Güncelleme Tarihi:
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) - Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Kardiyoloji bölümünden Uzman Dr. Hızır Okuyan, 18 yaşını geçenlerin yılda en az bir kez kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyerek, “Yürürken bacaklarda ağrınız oluyor, dururken geçiyorsa mutlaka kalp muayenesinden geçin. Streste kalp hastalıklarının en büyük tetikçisidir" dedi.
Dünya'da ve Türkiye'de her yıl 10- 17 Nisan tarihlerinde kutlanan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle, Medicalpark Antalya Kalp Hastanesi, Antalya Gazeteciler Cemiyeti'nde bilgilendirme toplantısı yaptı. Toplantıya, Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü Prof. Dr. Hüseyin Okutan, hastanenin Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Kabukçu, Kardiyoloji bölümünden Uzman Dr. Hızır Okuyan, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Opr. Dr. İlker Tekin ve Antalya'da bir toplantı için bulunan Avrupa Kardiyovasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Öztekin Oto katıldı.
Dünyada her yıl 20 milyon insanın kalpten kaynaklı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirdiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Okutan, kalp hastalıklarının çoğunun önlenebildiğine dikkat çekti. 1 milyon nüfuslu Antalya'da her yıl 1000- 1100 civarında ameliyat yapıldığına vurgu yapan Prof. Dr. Okutan, “Türkiye'de yılda 70 bin civarında açık kalp ameliyatları yapılıyor. Bunlar son derece başarılı ameliyatlar" dedi.
Hastanenin Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu ise dünyada kadın ölümlerinde kanserden önce kalbe bağlı hastalıkların geldiğini hatırlatarak, “Kadın ve erkeklerde koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği önemli bir problem. Ben yıllık 2 bin civarında hasta görüyorum. Antalya'da yıllık 2-3 kalp naklini geçmiyor" diye konuştu.
Hastanenin Kardiyoloji bölümünden Uzman Dr. Hızır Okuyan da 18 yaşını geçenlerin yılda en az bir kez kalp kontrolünden geçmesi gerektiğini söyleyerek, “Yürürken bacaklarınızda ağrınız oluyor, dururken geçiyorsa mutlaka kalp muayenesinden geçin. Stres de kalp hastalıklarının en büyük tetikçisidir. Stres tansiyonu yükseltir. Kalbi yorar. Kalpte kimyasal değişikliklere yol açar. Stresle mutlaka baş edilmelidir. Çocuklarda da ani ölümlerde son yıllarda büyük önem kazanmaya başladı. Bu ölümlerin genetik gibi farklı nedenleri vardır. Özellikle ailede kalp rahatsızlığı olanların kalp kontrollerini ihmal etmemeli" şeklinde konuştu.
Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Opr. Dr. İlker Tekin, hayvansal gıdaların belirli bir yaştan sonra azaltılması gerektiğine vurgu yaparak, ailede kalp rahatsızlığı olanların özellikle 40 yaşından sonra kontrollerini yaptırmasını gerektiğine dikkat çekti.
Avrupa Kardiyovasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Öztekin Oto ise cep telefonlarının kalbe zarar verip vermediği yönündeki soruya, “Cep telefonu kalp pili taşıyanlar için risk. Yoksa, doğrudan doğruya kalbe bir zararı yok. Ancak, cep telefonunun özellikle akciğer kanserine etkisi olduğunu söyleyebiliriz" cevabını verdi.
FOTOĞRAFLI