Kalsiyum haberleri sayfasında Kalsiyum hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 7798 Kalsiyum haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kalsiyum eksikliğinin uzun süre ihmal edilmesinin bazı hastalıklara davetiye çıkarabileceği uyarısında bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Yetim, “Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelmesi, özellikle yaşlı bireylerde osteoporoz açısından ciddi risk oluşturur. Ayrıca, osteomalaziye yol açarak kemiklerin yumuşaması, kas zayıflığı ve ağrılara yol açabilir. Bunun dışında, zamanla kalp ritmi bozukluklarına dahi neden olabilir” dedi.
#SağlıkKanser gibi ölümcül hastalıklardan korunmak ve sağlıklı yaşlanmak isteyenler sık sık gıda takviyelerine başvuruyor. Peki hangi takviyeyi almak gerek? Yıllarını kanseri önleme araştırmalarına ayırmış bir diyetisyen anlattı...
#Gıda TakviyeleriÖzellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde bağışıklığı zayıf olanlar sık sık hastalıklara yakalanıyor. Hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla beraber bağışıklık sistemini güçlendirecek alternatif yöntemler ise sofralarda uygulanıyor. Pekmez içinde bağışıklık sistemini güçlendiren kalsiyum, çinko, manganez gibi mineraller barındırıyor. Ayrıca B ve C vitamini açısından oldukça zengin olan pekmez tüketimi hem çocuklarda hem de yetişkinlerde vücut fonksiyonlarına katkıda bulunuyor. Uzmanlar farklı çeşitleri bulunan pekmezin mutlaka sofralarda olmasını tavsiye ediyor. İşte, Pekmezin bağışıklık sistemi üzerinde etkisi…
#PekmezBaş ağrısı için fındık, muz ya da tam tahıllı sebzelerin tüketilmesi önerilir. Bu gibi durumlarda ağrı kesici almadan önce sessiz bir ortamda gözleri kapatarak dinlenmek de etkili bir yöntemdir. Hava değişimlerinde ortaya çıkan baş ağrısının sebebi de etki eden yiyeceklerin belirlenmesinde önem taşır. Baş ağrısı hakkında tüm ayrıntıları ve ağrıya iyi gelen yiyecekleri sizler için derledik..
#Baş AğrısıHipokalsemi vücutta dolaşan kan içerisinde kalsiyum elementinin normalden az olmasıdır. Bu durum pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kalsiyum elementi vücudumuzda pek çok önemli görev üstlenmektedir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği vücut için son derece önemlidir. Peki, Hipokalsemi nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sizin için detaylarıyla derledik.
#HipokalsemiKalsiyum, kemİk ve diş gelişimi için çok önemli. Vücuda yeterli kalsiyum alındığında kemik ve diş gelişimi en iyi şekilde gerçekleşiyor. Peki kalsiyum hangi besinlerde var? Kalsiyumun faydaları nelerdir? İşte kalsiyum içeren yiyecekler
#KalsiyumHiperkalsemi tıp dilinde kullanılan bir kelimedir. Halk dilinde ne anlama geldiği merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır. Hiperkalsemi kan yapısında normalin üzerinde kalsiyum bulunması anlamına gelmektedir. Hiperkalsemi sorunu yaşayan kişilerin teşhis sonrası tedavi sürecine girmesi gerekmektedir. Bu durumun vücut üzerinde yaratacağı olumsuz durumlar olabilmektedir. Ayrıca hiperkalsemi durumu bazı hastalıkların habercisi de olabilir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#HiperkalsemiYaban mersini, pek çok sağlık sorununa karşı güçlü etki gösteren ve çok sık kullanılan şifalı bir bitkidir. Aynı zamanda yaban mersini, besleyici özelliği olan bir meyvedir. İçeriğinde ise, A, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi insan sağlığı için gerekli pek çok mineral yer alır. Yaban mersini suyu ne işe yarar ve nasıl yapılır detayları ile derledik.
#Yaban Mersini SuyuBazı besinlerin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor. Peynir altı suyu da günümüzde popüler hale gelen önemli besinlerdendir. Peynir altı suyu nedir, nasıl ve ne ile yapılır? Peynir altı suyu nerelerde kullanılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Peynir Altı SuyuÇocuklarımıza, yaşlı yakınlarımıza fazladan süt içirmek için elimizden geleni yaparız. Dondurmalarımız sütlüdür, soslarımız, tatlılarımız, çorbalarımız… Süt ve süt ürünlerini genel olarak gayet masum ve sağlıklı gıdalar olarak kabul ederiz. Bu neredeyse genlerimize kodlanmış bir bilgidir. Hatta fazla süt, yoğurt, peynir tüketirsek o kadar iyi beslendiğimizi düşünürüz. Oysa ki açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalan insanlar için süt kurtarıcı olabilir ama bu kadar verimli toprakları olan, 3 yanı denizlerle çevrilmiş ve her türlü gıdayı bulabildiğimiz bir ülkenin insanları olarak aynı şeyi söyleyebilir miyiz!
