Kalp Hastalığı haberleri sayfasında Kalp Hastalığı hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 12337 Kalp Hastalığı haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yapay zeka destekli program AIRE sayesinde, kalp hastalarının ölüm riskinin önceden tahmin edilebileceği ifade edildi. Programın, doktorların yerini alması için değil, “insanüstü” bir şey yaratmak için geliştirildiği belirtildi. Programın, 2025'in ortalarından itibaren İngiltere'deki iki sağlık kuruluşunda kullanılması planlanıyor.
#Kalp KriziKardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Habib Çil Dünya Kalp Federasyonu tarafından 2000 yılından itibaren her yıl 29 Eylül'de tüm dünyada kutlanan Dünya Kalp Günü vesilesiyle önemli bilgiler verdi.
#SağlıkCep telefonları, modern hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Günümüzde çoğumuz, iletişim kurma, bilgi edinme ve sosyal etkileşim için bu cihazlara sıkça başvuruyoruz. Ancak, bu yaygın kullanımın sağlık üzerindeki potansiyel etkileri hakkında artan endişeler var. Çin’de yapılan yeni bir araştırma bu bir kez daha ortaya koydu. İşte araştırmanın detayları ve cep telefonlarının sağlığa olası zararları…
#SağlıkKalp krizi ve felç riskinizi artıran yaygın bir rahatsızlığınız olabilir ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz… İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre sağlıklı yetişkinlerin dörtte birinden fazlasında teşhis edilmemiş kalp kapakçık hastalığı olduğu ortaya çıktı. Peki kalp kapakçık hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Harun Arbatlı, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKalp ve damar hastalıkları erkeklerde 40’lı yaşlardan itibaren, kadınlarda ise menopoza girdikten yaklaşık beş-altı yıl sonra ciddi şekilde gelişiyor. Ancak bu riski doğal yollarla düşürmek mümkün. Özellikle bazı meyveler kalp sağlığında oldukça etkili… İşte kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen o meyveler…
#SağlıkBursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde, otobüs bekleyen ve kalp hastası olduğu öğrenilen yolcular Kazım İnanç (64) ile Bayram Turgut (50), aralarında yük taşıma arabası nedeniyle çıkan yumruklu kavganın ardından kalp krizi geçirdi. Turgut kurtarılamadı, tedavisinin ardından gözaltına alınan İnanç ise 'Taksirle ölüme neden olma' suçlamasıyla sevk edildiği mahkemece, tutuksuz yargılanmak üzere adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay anı, terminalin güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.
#BursaHavalar iyiden iyiye soğudu, kış kendini göstermeye başladı. Bu durum sağlığımız için birçok riski beraberinde getiriyor. Bunlar arasında belki de en tehlikelisi soğuğun kalp üzerindeki etkisi. Bilim insanları 3 derecelik değişimin bile çok büyük farklar yaratabileceğine dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...
#SağlıkEmirhan Taçyıldız (12), doğduğundan beri kalp hastası. Hayatında hiç top oynamamış çünkü hastalığı, yaşıtları gibi istediği her şeyi yapmasına fırsat tanımıyor. Şu an nakil bekleme listesinde Türkiye'de birinci sırada. Çünkü çok acil nakil olması gerekiyor. "İğne ve serumlardan ellerimde güç kalmadı, elimde olsa tüm organlarımı bağışlardım" diyen küçük çocuk iki gün sonra hastane odasına doğum gününü kutlayacak. Tek dileği var, yeni yaşının ona yeni kalbini getirmesi. Lunaparkta gondola binebilmek ise en büyük hayali.
#İstanbulKoronavirüsün, vücutta en çok akciğerler üzerinde tahribata yol açmasının yanı sıra başka organlara da ağır hasar verebileceğini belirten Kardiyalog Prof. Dr. Özlem Esen, “Almanya’da yapılan bir çalışma koronavirüsü asemptomatik geçiren hastaların yaklaşık yüzde 60 oranında sessiz miyokardit (kalp kası iltihabı) saptanmış” dedi. Esen, koronavirüs sonrası erken teşhisinin hayat kurtarıcı olacağı uyarısında bulundu.
#KoronavirüsKoronavirüsün akciğerlere ağır hasarı yaygın olarak bilinse de hastalığın yol açtığı kalp problemleri de karşılaşılan sorunlar arasında yer alıyor. Yapılan çalışmalarda covid-19’un kalp–damar sistemini çeşitli şekillerde etkilediğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, “Kalp hastaları koronavirüs aşısı olmalı mı?” sorusuna açıklık getirdi.
