Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuda çalışan 700 bin işçinin 2023’te toplu iş sözleşmesi kapsamında alacağı zam oranını açıkladı. Buna göre kamuda en düşük işçi maaşı brüt 15 bin TL olacak. Ayrıca yüzde 4 ila 6 arasında değişen oranlarda prim ödemesi de sözleşmeye eklendi.
#ErdoğanEYT ile ilgili açıklamalar yakından takip ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar konusu hakkındaki açıklamaları merak ediyorlar. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, ‘EYT'li kardeşlerimizle ilgili ne yapacağımızı bu yıl açıklayacağız’ demişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni bir açıklama yaptı. Peki, EYT nedir, ne zaman çıkacak?
#EYTMilyonlarca çalışanın 2022’de alacağı zamlar bu ay belirlenecek. Kamu işçileriyle yapılan protokole göre, ocakta kamu işçilerinin ücretlerine yüzde 5 zam yapılacak ve yüzde 5 enflasyon farkı eklenecek. Asgari ücrette Türk-İş en az yüzde 36 zam talep etti. Memur ve memur emeklilerinin ocak ayında alacağı zam aralık ayı itibarıyla yüzde 5+7.45 düzeyinde bulunuyor. Bu rakama aralık enflasyonu eklenecek.
#ZamKamu işçilerinin ücretlerine 2021-2022 yıllarında yapılacak zammın belirleneceği görüşmeler öncesi birlikte hareket eden Türk-İş ve Hak-İş, mali ve sosyal hakları içeren ortak taleplerini hazırladı. Konfederasyonların bunu kısa süre içerisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına sunması, görüşmelerin de temmuz ayında sonuçlanması bekleniyor.
#Türk-İşEmekli olduktan sonra tekrar çalışma halinde emekli maaşında kesinti olur mu cevabı merak edilen sorular arasında yerini alırken, SGDP uygulamasında üst sınırlar nasıl belirlenmiştir? gibi soruların cevapları merak ediliyor.. Emekli olanlar tekrar çalışmaya başladığında hangi kesintiler olur? İşte konu hakkında merak edilen detaylar
#Emekli200 bin kamu işçisinin 2019-2020 maaş zamları Toplu Sözleşme ile netleşti. Buna göre maaşı düşük olanlara 150 lira seyyanen zam yapılacak. İşçiler, 2019 yılında yüzde 12, 2020’de ise yüzde 6 zam alacak. Sene başındaki yüzde 6.69 enflasyon farkı ile birlikte bu yıl işçiler maaşlarını toplamda yüzde 18.7 zamlı alacak.
#YazarlarSeçim beyannameleri açıklandı, partilerin sosyal güvenlik alanındaki vaatleri de netleşti. Emeklileri odak noktaya koyan partilerin bayram ikramiyesinden prim borçlarını yapılandırmaya, işsizlik sigortasına düzenlemeden genç ve kadın çalışanlara desteğe kadar birçok alanda ortak vaatleri bulunuyor.
#Noyan Doğan157 bin kamu işçisinin gözü haftaya Türk-İş tarafından resmi teklifin sunulacağı, toplu sözleşme masasında. Türk-İş Başkanı Ergun Atalay, 2017-2018 dönemini kapsayan toplu sözleşmeleri için hükümetle yapacakları pazarlıklarda öncelikli olarak işçilerin enflasyona ezdirilmemesini isteyeceklerini belirtti. Atalay, taleplerinin arasında 3 yıldır çözüm bekleyen taşeron işçilerin de bulunduğunu açıkladı.
#Taşeron İşçiPartilerin 1 Kasım seçim vaatleri içinde en dikkat çekenlerinden biri de 'asgari ücret' olmuştu. CHP'nin 1500 lira; MHP'nin 1400 lira ve HDP'nin de 2 bin lira vaat ettiği asgari ücreti AK Parti ise 1300 liraya yükseltme sözü vermişti. Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarına göre asgari ücret Ocak ayında 1.300 TL olacak. GSS prim borçları silinecek. Emeklilere ise yılda 1200 TL ek zam yapılacak.
