Galler Prensesi Kate’in, 42 yaşında olmasına rağmen kanser olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altında olup bu hastalığa yakalananların sayısındaki önemli artışı bir kez daha gündeme getirdi. Birmingham Üniversitesi’nden kanser uzmanı Shivan Sivakumar, 50 yaşın altındakiler arasında gerçek bir ‘salgın’ olduğunu açıkladı. Peki hangi kanser türlerinde artış var? Ülkemizdeki kanser oranı nasıl? Kansere karşı hangi önlemleri almak gerekiyor? Doç. Dr. Nilay Şengül, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkTürkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin ana sponsoru Medicana, 1-7 Nisan Kanser Haftası’na dikkat çekmek için ünlü basketbolcuları onkoloji hastalarıyla bir araya getirdi. Bu kapsamda Darüşşafaka Lassa’dan Berk Demir, Fenerbahçe Beko’dan Emre Ekşioğlu ve Galatasaray Ekmas’tan Göksenin Köksal hastaları ziyaret ederek, forma hediye etti.
#BasketbolTam 2 yıl önce bugün bu köşeden, her ne kadar benim için yüzleşmesi ve yüksek sesle söylemesi çok zor olsa da meme kanserine yakalandığımı duyurmuştum. Niyetim benimle aynı yoldaki kadınlar ile dayanışmak ama en önemlisi de kanser ve meme kanseri konusunda farkındalık yaratmaktı. Zira meme kanseri bugün tüm kanser çeşitleri arasında görülme sıklığı en yüksek- akciğer kanserinden de fazla- kanser türü. Her 8 kadından biri ve oran bu kadar yüksek olmasa da erkekler de meme kanserine yakalanıyor. Farkındalığa dikkat çekmek içinse her yıl ekim ayında etkinlikler yapılıyor. Bu yıl Türkiye ve dünyanın alanında en başarılı cerrah, tıbbi ve radyasyon onkologları, psikolog, fizyoterapist, hemşire ve ‘survivor’ları Genç Birikim Derneği’nin Muş’ta düzenlediği 10. Onkoloji Günlerinde buluştu. Ben de oradaydım.
#KANSER1 yıldır meme kanseri tedavisi gördüğüm için olsa gerek konu ne zaman kanser ve türlerine gelse farkındalık yaratmak için elimden geleni yapıyorum. Hem yaşadıklarımı paylaşmak hem de diğer kanser hastaları ile dayanışmak için hafta sonu Muş’ta, 9. Onkoloji günlerindeydim. Toplantı neden mi Muş’taydı? Çünkü özellikle de kadın kanserleri Doğu’da çok yaygın ve çoğunlukla da en geç evrede yakalanıyor. Nedeni ise kadınların ‘Beyim duymasın, çevreye ayıp olmasın’ kaygısı. O nedenle Muş sokaklarına çıktık. ‘Kanserden değil geç kalmaktan kork’ diyerek, kadınların ve eşlerinin dikkatini çekmek istedik. Unutmayın ‘Erken tanı hayat kurtarır.’ Tıpkı benim de yaşadığım gibi...
#KanserKadınların hayatını kâbusa çeviren ve kadınların ölüm sebepleri arasında çok yüksek bir orana sahip olan meme kanseri konusunda yapılan atılım bilim dünyasında heyecan yarattı. Bu yeni görüntüleme tekniklerinin devreye girmesi uzmanlar tarafından, son 30 yılda konuyla ilgili atılmış en büyük adımlardan biri olarak değerlendirildi.