#SütÜlkemizde 2017 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmalarına göre; D ve B12 vitaminleri, iyot, demir, çinko ve kalsiyum bakımından yetersiz besleniyoruz. Ülkemizde gençlerin %74'ü ve yetişkinlerin %75'i önerilen miktarda kalsiyum almıyor. Peki ama bu nelere sebep olur? Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez anlatıyor…(Sponsorlu içerik)
#Geçmiş EtkinlikKalsiyumun böbrek taşı riskini arttırdığı düşüncesi doğru bilinen yanlışlardan biri! Böbrek taşına sebep olan asıl etken tuzdur. Kalsiyum, sağlıklı kemikler için hayati önemdedir. Doğru bilinen yanlışlar yüzünden kalsiyumu ihmal etmemek gerekir. Peki, ama kalsiyum nasıl alınmalı, gerekli doz ve beraberinde tüketilmesi gereken vitamin ve mineraller neler? Uzman Eczacı Pınar Arı Şentuğ anlatıyor…(Sponsorlu İçerik)
#HtvprogramlarKemik yaşayan bir dokudur ve yaşamın her evresinde özel bir bakıma ihtiyaç duyar. “Güçlü kemikler ve sağlıklı yarınlar” için bir dakikanızı ayırın, Uluslararası Osteoporoz Vakfı'nın kemik sağlığı risk testini çözerek farkındalığınızı arttırın.
#Güçlü Kemikler Sağlıklı YarınlarHem kadınlar hem de erkekler yaşamları boyunca biriktirmiş oldukları kemik kütlesini zamanla kaybederler. Ancak bu kayıp kadınlarda daha fazladır. Hamilelik, emzirme ve menopoz oldukça kritik süreçler… Peki, ama kemik erimesinin önüne geçmek için neler yapmak gerekir? Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Şahin Zeteroğlu anlatıyor…
#Kemik SağlığıKALSİYUM ve D vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Evnur Saray, “Peynir tüketimi özellikle koronavirüsün yaşandığı bu dönemde çok önemli. Günlük 60 ile 120 gram arasında peynir tüketmek gerekiyor” dedi.
#OsteoporozKaya gibi sert görünseler de, kemikler kolajen, protein ve mineral gibi birçok katmandan oluşan canlı dokulardan meydana gelir. Tüm bu maddeler kemiklerin içinde o kadar yoğun bir şekilde bulunur ki, mesela sadece uyluk kemiği bükülmeden 550 kiloluk bir baskıya dayanabilir. Peki kaya gibi sert ve güçlü kemiklere sahip olmak için ne yapmamız gerekir? Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, güçlü kemiklerin sırrını anlatıyor.
#Kalsiyumİnsan metabolizmasının yapısı gereği, herhangi bir organ ya da sistemdeki bir bozukluk hiç aklımıza gelmeyecek başka organlarda belirtiler verebiliyor. Bunların başında da eller ve tırnaklar geliyor. Ellerimizde ve tırnaklarımızda çoğu zaman önem vermediğimiz lekeler, kızarıklıklar ve diğer ufak tefek belirtiler aslında çok ciddi hastalıklara işaret edebiliyor. Peki bu belirtilerin anlamı ne? Hangisini ciddiye almalıyız?
#SağlıkDiş sağlığının yalnızca doğru ağız bakımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri ile değil, aynı zamanda genetik faktörlerle de şekillenebileceğini dile getiren Diş Hekimi Yunus Özumar, aileden gelen genetik yatkınlıkların, diş yapısı, çürük oluşumu, diş eti hastalıkları, diş gelişimi ve çene yapısıyla ilgili sorunlara yol açabildiğini söyledi. “Genetik faktörlerin, bağışıklık sistemini ve diş etlerinin sağlığını etkileyerek periodontitis (diş çevresi dokuları iltihabı) gibi hastalıkların gelişme riskini artırabilir” diyen Özumar, bu risklerin etkisini azaltmak ya da ortadan kaldırmak için alınabilecek birtakım önlemler bulunduğunu kaydetti.
