleri artıyor. 5 bin liralık kiralar, 15-20 bin liralara ulaşmış durumda.” Kantinlerin pandemi sürecinde 18 ay boyunca kapalı kaldığını hatırlatan Fırat, “Kantinciler olarak öğrencilerin sağlıklı gıdaya ulaşması için mücadele veriyoruz. Bunu yaparken de maliyet artışlarıyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla böyle bir süreçte mevcut kiralarımızın korunması gerekiyordu” dedi.
YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR
Sattıkları ürünlerde de yüzde 100 fiyat artışının yaşandığını ifade eden Fırat, “Ürünlerdeki maliyet artışlarını olabildiğince az bir şekilde öğrencilere yansıtmaya çalışıyoruz. Ürünlerimizi yüzde 25 kâr ile satıyoruz ama ürünlerin fiyatları yükselmeye devam ediyor. Bugün bir öğrencinin alım gücü düşmüş durumda. Öğrencinin okul kantininden bir simit, çay veya ayran alarak öğle yemeğini geçirmesinin maliyeti bile en az 10-15 lira” diye konuştu.
‘SATIŞI YASAK ÜRÜNLERİN SAYISI AZALTILMALI’
Okul kantinlerinde satışı uygun olan ve olmayan ürünlerin listesinin de güncellenmesi gerektiğine dikkat çeken Fırat, şunları söyledi:
“2016 yılında kantinlerde satışı uygun olan ve olmayan ürünler listelendi. Bu liste, satışı yasak olan ürünlerin sayısı artırılarak 2020 yılında güncellendi. Buna göre enerji içeceklerinin, gazlı içeceklerin, kızartmaların, cipslerin, tüm çikolata çeşitlerinin, şeker ve şekerleme ürünlerinin, hamurlu ve şerbetli tatlıların, çiğ köfte ve kafeinli ürünlerin kantinlerde satışı uygun değil. Ancak bu listenin de güncellenmesi ve satışı uygun olmayan ürünlerden bazılarının listeden çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu ürünler kantinlerde satılamazken, çocuklar ürünleri çantalarında getirerek okulda tüketebiliyor. Amaç obezite ile mücadele ve sağlıklı gıdaya ulaşmak ise bunun denetimi her koşulda sağlanmalı. Bizler kantinlerde gerçekten zararlı ürünleri satmayalım ama her yerde tüketilen bir bisküvinin de kantinlerde satışını engellemeyelim.” Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel tüm okulların kantin, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi işletmelerinde satılacak hazır ambalajlı gıdalarda, ‘Okul Gıdası’ logo uygulaması olduğunu söyleyen Fırat, “Okullarda logolu ürün satılmasıyla ilgili bir baskı var ancak logolu ürünler henüz firmalar tarafından basılmadı” dedi.