Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarSoğuk havalar kalp damarlarında büzüşmeye yol açarak kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kalp krizi geçirme riski soğuklarda artıyor. Özellikle yaşlıların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda çok daha özenli ve dikkatli olması gerekiyor. Biz de soğuk havalarda kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Macit Bitargil ile konuştuk.
#Kalp SağlığıKarpuz mevsimi gelince hem bu meyvenin hem de çekirdeğinin faydaları ile ilgili pek çok bilgiye maruz kalıyoruz. Karpuz çekirdeğinin kalp sağlığından depresyona, kabızlıktan kilo vermeye, cinsellikten cildi güzelleştirmeye kadar birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki gerçekten böyle bir etkisi var mı? Bu iddiaların hangisi doğru hangisi yanlış? Uzmanlara danıştık...
#SağlıkKALP hastalıkları geçmişte orta yaş ve üzerindeki insanların hastalığı olarak görülürken; günümüzde genç yaşlı demeden her yaştaki insan bunu yaşıyor. Neden bu hale geldiğini ve kalp sağlığını korumak adına atılması gereken adımları Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ozan Kınaydan öğrendik...
#1Karpuz mevsimi gelince hem bu meyvenin hem de çekirdeğinin faydaları ile ilgili pek çok bilgiye maruz kalıyoruz. Karpuz çekirdeğinin kalp sağlığından depresyona, kabızlıktan kilo vermeye, cinsellikten cildi güzelleştirmeye kadar birçok faydası olduğu iddia ediliyor. Peki gerçekten böyle bir etkisi var mı? Bu iddiaların hangisi doğru hangisi yanlış? Uzmanlara danıştık...
#SağlıkAtalarımız "Kötü komşu insanı hacet sahibi eder" demiş ama günümüzde özellikle büyük şehirlerde bu söz "dert sahibi eder" şeklini almaya başladı. Sanki müstakil evde yaşarcasına kimseyi düşünmeden hareket eden pek çok insan var. Öyle bir noktadayız ki komşu gürültüsü sinirlerimizi bozmakla kalmıyor, sağlığımızı da tehdit ediyor. Bir Sorudan Fazlası'nda bu kez hem sabrı komşularıyla sınanlarla hem de uzmanlarla konuştuk.
#KomşuHavalar iyiden iyiye soğudu, kış kendini göstermeye başladı. Bu durum sağlığımız için birçok riski beraberinde getiriyor. Bunlar arasında belki de en tehlikelisi soğuğun kalp üzerindeki etkisi. Bilim insanları 3 derecelik değişimin bile çok büyük farklar yaratabileceğine dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkBazı ilaçlar kardiyovasküler sağlığın korunmasına yardımcı olabilir. Ancak pek çok bitki kalp sağlığınızı doğrudan etkiler. Kalbimizin düzgün çalışmasına, sağlıklı ve zinde bir yaşam sürmemize yardımcı olur. Peki, Kalbe iyi gelen bitkiler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#KalpBalıklardan bazıları ilginç vücut yapılarından dolayı oldukça dikkat çekici olmaktadır. Çevresindeki diğer canlılardan şekillerinden dolayı kolayca ayırt edilen bu balıklardan biri de pisi balığı olarak belirtilmektedir. Bu balık yassı şekli ile farklı bir görünüme sahip olmaktadır. Peki, pisi balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Pisi balığı faydaları ve özellikleri neler olmaktadır? İşte, pisi balığı hakkında bilgi merak edilen tüm detayları derledik.
Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve günümüzde hala kullanılmaya devam eden pamuk yağı sağlıklı besinler arasında yer alır. Faydaları saymakla bitmeyen pamuk yağı sağlık açısından oldukça olumlu etkilerde bulunur. Ayrıca lezzetli ve kıvamında yemekler hazırlama konusunda da oldukça etkilidir. Pamuk yağı nedir, nasıl elde edilir faydaları nelerdir gibi konuları sizin için derledik.
#Pamuk Yağı NedirKrill yağı ismi fazla bilinmese bile son zamanlarda etkileri ile gündeme gelmeyi başarmıştır. Krill yağında da balık yağında bulunan çeşitli bileşenler bulunmaktadır. Siz de krill yağı ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Krill yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? Krill yağı faydaları ve kullanımı nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Krill YağıCovid-19, akciğerlerde ağır hasar ve solunum güçlüğü ile tanınsa da hastalığın yol açtığı kalp problemleri giderek daha sık karşılaşılan sorunlar arasında dikkat çekiyor. Her geçen gün bir yenisi yayınlanan çalışmalar da, Covid-19’un kalpte yol açtığı kısa ve uzun vadeli etkilere dair endişeleri derinleştiriyor.
