Tarım Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Mersin’in Erdemli ilçesinde bulunan Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 2012 yılında ‘’Süs Bitkisi Olarak Kullanılan Kamkat’ın (Fortunellamargarita) Mutasyon Islahı Yoluyla Geliştirilmesi’’ projesi hazırlandı. Bu kapsamda tüketim dışında süs bitkisi olarak kullanılması amacı ile kamkatın ıslah çalışması yapıldı. 2012 yılında başlayan kamkat ıslahı enstitü tarafından 3 hedef belirlendi ve geliştirime çalışması yapılarak sona erdi. İlk aşamada yeme kalitesi yüksek, ikinci aşamada reçeli yapılması için uygun çeşit, üçüncü aşamada ise üzerinde meyvesi daha fazla duracak süs bitkisi geliştirildi. Geliştirilen 2 çeşit adayı için ise Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğüne başvurularak onay süreci başlatıldı. Öteyandan yetişmiş bir ağacın 20 kilograma kadar ürün verdiği, iç piyasada kilogram fiyatının ise 20-25 TL arasında satılarak ekonomik olarak da ciddi kazanç sağladığı belirtildi.
#KamkatOrdu’da ziraat mühendisliği okuyan ve ardından belediyede işe giren Buket Çelik Karademir, aylarca Karadeniz’de mango, guava, passiflora gibi tropik meyveler üretilip üretilemeyeceğine dair araştırma yaptı. Etrafındakilerin “Karadeniz’de mango mu yetişir” diyen alaycı sözlerini dikkate almadı. Şu anda belediye bünyesinde 25 farklı tropik meyve yetiştiriyor, girişimcilere eğitimler veriyor.
#Buket Çelik KarademirBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep KeskinTurunçgiller familyasının en küçüğü olan süs bitkisi olarak da mekanları süsleyen kabuğu ile tüketildiği için tam bir vitamin deposu olan ‘kamkat’ın yeni geliştirilen iki çeşidi tescile gönderildi, İtalyanlar şimdiden talepte bulundu.
#KamkatTürkiye’nin tropikal bahçesi olarak bilinen Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde yetişen 42 tür tropikal meyvenin üretim alanı son 2 yılda iki kat arttı. Özellikle mangoya fiyatından dolayı ilgi büyük. Üretici, mangonun tanesini 40 TL’den satıyor. Muz üretim alanlarını mango bahçesine dönüştüren üreticiler, ürünlerini ihraç etmeyi hedefliyor.
#TropikalKamkat ağacı turunçgiller familyasından gelmektedir ve Çincede altın portakal anlamına gelmektedir. Bu ağacın meyvesi ise yenebilir ve kabuğu soyulmadan tüketilir. Pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır ve meyveleri tam bir vitamin deposudur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli olan tropikal meyveler, lezzetiyle de gönüllerimize taht kuruyor. Özellikle mineral, vitamin ve karbonhidrat açısından zengin olan bu meyveler, ılıman iklime sahip bol yağışlı bölgelerde yetişiyor. Ülkemizde daha çok muz, ananas, kivi gibi tropik meyveler tüketilirken, son dönemlerde avokado, mango ve kumkuatlar da popülerliğini artırmaya başladı. Her gün mutfağımızda daha fazla yer edinen, ülkemizde yetiştirilen tropikal meyvelere gelin yakından bakalım.
#Tropikal MeyvelerTropik ülkelerde papaya ağaçlarına her köşe başında rastlanmaktadır. Ülkemizde çok fazla tüketilmeyen ancak A ve C vitaminleri ile potasyum açısından oldukça zengin olan papayanın çekirdekleri de antibakteriyel özellik taşır. Peki, papaya nedir? Papayanın faydaları neler?
#Papaya