Şarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatYaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte kalp ve damar problemlerine bağlı ölümlerde artış gösteriyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, aşırı sıcak havanın kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlattı.
#Kalp SağlığıKalp krizi ve felç riskinizi artıran yaygın bir rahatsızlığınız olabilir ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz… İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre sağlıklı yetişkinlerin dörtte birinden fazlasında teşhis edilmemiş kalp kapakçık hastalığı olduğu ortaya çıktı. Peki kalp kapakçık hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Harun Arbatlı, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Sol bacağındaki ağrı ile hastaneye giden Yusuf Toplusoy, 'Babam da bu nedenle hayatını kaybetmişti. Selim Bey beni felçten kurtardı. Önce şah damarı, ardından aort damarı ameliyatım gerçekleşti.' dedi.
#Aort DamarıAort damarı genişlemesi nedeniyle 7 yıl önce ameliyat olan 70 yaşındaki Yusuf Toplusoy, süreç içerisinde kontrollerini aksatarak, sigara içmeye devam etti. Babasını da aynı hastalıktan kaybeden Toplusoy, bacağındaki ağrı ile hastaneye gittiğinde göğsündeki anevrizma ile eş zamanlı olarak şah damarının yüzde 95 tıkalı olduğunu ve felç riskinin de yüksek olduğunu öğrendi. Sol bacağındaki ağrı ile hastaneye giden Yusuf Toplusoy, 'Babam da bu nedenle hayatını kaybetmişti. Selim Bey beni felçten kurtardı. Önce şah damarı, ardından aort damarı ameliyatım gerçekleşti.' dedi.
#İSTANBULDamar hastalıkları konusunda dünyanın en önemli birkaç toplantısından biri olan ve Londra Imperial College Üniversitesi Charing Cross Hastanesi tarafından organize edilen CX Sempozyumu’na Türkiye’den resmi olarak davet edilen tek çalışma olan ‘Yakut Metodu’ sertifikalandırıldı.
#1Belçika’dan eşiyle birlikte Türkiye’ye turistik noktaları ziyarete gelen yüksek tansiyon hastası 47 yaşındaki Mostafa Boukayouam, ilaçlarını unuttuğunu fark etti ancak önemsemeyince rahatsızlandı. Aortunda yırtılma olduğu anlaşılan ve başarılı tedaviyle sağlığına kavuşan Boukayouam, “Ayasofya'yı seviyorum, geldim ve namaz kıldım. Eşimden tansiyon ilaçlarımı istedim, benim getireceğimi zannedip kendisi getirmediğini söyledi. 10 gün kalacağız, bir problem yaşayacağımı sanmıyorum dedim maalesef problem çıktı” derken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Baran Budak ise “Doktora ulaşamadan genellikle hastalar kaybediliyor, bu konuda şanslı. Aort yırtılmasında yüksek tansiyon çok büyük bir etken oluyor. Şu anda iyi, kontrolleri devam edecek" dedi.
#BelçikaSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıGökçen Orhan, 17 Ağustos 2023 tarihinde odasında ölü olarak bulunmasının ardından biyografisi ve hayatı ile merak edilen isim oldu. İstanbul Üsküdar’daki Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Prof. Dr. Gökçen Orhan’dan (56), dün sabah hastalarını muayene ettikten sonra haber alınamadı. Peki, Gökçen Orhan kimdir, evli mi, neden öldü? O isim hakkında detaylı bilgiler
#Gökçe OrhanRamazan’da bazı yanlış davranışlar kalbin üzerine binen yükü artırdığından istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Peki kalp ve damar hastalığı olup oruç tutmak isteyenler nelere dikkat etmeli? Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, kardiyovasküler açıdan risk altında olan ancak doktorları tarafından kontrollü şekilde oruç tutmasına izin verilen hastaların mutlaka dikkat etmeleri gereken 5 noktayı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#RamazanSağlıksız beslenme, hareketsizlik, yoğun stres içeren yaşam tarzı, sigara, alkol, aşırı tuz tüketimi ve kalitesiz uyku gibi alışkanlıklar nedeniyle kalp ve damar hastalıklarının görülme sıklığı son yıllarda hızla artıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, kalp damarlarında tıkanıklık ve koroner bypass ameliyatı hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Koroner BypassGöğüs kemiği kesilmeden 8 mm’lik kesiden gerçekleştirilen robotik kalp ameliyatları hızlı iyileşme imkanı tanıyor.KALP cerrahisinde tıbbın ulaştığı en ileri nokta olan ve sadece Türkiye’de değil, dünyada da sınırlı merkezde gerçekleştirilebilen robotik kalp cerrahisi, göğüs kemiği kırılmadan küçük bir kesiyle operasyon imkanı tanıyor. Robotik kalp cerrahisi sayesinde hastaların ameliyattan kısa süre sonra normal yaşantısına dönebildiğini söyleyen Medicana International İzmir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Büket, yöntemin en küçük kesiyle gerçekleştirildiğini, göğüs kemiğinin kesilmediğini, hastaya en az rahatsızlığı vererek en konforlu şekilde iyileşmesini sağladığını söyledi. Prof. Dr. Buket, robotik kalp cerrahisiyle ilgili merak edilen soruları ise şöyle yanıtladı.