#Kalp"20 dakikadan uzun süren retrosternal denilen göğüs orta hattında olan ve sol tarafa doğru yayılabilen yanıcı, baskı tarzında göğüs ağrısı varlığında hastaneye başvurmaktan çekinilmemelidir" diyen Kardiyoloji Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Birol Özkan, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Göğüs AğrısıSadece yapılabilecek birkaç küçük değişiklikle bile insanların kalp hastalığı ile inme riskininin azaltılabileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Begüm Öztürk, kişilerin sağlıklı beslenmeleri ve daha fazla hareket etmeleri için teşvik edilebileceğini ifade etti.
#KalpDünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarının önemini vurgulamak için her yıl 29 Eylül’de kutlanan Dünya Kalp Günü’nde, kalp sağlığımızı korumaya yönelik alınabilecek önlemleri, Kardiyoloji Uzm. Dr. Bülent İlçöl anlattı.
#Kalp HastalığıBilinçsizce uygulanan çok düşük kalorili şok diyetler, ciddi hastalıklara yol açmakla birlikte yaşam kaybına kadar gidebilen sonuçlara neden olabiliyor. Uzun süreli açlık, düzensiz kilo alınıp verilmesi, tek besine dayanan beslenme planları ya da ilaç desteği ile zayıflama özellikle kalp ve damar sağlığını tehlikeye atıyor.
#SağlıkKardiyovasküler sağlığını korumak için önemli 7 davranış olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Naser Can, "Bunlar arasında; egzersiz, doğru beslenme, düşük kan basıncı, kolesterolü düşürmek, kan şekerini bilmek, sağlıklı bir kiloyu korumak ve sigara içmemek yer alıyor." ifadelerini kullandı.
#SağlıkHava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalp hastalıkları riski de artmakta, buna bağlı olarak kalp krizi vakalarında yaz aylarında artış görülmektedir. bu durumun da, sıvı kaybıyla birlikte kanın pıhtılaşma oranındaki artışa bağlı olduğu düşünülmektedir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hamza Duygu, sağlıklı kişilerin dahi yaz aylarında sıvı alımına özen göstermesi gerektiğini belirtti, uyarılarda bulundu.
#Kalp SağlığıHava sıcaklıklarının yükselmesi ile birlikte kalp hastalığı riski de artarken, özellikle kalp krizi vakalarına sık rastlanıyor. Öte yandan koronavirüs tehlikesine karşı da dikkatli olunması gereken bu süreçte kalp sağlığını korumak için bazı önlemler alınması önem taşıyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Hatice Betül Erer, yaz aylarında kalp sağlığının korunması için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Kalp SağlığıHava sıcaklıklarının aşırı derecede artması ile beraber kalp hastalıkları ile ilgili şikayetlerde de bir artış gözleniyor. Sıcak havalarda kalp ile ilgili sorunlar yaşamamak için korunma yollarını bilmenin ve buna göre tedbir almanın önemine değinen Kardiyoloji Uzmanı Profesör Dr. Halil Tolga Koçum, aşırı sıcakların kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında uyarılarda bulundu.
#Sıcak Havalar Hasta EdiyorHastalıkların başlıca sebepleri arasında sağlıksız beslenmenin geldiğine dikkat çeken Beslenme ve Diyet uzmanı Fatmagül Yılmaz Öztürk, rafine şeker tüketilmemesi gerektiğini vurguladı, “Kakao kalbi koruyan bir içeriğe sahiptir. Tüketim esnasında şeker de olduğu için çikolata yerken kakao içeriği yüksek olan formları tercih etmek kalbi korur” dedi.
#Kakao Yağı FaydalarıSoğuk havalar kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Kış mevsimindeki etkili soğuklar kalp damarlarında büzüşmeye yol açıyor ve kalp krizleri de soğuklarda 3 kat daha fazla görülüyor. Özellikle yaşlıların, çocukların ve kalp rahatsızlığı olanların soğuk havalarda daha dikkatli olması gerekiyor. Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Nuri Cömert soğuk havalarda kalp sağlığı açısından dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Genel Sağlık