#AşıÇocuktur, oynar da yorulur da… Ama yorulma, bazen tehlikeli hastalıkların habercisi olabiliyor! Kalp hastalığı da onlardan biri. Doğuştan kalp hastalıkları çocuklarda en sık rastlanan kalp hastalığı grubunu oluşturuyor. Dünyada her yıl 1 milyondan fazla bebek doğumsal kalp hastalığıyla dünyaya gözlerini açıyor. Yapılan çalışmalar doğumsal kalp hastalıklarının bir kısmının kalıtsal olduğunu gösterirken, çevresel faktörler de hastalığa zemin hazırlayabiliyor.
#ÇocukAşılar virüs ve bakterilere karşı kişisel bağışıklık oluşturarak kişilerin enfeksiyona yakalanma riskini azaltır veya enfeksiyona yakalanmanız durumunda hastalığın daha hafif seyretmesini sağlar. İlaçlarla karşılaştırıldığında; ilaçlar yalnızca hastalığı iyileştirirken, aşılar hastalığın kişiden kişiye bulaşma riskini önler ve hastalığın ortadan kalkmasını sağlar
#Koronavirüs AşısıDünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarının önemini vurgulamak için her yıl 29 Eylül’de kutlanan Dünya Kalp Günü’nde, kalp sağlığımızı korumaya yönelik alınabilecek önlemleri, Kardiyoloji Uzm. Dr. Bülent İlçöl anlattı.
#Kalp HastalığıHava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kalp hastalıkları riski de artmakta, buna bağlı olarak kalp krizi vakalarında yaz aylarında artış görülmektedir. bu durumun da, sıvı kaybıyla birlikte kanın pıhtılaşma oranındaki artışa bağlı olduğu düşünülmektedir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hamza Duygu, sağlıklı kişilerin dahi yaz aylarında sıvı alımına özen göstermesi gerektiğini belirtti, uyarılarda bulundu.
#Kalp SağlığıAlmanya’da yapılan iki araştırma sonucunda, koronavirüsü (Covid-19) atlatan veya bu hastalıktan ölen kişilerde kalp hasarı belirtileri bulundu. Koronavirüsün kişilere kalp kriziyle aynı zararı verdiği belirtildi.
#KoronavirüsSağlığımıza dikkat etmek bazen zor ya da zahmetli gibi görünebiliyor. Ancak kendisini 20 yaş gençleştirmeyi başardığını söyleyen bir doktora göre, sadece 6 temel noktaya odaklanmak bile daha uzun süre sağlıklı yaşamamıza yardımcı olabilir.
#SağlıkABD'deki Icahn Tıp Fakültesi'nde görev yapan bilim insanı Dr. Swan, mikrodalga fırına konularak ısıtılan plastik kaplardaki yiyecekler konusunda uyardı. Bu yiyeceklerde BPA ve Ftalat gibi kimyasalların bulunabileceğine değinen Dr. Swan, "Plastiği asla mikrodalgaya koymayın ve mikrodalgaya plastik kaplarda konularak ısıtılmış yiyecekleri asla ama asla yemeyin" ifadesini kullandı.
#PlastikTereyağı denince çoğumuzun aklına İskender kebabın üstüne dökülen ya da kızarmış ekmeğin üstünde eriyen enfes bir lezzet gelir. Sizce kahvenin içine atılan bir parça tereyağı kahveye nasıl bir tat verir? İşte çoğumuzun aklına asla gelmeyecek bu kombinasyon, birilerinin aklına gelmiş ve ortaya 'Bulletproof coffee' yani kurşun geçirmez kahve çıkmış. Oldukça popüler olan bu kahvenin yağ kaybına yardımcı olabileceği, enerji seviyelerini zihinsel berraklığı artırabileceği iddia ediliyor. Peki nedir bu kahveyi bu kadar özel kılan şey? İddialar doğru mu? Uzmanlar ne diyor?
#KahveBiyolojik hackleme (biyohacking), sağlığını iyileştirmek ve yaşlanmayı tersine çevirmek isteyenler için yeni bir umut sunuyor. Avustralya’nın ünlü biyohacker’ı Camilla Thompson, 48 yaşında olmasına rağmen biyolojik yaşını 38’e düşürmeyi başardı. Camilla, sağlık yolculuğu sırasında yaşadığı zorlukları ve dönüşüm sürecindeki basit ve uygun fiyatlı tüm yöntemlerini paylaştı. İşte biyolojik yaşınızı 10 yıl geri çekmenizi sağlayacak yöntemler…
#SağlıkArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkAkondroplazi yani bir çeşit cücelik hastalığıyla mücadele eden 8 yaşındaki A.K ve 2.5 yaşındaki Metehan Çıkman’ı yargı yalnız bırakmadı. 2 çocuk için hayati önem taşıyan fahiş fiyattaki ilaç bedellerini SGK karşılamayı reddetti. Mahkeme, “Herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak devletin yükümlülüğüdür” diyerek ilaç bedellerinin SGK tarafından karşılanmasına hükmetti.