#Meme KanseriDünyada en sık görülen genital kanserlerden biri olan rahim ağzı (serviks) kanseri diğer kanserlerde olduğu gibi erken dönemde belirti vermeyebiliyor. Sağlıksız beslenme, sigara, alkol kullanımı, çok eşlilik ve cinsel ilişki yoluyla bulaşan HPV virüsü gibi faktörlerin neden olabildiği rahim ağzı kanserinden geçen yıl 350 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hale Göksever Çelik, 1-31 Ocak Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, erken teşhisin önemini anlattı, rahim ağzı kanserini önlemenin 5 yolunu sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Rahim Ağzı KanseriKetem, kanser tarama testi olarak adlandırılan bir uygulamadır. Bu testlerin amaçları olumlu yönde olmaktadır. Erken evrede kanser teşhisi, kanserin tedavisinde olacak başarıyı her zaman olumlu yönde etkiler. Erken bir teşhis için kişinin yakınma durumu olmasa dahi bazı kanser türlerinin taramadan geçmesi gerekir. Bu türler, meme, prostat, kalın bağırsak ve rahim ağzı olarak sıralanabilir. Bu tür durumların testlerini yaptırmak kanser durumu varsa dahi erkenden teşhis etmeyi ve hayati riski en az seviyeye indirmeyi fayda sağlar. Ketem olarak adlandırılan kanser tarama testleri nasıl yapılır ve özellikleri nelerdir gibi merak edilen konuları detayları ile derledik.
Genel olarak kanser çeşitlerinde en önemli durum; erken tanı ve erken müdahaledir. Bu vaziyetin önemi fark edildiğinden KETEM kurulmuştur. Kanser incelemeleriyle ilgili olan bu merkez konusunda pek çok aklına sorular takılmaktadır. Peki ketem nedir, görevleri nelerdir? Ketem randevusu nasıl alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ketem NedirTürkiye'de yapılan toplam koronavirüs aşı sayısı 29 milyon 660 bini aştı. Prof. Dr. Mehmet Artaç, yıllık 15 bin kanser hastasına hizmet verdiklerini belirterek, "Tanı konulan hastalarımıza kemoterapi tedavilerine başlamadan önce Covid aşısını yaptırmasını söylüyoruz, eğer bu mümkün değilse tedavi alan bir hastaysa mutlaka doktoruna danışarak aşısını yaptırmalı” ifadelerini kullandı.
#HaberKanser hastalığı hali hazırda dünya çapındaki ölümlerin sebebi olarak ilk sırada yer alıyor. sürekli takip ve tedavi gerektiren bu hastalığın pençesine düşen kişileri ise Kovid-19 salgını yüzünden birçok zorluk beklemeye devam ediyor...
#KANSERNükhet Duru'nun hayatı ve biyografisi izleyenlerin gündemine geldi. Şarkıları ile adından söz ettiren Nükhet Duru, 1970'lerden bugünlere seslendirdiği şarkıları ile sanat camiasının değerli isimleri arasında yer aldı. Kariyerine solistlik yaparak başlayan ünlü sanatçı yüzlerce şarkı, gerçekleştirmiş olduğu binlerce konserle Türkiye'de popüler kültürün en uzun soluklu isimlerinden oldu. Hayatından önemli kesitlerin yer aldığı 'Duru Olmak' belgeseli bir dijital platformda izleyici ile buluştu. Peki, Nükhet Duru kimdir ve kaç yaşında? İşte, Nükhet Duru'nun hayatı ile ilgili merak edilenler.
#Nükhet Duru KimdirTunceli Sağlık Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalar sonucu 100 bin nüfus altı iller arasında, 2019'da Meme Kanseri Tarama Programı'nda Türkiye birincisi olan kentte, geçen yılki taramalarda pandemi süreci kaynaklı yüzde 70 düşüş olduğu belirlendi. Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Hakkı Aktaş, "Günlük tarama sayılarımız bu süreçte yüzde 70 düştü. Covid-19 pandemisinde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemlerin hepsi alındı, erken teşhis çok önemli" dedi.
#PandemiBelirti göstermeden ilerleyen kadın ve erkeklerde cinsel hastalıklara neden olan HPV virüsü hakkında önemli bilgiler veren Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut Ocak, 21 yaşını geçen her kadının yılda 1 kez smear testi yaptırması gerektiğini söyledi.
#Sağlık