#1Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için gıda takviyeleri oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ancak, bu takviyeleri doğru bir şekilde kullanmak ve beklenen faydayı görmek için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Yanlış zamanlama, yetersiz bilgi veya düşük kaliteli ürün tercihleri, takviyelerin etkisini azaltabilir veya zararlı hale getirebilir. İşte gıda takviyeleriyle ilgili doğru bilgiler ve uygulamalar...
#Gıda TakviyesiPratisyen hekim Dr. Donald Grant'a göre elinizin kaşınması sadece sivrisinek tarafından ısırıldığınızın bir işareti değil. Kardiyovasküler hastalıklardan sedef hastalığına kadar, ellerimiz bize sağlığımız hakkında çok şey söyleyebiliyor ve potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına işaret edebiliyor. Sağlığımızın daha da kötüleşmesini önlemek için hastalık belirtilerini ve ellerdeki değişikliklerin nasıl fark edileceğini anlamak hayati önem taşıyor. İşte ellerimizin bizi ciddi sağlık sorunları konusunda uyardığının 5 işareti...
#El SağlığıKalsiyum eksikliğinin uzun süre ihmal edilmesinin bazı hastalıklara davetiye çıkarabileceği uyarısında bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğba Yetim, “Kalsiyum eksikliğine bağlı olarak kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelmesi, özellikle yaşlı bireylerde osteoporoz açısından ciddi risk oluşturur. Ayrıca, osteomalaziye yol açarak kemiklerin yumuşaması, kas zayıflığı ve ağrılara yol açabilir. Bunun dışında, zamanla kalp ritmi bozukluklarına dahi neden olabilir” dedi.
#SağlıkHamilelikte aşerilen şeyler arasında ilk bakışta rastgele gibi görünen ama bir o kadar da tuhaf bir şekilde belirli olan tatlı, tuzlu, baharatlı, soğuk ve sıra dışı tatlar da yer alıyor. Hamile insanların yüzde 90 gibi büyük bir çoğunluğu hamilelik sırasında, en sık da ilk üç aylık dönemde olmak üzere en az bir yiyecek aşermesi yaşarken, bunun nedeni hakkında nispeten az şey biliniyor.
#AşermeMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek vitamin gıda takviyesi alıyor ancak büyük bir çoğunluğu bilinçsizce kullanıyor. Konunun uzmanları bazı takviyelerin asla birlikte kullanılmaması gerektiği, yanlış kullanımlarda organ hasarına bile neden olabileceği konusunda uyarıyor.
#VitaminKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#SirkeTüp bebek tedavisindeki özel uygulamaların başında embriyo dondurma, embriyo havuzlama, genetik tarama (PGT), embriyo dondurma, embriyo havuzlama, yumurta aktivasyon yöntemleri, yapay zeka teknolojisinin yer aldığını belirten Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Eser Çolak, tüp bebek tedavisindeki rollerini ve çiftlere sağladığı faydaları şu sözlerle anlattı:
#1Aşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkMarketlerde satılan paketli sütlerle ilgili çok ucun yıllardır tartışılan bir konu var; bazıları bu sütlerin 'süt olmadığını' söylüyor. Hiçbir faydası olmadığı ve hatta zararlı dahi olabileceği iddia ediliyor. Öte yandan dünyanın her yerinde paketli sütler her gün milyonlarca insan tarafından satın alınıyor ve tüketiliyor. Konu hakkında tüm merak edilenleri Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Keser'e sordum.
#Pastörize SütChef Rüzgar SÜNBÜL Basit malzemeli tatlılar söz konusu olduğunda akla ilk gelen seçeneklerden biridir Aniden bastıran tatlı krizlerinde oldukça basit malzemelere sahip oluşu ve son derece pratik yapımıyla her daim ilk tercih edilenlerden biri olur. İşte, Trabzon hurması ile hazırlayabileceğiniz birkaç LEZİZZ tarif önerisi...
#Trabzon HurmasıSon dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye devam ediyor. Açıklanan yeni listede yine kıyma başta olmak üzere etlerde tek tırnaklı eti kullanılırken, peynirde süt çıkmaması ve et dönerde dil eti çıkması dikkat çekti. Peki döner ve peynirdeki bu durum sağlığımızı nasıl etkiliyor? İki üründe de sahtekârlık olduğu kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Nelere dikkat etmeliyiz? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBilim insanları, yaşamlarının ilk 1000 gününde daha az şeker tüketen bebeklerin, büyüdüklerinde diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma olasılıklarının daha düşük olabileceğini söylüyor. Peki ama bu nasıl oluyor? İşte ilginç araştırma sonuçları ve konu hakkında kritik 6 sorunun cevabı…
#Şeker Tüketimi