Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez (53), TBMM Genel Kurulu'nda kürsüde konuşma yaptığı sırada fenalaşarak yere düştü. Genel Kurul'da bulunan doktor vekiller tarafından kalp masajı yapılan Bitmez, Bilkent Şehir Hastanesi'ne kaldırıldı. Bitmez'in sağlık durumuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Durumu son derece kritik ve ciddi" dedi.
#Saadet Partisiİstanbul'da 24 haftalıkken 650 gram doğan Zehra Demir'in boyu bir kalem kadardı. Anne karnından alınır alınmaz entübe edilip ısı ve nemi korumak için naylon torbaya sarılı bir şekilde yoğun bakım ünitesine yatırıldı. Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ekipleri minik Zehra'yı yaşatabilmek için 211 gün mücadele verdi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Fahri Ovalı, “Adeta uçurumun kenarından döndü" dedi.
#Zehra Bebekİstanbul ve İzmir’de mide botoksu ile zayıflamak isteyen 250’ye yakın hasta zehirlendi. Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, mide botoksunun endikasyon (kullanım dışı) olduğunu duyurdu. Yani estetik amaçlı ya da migren ve boyun ağrısı ile genel cerrahide makat çatlağı gibi tedavilerde kullanılması yasal ama mide için izin yok! Ancak, Bakanlığın önermediği ve hatta ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın kalp krizi, nöbet, solunum durmasına karşı uyardığı mide botoksu bugün hala birçok devlet hastanesi ve özel hastanelerin de neredeyse tamamında yapılıyor. Uzmanların, ‘Kanıtlanmış kilo kaybettirici etkisi yok’ dediği mide botoksu bunca zararına rağmen neden hâlâ yapılmakta, nedir bu mide botoksu, tehlikeleri neler, kim, neden yaptırıyor ve yasaklanmalı mı? Sordum.
#Mide BotoksuYaz aylarının yavaş yavaş etkisini gösterdiği son günlerde zayıflama yöntemleri ve besinler en çok arananlar arasında yer alıyor. Bu dönemlerde diyet yapan kişileri en çok zorlayanlardan biri de tatlı ihtiyacı ve buna bağlı olarak çikolatanın diyetteki yeri oluyor. Kakao oranı yüksek ve şeker oranı düşük olan bitter çikolata ile diyetinizi rahatlatabilmeniz aslında mümkün. Peki, bitter çikolata zayıflatır mı, her gün bitter çikolata yemek kilo aldırır mı? İşte bitter çikolata ile ilgili merak edilenler...
#Bitter ÇikolataHer sabah alarm çaldığında yataktan çıkmak istemiyorsanız, bu yaşadığınız şeyin adı kronik yorgunluk sendromu, yani dysania denilen şey olabilir. Peki, dysania (Kronik yorgunluk sendromu) nedir, nasıl tedavi edilir? İşte dysania ile ilgili bilgiler…
#DysaniaKediler en eski tarih dönemlerinden bu yana insanların en iyi dostu olmuşlardır. Günümüzde de evlerimizde bize arkadaşlık yapan kedilerin pek çok farklı ırkı bulunmaktadır. Bu ırkların da kendine ait bir takım özellikleri vardır. İran kedisi en sevilen kedi ırklarından bir tanesidir. İran kedisi (Fars kedisi) nedir? İran kedisinin özellikleri, kişiliği ve bakımı nasıldır? İşte, tüm detaylar.
#İran Kedisi (Fars Kedisi) Nedir?Salgınla beraber çalışma modeli de evden sürdürülmeye başlamış, birçok şirket devam etmişti. Ancak evlerde ev aletlerinin çalışması gürültüye sebep olurken, ölçüm ve sessiz aletlere talep de beraberinde geldi. Londra'nın güneyinde, sadece evlerin bulunduğu bir sokakta, içinde onlarca elektrikli ev aletinin çalıştığı bir daire var. Mekanın amacı aletlerin gürültüsünü ölçmek.
#Ev AletleriGelişen teknolojiyle birlikte birçok hastanın korktuğu ameliyatlar artık ağrısız ve kolay bir şekilde, karına küçük delikler açılarak yapılabilmektedir. Laparoskopi ilk başladığı yıllarda sadece teşhis amacı ile kullanılırken, son 20 yıldır jinekolojik hastalıklarının tedavisi amacıyla da uygulanan bir yöntem olmuştur. Günümüzde artık açık ameliyatlar gittikçe azalmaktadır. Ülkemizde özellikle son 15 yıldır, daha önce açık teknikle yapılan operasyonların %90’dan fazlası laparoskopiyle yapılabilmektedir. Miyom ameliyatı, çikolata kisti ameliyatı ve rahim alma ameliyatı günümüzde laparoskopi ile başarıyla uygulanmaktadır. Hatta erken evre kanserlerin tedavisinde, kanser evresinin belirlenmesinde de laparoskopiden yararlanılmaktadır.
#LaparoskopiHorlama sadece bir gürültü değil, kalp-damar sistemini bile etkileyen ciddi bir sağlık problemi. Uyku apnesi de kısaca ‘uykuda solunum durması’ olarak ifade edilen önemli bir hastalık. Sağlığı ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, geceleri kabusa çeviren bu sorunları yaşayanların sayısı pandemi döneminde arttı.Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Karas, pandemi sürecinde hareketsizleşen, kilo alan, beslenme düzeni değişen ve geceleri de yiyip içmeye başlayan kişilerin, horlama ve uyku apnesiyle tanıştığını açıkladı. Karas, horlama ve uyku apnesinin nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#İzmirKoronavirüs sonrası ortaya çıkan MIS-C sendromu çocukların sağlığını tehdit ediyor. Covid-19’a yakalananlarda ortaya çıkan bu hastalık, kalple ilgili ciddi problemlere de yol açabiliyor. Bu nedenle çocuk hastaların yakın takibi önem taşıyor.
#ÇocukYeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
#Koronavirüs BelirtileriYeni tip koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Bir yandan kısıtlamalar devam ederken bir yandan da ülkelerin pandemi ile mücadelesi kapsamında aşılama çalışmaları sürüyor. Virüse karşı önlem almak isteyen pek çok kişi de bu virüsün ilk olarak nasıl belirti verdiğini araştırıyor. Peki, Corona belirtileri ne zaman başlar?
#Corona Belirtileri Ne Zaman Başlar?Koronavirüsün akciğerlere ağır hasarı yaygın olarak bilinse de hastalığın yol açtığı kalp problemleri de karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalarda covid-19’un kalp–damar sistemini çeşitli şekillerde etkilediğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, “Kalp hastaları koronavirüs aşısı olmalı mı?” sorusuna açıklık getirdi.
#Korona Aşısını Kimler OlmalıKoronavirüsün akciğerlere ağır hasarı yaygın olarak bilinse de hastalığın yol açtığı kalp problemleri de karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalarda covid-19’un kalp–damar sistemini çeşitli şekillerde etkilediğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, “Kalp hastaları koronavirüs aşısı olmalı mı?” sorusuna açıklık getirdi.
#AşıKoronavirüsün akciğerlere ağır hasarı yaygın olarak bilinse de hastalığın yol açtığı kalp problemleri de karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalarda covid-19’un kalp–damar sistemini çeşitli şekillerde etkilediğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, “Kalp hastaları koronavirüs aşısı olmalı mı?” sorusuna açıklık getirdi.
#HtvprogramlarKoronavirüs, akciğerlerde ağır hasar ve solunum güçlüğü ile tanınsa da hastalığın yol açtığı kalp problemleri giderek daha sık karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Uzmanlar, koronavirüse yakalanan kalp hastalarında tedavi sürecinin daha ağır geçirebileceğini, virüsü atlatan kişilerde kalp krizi, ritim bozuklukları, kalp kası iltihabı, kalp zarı iltihabı, kalp yetmezliği başlangıcı gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.
#KoronavirüsCovid-19 virüsü kalp kasına direkt zarar verebileceği gibi, akciğerlerde yaptığı hasar sonucu kalbe ani aşırı yüklenmeyle ciddi kardiyak problemlere yol açabilir. Ayrıca hem koroner hem de diğer damar sistemlerinde, viral enfeksiyon sürecinde oluşan reaksiyonlar (pıhtılaşma sistemi üzerindeki değişiklikler, aşırı bağışıklık yanıtı, sitokin fırtınası, şok tablosu) dolaylı yoldan kalbi ciddi olarak etkileyebilmekte ve ölümcül sonuçlara neden olabilmektedir.
#KalpKapalı ameliyatlar olarak da tanımlanan endoskopik cerrahi kadın hastalıklarında da yoğun şekilde kullanıldığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gazi Yıldırım, “Kapalı ameliyatların açık ameliyatlara oranla avantajlarının daha fazla olması ve hasta açısından da konfor sağlaması sebebiyle kapalı ameliyatlar hastalar tarafından daha fazla tercih ediliyor” dedi, önemli bilgiler verdi.
#Endoskopik CerrahiCovid-19, akciğerlerde ağır hasar ve solunum güçlüğü ile tanınsa da hastalığın yol açtığı kalp problemleri giderek daha sık karşılaşılan sorunlar arasında dikkat çekiyor. Her geçen gün bir yenisi yayınlanan çalışmalar da, Covid-19’un kalpte yol açtığı kısa ve uzun vadeli etkilere dair endişeleri derinleştiriyor.
#KalpAmniyosentez, hamilelik döneminde kullanılan yöntemlerden birisidir. Gebelik risklerinin gözlenmesi ve değerlendirilmesi aşamasında öne çıkan amniyosentez, riskleri ekarte etmemekle birlikte genetik bozukluğun olup olmadığını saptamak için uygulanmaktadır. Peki, amniyosentez ne zaman ve neden yapılır? İşte, o konu hakkında uzman görüşleri
#AmniyosentezGünlük koronavirüs belirtileri dünyada olduğu gibi ülkemizde de takip ediliyor. Öksürük, ateş, nefes darlığı kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler ile kendisini gösteren koronavürüs semptomları kanıtlanmış belirtiler arasında yer alıyor. Vaka sayısı artarken bilim insanlarının yaptığı çalışmalarla yeni koronavirüs semptomları ortaya çıktı. Son yapılan araştırmaya göre, daha önce korona virüse yakalanmış olan kişilerde kronik yorgunluk sendromu, depresyon gibi problemler görülebiliyor. İşte, ayrıntılar.
#KoronavirüsDepresyon bazen özellikle başlangıç dönemlerde iştahta değişikliklerle başlar. Tipik olmayan veya maskeli depresyonlarda kilo artışı daha sık görüldüğünü ifade eden Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#DepresyonHendek ateşi hastalığı, Birinci Dünya Savaşı'nın gerçekleştiği 1914-18 yılları arasında yüzlerce askerin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Vücut bitlerinin dışkısında bulunan bartonalla quintana bakterisinden kaynaklanan hastalık nedeniyle Birinci Dünya Savaşı'nda bulunan binlerce asker enfekte olmuştu. Hendek ateşi hastalığı, yıllar sonra Kanada'da görüldü. Peki, yıllar sonra görülen hendek ateşi hastalığı nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Hendek