#Asgari ÜcretMemurlar gelecek hafta yapılacak toplu görüşme sonrası maaşlarına yapılacak zam oranını bekliyor.Memur sendikalarının zamda 3+6+5+500 formülünü alt sınır olarak masaya koyacağı belirtilirken beklentilerinin karşılanıp karşılanmayacağı merak konusu..
#Memur-Senİktidar olması durumunda CHP’nin 1500 liraya, HDP’nin 1800 liraya, BTP’nin 5000 liraya çıkarmayı vaat ettiği asgari ücret için MHP, üzerindeki vergiyi kaldırarak yükseltmeyi vaat etti. MHP asgari ücreti 1400 liraya çıkarmayı vaat etti. 2016 yılı sonunda büyüme yüzde 6.1 olarak öngörüldü.
#MhpCHP, milyonlarca işçi ile mimar, mühendis ve doktorları temsil eden Türk-İş, Hak-İş, DİSK ile Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği ve Türk Tabipler Birliği'nin iş kazalarını önlemek için üzerinde anlaştığı 10 maddelik önerileri 'yasa teklifi' olarak Meclis Başkanlığına sundu.
Hükümet ile memurun 21 gün süren zam pazarlığından sonuç çıkmadı. Hükümetin son turda teklifi yüzde 3.5+4’e çıkarmasını yetersiz bulan memurlar dün eylem yaptı. Tren seferlerinde aksama yaşanırken, öğretmenler ve doktorlar da iş bıraktı. KESK, Kamu-Sen, Birleşik-Kamu İş ile Memur-Sen'e Bağlı Eğitim-Bir-Sen'in organize ettiği eyleme 700 bine yakın üye katıldı. Ankara'da doktorlar deli gömleği giyerek eylem yaptı. Diyarbakır, Ankara ve Antalya'daki eylemlere polis müdahale etti. Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk gazdan etkilendi.
Tekel'in Paşabahçe'deki içki fabrikasını geçen sene 303 milyon liraya alan As-Asya'nın, henüz bu parayı bile ödemeden fabrikayı el altından 375 milyon liraya (250 milyon dolar) satışa çıkardığı iddia ediliyor. Eğer satış gerçekleşirse As-Asya Gayrimenkul, cebinden bir kuruş para çıkmadan 7 ayda 72 milyon lirayı cebine indirmiş olacak.
2 Aralık 2008 Salı günü Ankara’da yapılan toplantıda söz alan Hürriyet Okur Meclisi üyelerinden gelen eleştiri ve öneriler arasında Hürriyet İK’yı ilgilendirenler de vardı. Mesela bir okur-üye Hürriyet yönetici ve gazetecilerine hitaben, "Biz de sizin gibi işçiyiz" dedi; "Kriz kapıda ama işçinin ve işverenin kriz ortamında hakları nelerdir, bilmiyoruz. Ve bizim açıp uzmanlara danışma olanağımız yok. Hürriyet’ten beklentimiz bizim durumumuzda olanları aydınlatması..."
Sevgili hurriyet.com.tr okurları, başlattığımız “dijital halk röportajı” serisinin ikincisinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun makamındayız. Binlerce soru gelmesi üzerine soruları konulara göre sınıflandırdık. İşte soru-cevapların ilk bölümü...
Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu, SSK ve Bağ-Kur prim borçları tasarısını anlatırken, ‘af’ yerine ‘alacak yeniden yapılandırması’ deyimini kullandı. Başesgioğlu, 36 ay vadenin yanısıra borç miktarında yüzde 50’ye ulaşan indirimler olabileceğini bildirdi. Başesgioğlu, 50 bin YTL’nin üzerindeki borçlarda ‘zor durum’a göre ana parada da indirim yapılabileceğini belirtti.