Sağlıkta önemli gün ve haftalar, hastalıkların öneminin vurgulanması, doğuştan veya sonradan oluşan bazı hastalıklara yönelik farkındalık yaratması amacıyla kritik bir öneme sahip olacak. Sağlık Bakanlığı kurumları ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar gibi kurum kuruluşlar gibi oluşumlar aracılığıyla farkındalık oluşturan bu günler, sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi aracılığıyla da görüntülenebiliyor. İşte, 2022 sağlıkta önemli gün ve haftalar takvimi detayları
#Sağlıkta Önemli GünlerTürkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, sigara kullanımının kalp krizi riskini 5 kata kadar artırdığını belirterek “Sadece kullanmak değil, sigara dumanına maruz kalmak bile kalp için çok büyük olumsuzluklar doğurabiliyor” dedi.
#Kalp Sağlığı HaftasıKARDİYOLOJİ Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, kalp hastalarının rutin kontrollerini mutlaka yaptırması gerektiğini belirterek, "Özellikle kalp rahatsızlığına bağlı riskler 40 yaşından sonra artmaktadır. Pandemi döneminde hareketsizlik ve stresi işin içine kattığımızda kalp krizi geçirme oranının arttığını söyleyebiliriz" dedi.
#Kardiyoloji UzmanıSalgının ortaya çıkmasından bugüne kadar yapılan tıbbi araştırmalar sonucu COVID-19’un daha çok kalp hastalarını etkilediğine dikkat çeken Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Kemal Kunovac, “Koronavirüsün yaş grubu ayrımı yapmadan kronik kalp ve hipertansiyon hastalığı olanlarda ölüm oranının yaklaşık yüzde 15 daha yüksek olduğu saptandı. Kalp, damar ve hipertansiyon hastaları evden çıkarken mutlaka maske takmalı ve sosyal mesafeyi korumalıdır. Dengeli beslenmeli ve bol sıvı almalıdır. Düzenli uyku uyumaları büyük önem taşır. İlaçları düzenli kullanmaya özen göstermeliler.” dedi.
#KoronavirüsSalgın öncesi kalp ameliyatı olan hastaları koronavirüs konusunda uyaran Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Güden, “Kalp ameliyatı olmuş hastalar artık iyileştim, herhangi bir sıkıntı olmaz düşüncesinde olmamalı. Kalp ameliyatı olan hastaların koronavirüs ile ilgili geçirecekleri enfeksiyon daha sıkıntılı olabilir. Normal toplumun göstermiş olduğu hassasiyetten daha fazlasını göstermeleri gerekir” dedi.
#Kalp RahatsızlığıTürkiye’de 800 bin kişi, çarpıntı, bayılma, halsizlik, yorgunluk ile kendisini gösteren aritminin (kalp atışında düzensizlik) en yaygın türü olan atriyal fibrilasyon hastası. Ancak çok sayıda hasta, 60 yaş üzeri her 4 kişiden birinde görülmesine rağmen teşhis edilemeyen hastalığından habersiz yaşıyor. Bu da inme ve ölüm riskini artırıyor.
#Kalp‘Kalp Sağlığı Haftası’ kapsamında farkındalık yaratmak ve kalp sağlığı duyarlılığını arttırmak amacıyla bir etkinlik düzenlendi. Öğrenciler, alışveriş merkezinin yürüyen merdivenlerini durdurdu. Yürüyerek merdivenlerden çıkan ziyaretçileri ise “Hareketli yaşam, kalbe iyi gelir” mesajıyla karşıladılar.
#ÖĞRENCİKardiyolog Dr. Hızır Okuyan, 18 yaşını geçenlerin yılda en az bir kez kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyerek, "Yürürken bacaklarda ağrınız oluyor, dururken geçiyorsa mutlaka kalp muayenesinden geçin. Streste kalp hastalıklarının en büyük tetikçisidir" dedi.
#Kalp Haftası- Türkiye ve dünyada kutlanan özel gün ve haftalar, yılın 365 gününün neredeyse yarısını kapsıyor- Özel günler arasında Dünya Kadınlar Günü, Öğretmenler Günü, Sevgililer Günü gibi bilinenlerın yanı sıra Şaka Günü, Dans Dünü, Kaynanalar Günü ve Nineler Günü gibi ilginç günler de yer alıyor- Yıl içinde yılbaşı, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, 29 Ekim ile Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nda toplam 14 gün resmi tatil bulunuyor
BOZYAZI İLÇE SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. AHMET HAKAN ACI, KALBİN HİÇ ARA VERMEDEN ÇALIŞAN EN HAYATİ ORGAN OLDUĞUNU BELİRTEREK, "KALP SAĞLIĞININ KORUNMASI İÇİN YETERLİ VE DENGELİ BESLENİLMELİ, HAZIR GIDALAR YERİNE TAZE BESİNLER TERCİH EDİLMELİ, AŞIRI TUZ, ŞEKER VE YAĞ KULLANIMININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ, DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLLERİ YAPTIRILMALI, STRESLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ ÖĞRENİLMELİ, ZARARLI ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURULMALIDIR" DEDİ.