#1Kalbinde canlı parazitlerle dolu bir kistin olduğunu öğrenen Moğolistanlı aile hekimi Nemekhjargal Nyamjav, şifayı Türkiye’de buldu. İstanbul’da yapılan başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuşan Moğol hekim, “Kalbimdeki saatli bombadan kurtulduğum için çok mutluyum” dedi...
#ParazitALMANYA’da yaşayan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. M.M., tatil için Kuşadası’nda geçirdiği kalp krizi sonrası Özel Gaziemir Akut Kalp Damar Hastanesi’ne getirildi. Burada Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Necmettin Yakut ve ekibi tarafından yapılan müdahaleyle hayata yeniden tutunan Prof. Dr. M.M., “Türk doktorlarına şükranlarımı sunuyorum” dedi.
#1Diyabetin neden olduğu kangren nedeniyle sadece 48 saat içerisinde ayak parmağını kaybeden Gazeteci ve Haber Spikeri Korcan Karar, "Birkaç saat daha geç kalsaydım bacağımı da kaybedebilirdim" dedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya ise dünyada her 30 saniyede bir diyabetik ayağa bağlı olarak bir kişinin ayağının kesildiğini ifade ederek, “Şu an diyabet dünyadaki en büyük pandemi olarak seyrediyor. Hatta bilinen ve en agresif seyreden kanser hastalıklarından bile daha öldürücü olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
#Korcan KararDiyabetin neden olduğu kangren nedeniyle sadece 48 saat içerisinde ayak parmağını kaybeden Gazeteci ve haber spikeri Korcan Karar, "Birkaç saat daha geç kalsaydım bacağımı da kaybedebilirdim" dedi. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Serhan Sakarya ise dünyada her 30 saniyede bir diyabetik ayağa bağlı olarak bir kişinin ayağının kesildiğini ifade ederek, “Şu an diyabet dünyadaki en büyük pandemi olarak seyrediyor. Hatta bilinen ve en agresif seyreden kanser hastalıklarından bile daha öldürücü olduğunu söyleyebilirim” diye konuştu.
#Korcan KararGEÇİRDİĞİ kalp krizinin ardından Özel Egepol Hastanesi’ne başvuran 65 yaşındaki Ünal Güneş, kalp ve damar cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Veysel Şahin tarafından gerçekleştirilen meme altı by-pass operasyonunun ardından eski sağlığına kavuştu. Yapılan anjiyo sonucu üç damarında birden tıkanıklık olduğu tespit edilen Güneş, Doç. Dr. Şahin’in gerçekleştirdiği 5 saatlik operasyonla yaşama tutundu.
#1Kalp yetmezliği bulunan Yeşim Tığlı’ya kapakçığın yerleştirileceği alan dar olduğundan ‘komando’ tekniğiyle ameliyat yapıldı. Önce kapakçığın yerleştirileceği bölge genişletildi, yamalarla desteklendi. Ardından kapakçık nakledildi. Bu yöntem Türkiye’de şimdiye kadar 50 hastaya uygulandı.
#Yeşim TığlıYaz mevsimine girdiğimiz ve koronavirüs nedeniyle yaklaşık 2yıldır taktığımız maskeleri çıkardığımız şu günlerde cilt bakımları dayeniden gündeme gelmeye başladı. Uzun yıllar kamu hastanelerindeacil tıp uzmanı olarak görev yapan Uzm. Dr. Didem Avcı Dönmez, yazmevsimi öncesi yapılacak cilt bakımları konusunda bilgiler verdi.
#1Sigara, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, bazı kronik hastalıklar ve daha bir çok etken nedeniyle bacaklarda görülme sıklığı her geçen gün artan damar tıkanıklığı, genellikle 50 yaş üzerinde yaygın olarak karşımıza çıkıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil, bacaklarda damar tıkanıklığına neden olan 8 önemli nedeni anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Damar TıkanıklığıAmasya Üniversitesi Rektörlüğü, Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Serdar Başbuğ ile Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Ercan Kahraman arasında tıbbi sarf malzemesi alımı nedeniyle yaşanan kavgaya ilişkin idari inceleme başlattı.
#KavgaAMASYA Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamit Serdar Başbuğ’un yüksek maliyetli tıbbi sarf malzemesi alımı nedeniyle çıkan tartışmada darbedip burnunu kırdığı Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı öğretim üyesi Dr. Ercan Kahraman'ın hastanede tedavisi sürüyor. Kavga sırasında elinden yaralanan ve 10 gün rapor aldığı öğrenilen Prof. Dr. Başbuğ da evine kapandı. Amasya Valisi Mustafa Masatlı yaşanan olayla ilgili, “Konuyu araştırıp bütün ayrıntıları ile beraber ortaya koyup eğer ortada bir suç, bir kusur varsa da bunun gereğini tabii ki yapacağız” dedi.
#Prof. Dr. Hamit Serdar Başbuğ