Güncelleme Tarihi:
Artık Türkiye’de önceden adını bile duymadığınız meyveleri bulmak mümkün. Ege ve Akdeniz sahillerinde onlarla karşılaşmanız kolay. Büyük şehirlerdeyse, manavların kapısını çalabilirsiniz. İstanbul Beyoğlu’ndaki Titiz, Beylerbeyi’ndeki Kardeşler, Bebek’teki Mevsim, Ankara’da Filistin Caddesi’ndeki Salih, İzmir’deki Köylü Kardeşler bu manavlardan sadece birkaçı. Tropikalfidan.com ve manavim.com’la da egzotik meyvelere tek tıkla ulaşabilirsiniz. Tropiklerin kilosu 20’den başlayıp 70 TL’ye kadar çıkabiliyor. Türkiye tezgâhlarındaki tropikal meyvelerin sayısı özellikle kışın artsa da her mevsim ulaşmak mümkün. Yazının devamı, yaz aylarını değişik meyvelerle kutlamak isteyenlere.
GÜNEY AMERİKA LEZZETİ
İsmi kadar tadı da iddialı bu meyve aslında hiç de ulaşılmaz değil. Adının çağrıştırdığı gibi Taht Oyunları dizisindeki Khaleesi’nin ejderhaları için değil, sizler için manav tezgâhlarında. İzmir’deki Köylü Kardeşler Manavı’nın işletmecisi Zeki Atlı “Ejderhaları bilemem ama krallara layık bu meyve benim favorim” diyor. Anavatanı Güney Amerika olmakla birlikte, Asya kıtasında da yoğun olarak bulunan Ejder meyvesi, kemoterapinin zararlı etkilerini azaltıcı etkisinden dolayı özellikle tercih edilmekte.
ALZHEİMER’E ÇÖZÜM
Orta ve Güney Amerika, Afrika ve Uzakdoğu ülkelerinde üretilmekte. Tadı balkabağına benziyor. Titiz Manav’ın sahibi Bünyamin Bardak “Alzheimer hastalığına iyi geliyormuş. Bu nedenle papaya satışlarımız ikiye katlandı” diyor. Potasyum, lif ve kalsiyum içeren meyve, çok uzakların egzotik meltemlerini Türkiye’de estirmekte. Manavlara göre gün geçtikçe popülerleşen papaya, bu gidişle milli meyvelerin yerini alacak.
MEYVELERİN KRALİÇESİ
Kalın kabuğunu soyduğunuzda, beyaz ve tatlı özüne ulaşıyorsunuz. Endonezya mutfağının gözdesidir. Uzakasya, Sunda Adaları ve Malaya’ya özgü bu tat, meyvelerin kraliçesi olarak anılır. Antioksidan özelliğe sahip mangostanın ‘kraliçe’ unvanı boşuna değil. Meyveyi çok seven İngiltere Kraliçesi Victoria kendisine taze mangostan getiren herkesi 100 poundla ödüllendirirmiş.
GENÇLERİN TERCİHİ
Amarula likörünün ana maddesi ve isim babası olan marula efsanesi, okyanusları aşarak Türkiye’ye ulaştı. Anavatanı Afrika olan meyve özellikle ‘Y kuşağı’nın yakın takibinde. Ama sevenleri arasında sadece gençler yok. İçlerinde sanatçıların, siyasetçilerin ve işadamlarının da olduğu geniş bir yelpazenin favorisi. Popülerliğin arkasındaki etkisi. 2-3 tane marula yemek tatlı bir çakırkeyifliğe sebep oluyor. Onu evinde yetiştirenler bile var. 10 spectrumlu bir LED lamba eşliğinde, yazın dışarıda kışın içeride olmak üzere bir salon bitkisi gibi yetiştiriliyor.
C VİTAMİNİ DEPOSU
Uzakasya’da popüler bir bahçe ağacıdır ve meyvesinden reçel yapılır. İsmini yetiştiği ağaçtan alan rambutan, kökeni olan Endonezya ve Malezya’da hastalıkların tedavisinde kullanılır. C vitamini ve demir deposudur. Orta Amerika’da ‘mamon chino’ olarak da tanınır. Kırmızı denizkestanesine benzeyen sert ve tüylü kabuğunu kırdığınızda, yapışkan ve yumuşak meyvesine ulaşırsınız.
ALTIN PORTAKAL
Turunçgil ailesinin her ferdinden bir tutam alarak tek bir meyve yapsanız bu, kamkat olurdu. Kokusu bergamotu, şekli limonu, rengi portakalı, tadıysa mandalinayı andırıyor. Günümüzde süs bitkisi olarak da kullanılmakta. ‘Altın portakal’ ya da ‘küçük hazine’ olarak da adlandırılan meyve C vitamini açısından oldukça zengin. Titiz Manav’ın sahibi Bünyamin Bardakçı onun için şöyle diyor: “Kabuğuyla yenen bu minicik portakalı müşterilerim çok seviyor. Çocuklarsa bayılıyor.”
GÜÇLÜ BİR AFRODİZYAK
Tayland’ın baştacı liçi, böğürtlen ailesinden. İçi oldukça yumuşak ve tatlı olduğundan Çin mutfağının da vazgeçilmezi. Güçlü bir afrodizyak olan bu küçük meyve yükte hafif ama pahada ağır. Kilosu 70 TL’den satılıyor. Liçi dünya mutfağının yükselen yıldızı olarak piyasada güçlü bir pazar payına sahip.
DİYET DOSTU
Dünyada ‘Çin greyfurtu’ diye anılan meyvenin greyfurtla benzerliği sizi yanıltmasın. Turunçgiller ailesinin bu ferdi, daha iri ve tatlı. Mevsim Manavı’nın işletmecisi Fatih Sevimli’ye göre pameloyu müşterileri şeklinden çok tadından dolayı merak etmekte. C vitamini zengini meyve sert, lifli yapısıyla bağırsakları çalıştırıyor. Bu nedenle diyet yapanların da gözdesi.