Son yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırma, özel hayatımızda yaşadığımız ruhsal kaygı, stres ve endişenin kansere davetiye çıkardığını gösterir nitelikte! Kanser konusunda ezber bozan açıklamalarıyla dikkat çeken Türkiye’nin en güvenilir bilim insanı Onkoloji Uzmanı Doç. Doktor Yavuz Dizdar “Kanser hastalığı aynı zamanda bir psikolojik tedavi sürecidir” diyerek ‘kırık kalp sendromu’na dikkat çekti.
#Yelda BaşaranBoza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl YapılırPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#Sağlıkİstanbul'un en büyük Kovid merkezlerinden biri olan Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde acile başvuran, serviste takip edilen ya da yoğun bakıma kaldırılmış hastalar üzerinde yapılan bir çalışma, virüsün kısa bir süre içinde vücudu kanser ve kalp hastalıklarından koruyan protein düzeylerini çok düşürdüğünü ortaya koydu. Üstelik koronavirüsü ağır geçiren hastalarda bu protein düzeylerinin eski haline dönemediği de tespit edildi. Koronavirüsün yarattığı bu etkiyi dünyada ilk kez ortaya koyan araştırma, dünyanın en büyük kalp kongresi olan Amerikan Kalp Derneği'nin kongresinde de ödül aldı.
#KoronavirüsMeme kanseri tedavisi sürecimi anlattığım ve röportajlarla desteklemeye çalıştığım yazı dizisinin son gününü ruhsal ve bedensel beslenmeye ayırmak istiyorum. Çünkü bu süreçte bir kez daha gördüm ki, ‘Komşumuza iyi geldi, sen de şunu ye’ lobisi çok güçlü. Elbette haklı oldukları noktalar da var. İnsan, ‘Belki iyi gelir’ umudu ile hepsini de denemek istiyor ama tersi de mümkün, iyi gelmeyebilir. İstedim ki, kulaktan dolma bilgi ile değil de tedavi sürecinde beslenmenin önemini ve kansere yakalanmamak için neler yapılması ve dahası ruhu nasıl beslemek gerektiğini uzmanlar anlatsın.
#Meme KanseriÇağımızın en sık görülen hastalıklarından biri olan kanser, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Türkiye'de her yıl 160 bin kişiye kanser tanısı koyuluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) raporlarına göre; önümüzdeki yıllarda her 5 kişiden biri kansere yakalanma riski taşıyor. Sağlıklı beslenmek, fazla kilolardan kurtulmak ve hareketli bir yaşam sürmek ise kanser riskini yüzde 30-35 oranında azaltabiliyor. Soğan, sarımsak, brokoli, zeytinyağı, çekirdekli siyah üzüm, zerdeçal gibi daha birçok besin de bu hastalıktan korunmada bizlere yardımcı oluyor.
#KanserKoronavirüs salgını nedeniyle sokağa çıkmayan vatandaşlardan birçoğu hem vakit geçirmek hem de daha hijyenik olması nedeniyle evde ekmek yapmaya başladı. Karbonhidrat tüketiminin artması üzerine uzmanlar, kontrollü tüketilmesi gerektiği ve başta obezite olmak üzere birçok hastalığa yol açabileceği konusunda uyardı.
#KoronavirüsMutfağımızdan eksik olmayan temel sebzelerden biri olan kuru soğan, çiğ ya da pişmiş olarak salatalarda, garnitürlerde, soslarda, yemeklerde ve hatta tek başına lezzet verici olarak kullandığımız bir sebze. Vitamin, mineral ve lif bakımından oldukça zengindir. Soğan, antioksidan ve kükürt içeren bileşikleri yüksek miktarda içermesi sebebiyle sağlığa birçok fayda sağlar.
#SoğanModern çağın korkutucu hastalığı kanser günümüzde hızla yaygınlaşıyor. Ülkemizde yılda yaklaşık 200 bin kişiye kanser tanısı konulurken, önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde her 2 kişiden birine kanser tanısı konulacağı tahmin ediliyor. Buna karşın teknoloji ve tıp alanında yaşanan hızlı gelişmelerle pek çoğunun gerek erken evrede yakalanabilmesi, gerekse de en yeni yöntemlerle tedavi edilebilmesi hayatta kalma oranını da yükseltiyor.
#KanserKanserojen demek, “kansere davetiye çıkaran” demek. Bunların büyükçe bir bölümü kansere kapıyı aralayan, kanserle sonuçlanan süreçleri tetikleyen kimyasallar. Kimi dışarıdan besinlerimize -bilerek ya da bilmeyerek- ekleniyor, kimi de o besinlerin üretimleri sırasında gelişiyor. Akrilamid de bir kanserojen. Bazı besinlerin yüksek ısıda pişirilmeleri esnasında gelişen çok tehlikeli bir madde. En çok da nişasta içeren gıda ürünlerinin kızartma, kavurma, fırınlama gibi yüksek ısıda pişirilmeleri esnasında oluşan kimyasal bir yapı. Peki hikayesi ne? Buyurun...
#Osman MüftüoğluBrokoli, cilt, kemik, saç sağlığımız için oldukça etkili ve bizi kanserden koruyan bir sebzedir. Bu yüzden doktorlar tarafından sıkça tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak birçok insan brokoliden kokusu veya tadından dolayı hoşlanmaz ve bu yüzden de bu sağlıklı sebzeden mahrum kalır. Oysa brokoliden faydalanabilmek için yapabileceğimiz birçok farklı tarif vardır. İşte brokoli sevmeyenleri bile ikna edecek, lezzetli brokolili tarifler…
#BrokoliKaranlıktan korkuyorsanız ne olacak deyip ışıkları açık bırakmayın. Çünkü sağlıklı bir vücuda sahip olmada rol oynayan ve kanserden koruyan melatonin hormonu ancak karanlıkta salgılanıyor. Melatonin vücudun biyolojik saatini koruyup, doğal ritmini ayarlayan önemli bir hormondur ve kanserden korur.
#KANSERİsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, İsveç Akademisi, Karolinska Enstitüsü ve Norveç Nobel Komitesi tarafından verilen kimya dalındaki Nobel ödülüne Prof. Dr. Aziz Sancar layık görüldü. Sancar, ödülü kazandığındaki ilk duygu ve düşüncelerini telefonda görüştüğü NobelPrize.com yetkilisi Adam Smith'e anlattı. NobelPrize.org tarafından yayınlanan ses kaydında, Prof. Dr. Sancar ödülü kazandığına ilişkin gelen telefonu eşinin açtığını söyleyerek, ilk ne hissettiğine yönelik bir soruya; ''Hiç beklemiyordum, çok şaşırdım.Düzgün şeyler söyleyebilmek için uğraştım, uyuyordum. Güzel bir deneyimdi'' diye yanıt verdi.