#Akondroplazi2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesGünümüzde sağlıkla ilgili tartışma konularının başında uzun ömür geliyor. 100 yaşını aşmış insanların sayıları hızla artarken uzmanlar asıl önemli olanın hastalıkların pençesine düşmeden yaşlanmak olduğunu belirtiyor. 102 yaşındaki Hilda Jaffe de bunu başaranlardan. 14 yıldır New York'un en hareketli bölgelerinden birinde tek başına yaşayan ve her işini kendi gören Jaffe, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasının ardında yatan sırları anlattı.
#SağlıkAntalya'da banka görevlisi gibi aradıkları Dudu Çingil'in (52) bilgilerini alıp, 2 bankadan kredi çeken dolandırıcılar, 112 bin lira dolandırdı. Kredi kartı aidatını geri ödeme bahanesiyle dolandırıldığını anlatan Çingil, "Hesabıma önden para yatırarak güven sağladılar. Fakat arka planda dolandırılıyormuşum" dedi.
#AntalyaDemans uzmanı bir nörolog olan 72 yaşındaki Daniel Gibbs, tam 25 yıl boyunca demans hastaları ile ilgilendi. Hastalarıyla aynı kaderi yaşayan doktora bundan 11 sene önce Alzheimer teşhisi kondu. Ancak o bu işin uzmanıydı ve hastalığa teslim olmaya niyeti yoktu. Alzheimer’ı yavaşlatmak için harekete geçti. İşte Daniel Gibbs’in Alzheimer teşhisi aldıktan sonra yaptıkları ve önerileri…
#AlzheimerYaş almaya başlayan erkeklerin fiziksel ve ruhsal sorunlarına çözüm arayan ‘50 ve Ötesi Erkekler İçin Gerçek Reçeteler’ kitabı yayımlandı. Farklı alanlarda uzman 28 doktorun hazırladığı rehber niteliğindeki kitapta cinsel aktivitenin kalp sağlığına etkisinden yaşlanmaya karşı ‘eksozom’ teknolojisine kadar pek çok konuya değiniliyor.
#Gizem CoşkunardaOrganik adıyla satılan sebzeler, meyveler, meyve suları, yağlar, yumurtalar ve daha birçok besin son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Hatta artık semtlerde kurulan ‘organik pazarlar’ bile var. Öte yandan organik ürünler diğerlerine göre daha pahalıya mâl oluyor. Peki daha yüksek fiyat etiketi daha fazla sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor mu? Organik gıdalar gerçekten daha mı besleyici?
#Organik ÜrünlerÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkAşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkSigara içen birinin ciğerleri, damarları sigara içtikten sonra hiç sigara içememiş biri gibi olabilir mi yoksa illa bir hasar alır mı? Yeni bir çalışma, bir kişinin sigarayı bıraktıktan sonra kalp hastalığı riskinin ortalamaya düşmesinin yirmi yıldan fazla sürebileceğini, kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin 25 yıl süreceğini söylüyor.
#SigaraHiç düşündünüz mü yıllardır sigara içen birinin sigarayı bıraktıktan sonra ciğerlerinin tamamen temizlenmesi, kalp ve damarlarının hiç sigara içmeyen birininkine benzemesi ne kadar zaman alır? Süreyi kısa sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Güney Kore'deki araştırmacılar, uzun süredir sigara içen bir tiryakinin kardiyovasküler sisteminin hiç sigara içmemiş birine benzemesinin ne kadar sürdüğünü keşfetti: Tam 25 yıl…
#SigaraUniversity College London (UCL) ve Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, günde yalnızca 5 dakika yapılan egzersizin faydalarına ilişkin bir çalışma yaptı. Yaklaşık 15 bin kişiye 24 saat boyunca aktivite izleyicileri takılan çalışma sonucunda, kalp hastalığı riskinin 5 dakikalık egzersizle yaklaşık yüzde 10 azalttığını gösterdi.
#EgzersizAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkYapay zeka destekli program AIRE sayesinde, kalp hastalarının ölüm riskinin önceden tahmin edilebileceği ifade edildi. Programın, doktorların yerini alması için değil, “insanüstü” bir şey yaratmak için geliştirildiği belirtildi. Programın, 2025'in ortalarından itibaren İngiltere'deki iki sağlık kuruluşunda kullanılması planlanıyor.
#Kalp KriziBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#Uzman