Tunceli Sağlık Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalar sonucu 100 bin nüfus altı iller arasında, 2019'da Meme Kanseri Tarama Programı'nda Türkiye birincisi olan kentte, geçen yılki taramalarda pandemi süreci kaynaklı yüzde 70 düşüş olduğu belirlendi. Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Hakkı Aktaş, "Günlük tarama sayılarımız bu süreçte yüzde 70 düştü. Covid-19 pandemisinde Enfeksiyon Kontrol Önlemleri Rehberi doğrultusunda gerekli önlemlerin hepsi alındı, erken teşhis çok önemli" dedi.
#PandemiSon 10-15 yıldır 40 yaş altında kalın bağırsak kanseri görülme oranı arttı. Buradaki en önemli şey beslenme ve hareketsizliğe bağlı obezite. Gençlerin öz değerlerimizden olan tencere yemeklerine, aile kavramının içinde bulunduğu iyi beslenme özelliklerine dönmesi gerekiyor.
#Kalın Bağırsak KanseriMERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ İLE MEBİDER TARAFINDAN HAZIRLANAN VE ÇKA DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ KAPSAMINDA ALINAN HİBEYLE UYGULANAN “BUGÜNDEN YARINA KANSERLE MÜCADELE PROJESİ”, HALK SAĞLIĞI UZMANI DR. TUFAN NAYIR’IN SAĞLIK PERSONELİNE VERDİĞİ, “KANSERLE MÜCADELEDE ERKEN TANININ ÖNEMİ” EĞİTİMİ İLE TAMAMLANDI.
Hem ülkemizde hem de dünyada kalp ve damar hastalıklarından sonra en sık ölüme sebep olan hastalık kanser. Fakat uzmanlar yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin umut verdiğini söylüyor. Genetik mekanizmaların nasıl çalıştığının daha net anlaşılması, aşılar, akıllı ilaçlar, virüslerin kansere karşı kullanılması gibi gelişmelerle bu durumun değişebileceğini düşünüyorlar.
#Kanserİki yıl önce hemoroid şüphesi ile doktora giden Joshua Sanchez, dördüncü evre kolon kanseri olduğunu öğrendi. Kolon kanseri ile benzer semptomlara sahip olan hemoroid, tıpkı bu örnekte olduğu gibi kanserin erken teşhis edilmesini zorlaştırıyor. Peki bu iki hastalığı birbirinden nasıl ayıracağız? Uzmanlar anlattı...
#Kolon KanseriYaklaşık bir yıldır ülkemizi de derinden etkileyen koronavirüse yakalanma endişesiyle hastaneye gitmeye çekinilmesi, kolon kanserinde de erken tanı şansını engelliyor. Ülkemizde hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok ölüme neden olan kanser türleri arasında üçüncü sırada yer alan kolon kanseri, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizliğin de etkisiyle hızla yaygınlaşırken, tarama programlarının düzenli yaptırılmaması da riski arttırıyor.
#Kolon Kanseriİltihaplı bağırsak hastalığı (İBH), sindirim sisteminizin kronik yani uzun süreli iltihaplanmasını içeren bozuklukları tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. Üseratif kolit (ÜK) ve Crohn hastalığı (CH) inflamatuvar bağırsak hastalıkları çatısı altında yer alan iki hastalık olarak tanımlanır. Aynı hastalık grubu içinde yer alsalar da nedenleri, klinik seyirleri ve tedavi yöntemleri birbirlerinden ayrı özellikler gösterir.
#İltihaplı Bağırsak HastalıklarıHem Dünya Sağlık Örgütü hem de ülkemizde Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, hiçbir şikayeti olmasa ve hiçbir risk faktörü bulunmasa bile 50 yaşına gelen kadın ya da erkek her bireyin her 5 yılda bir mutlaka kolonoskopi yaptırmasını önermektedir.
#KolonoskopiSon yıllarda akciğer, prostat ve meme kanserinden sonra en çok görülen ve en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinden biri olan kolorektal kanserler hakkında merak edilenleri Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Muhammed Zübeyr Üçüncü’den öğrendik…
#KanserKolon kanseri tüm dünyada kanserler içinde en sık görülen 4. kanser türü. Son 10 yılda ülkemizde kolon kanseri görülme sıklığında yüzde 10 oranında artış gözleniyor. Yüreklere su serpen haber ise kolon kanserinin önlenebilir ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir kanserler arasında yer alması. Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Gürhan Şişman, konuyla ilgili bilgiler verdi. Kolon kanserinin belirtileri neler? Kolon kanserinden korunmak için 5 öneri...
#Kolon Kanseri Nasıl Önlenir1-31 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Ayı ve 3 Mart Dünya Kolon Kanseri Farkındalık Günü. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nesliar Eser Kutsal da bu vesileyle dünyada en sık görülen 3 kanserden biri olan kolon kanseriden korunmanın yollarını anlattı.
#Dünya Kolon Kanseri Farkındalık GünüSindirim sisteminin bir bölümünü oluşturan kalın bağırsak, kolon ve rektum olarak adlandırılan iki kısımdan oluşur. Bu bölgelerden kolon olarak adlandırılan kısmı kalın bağırsağın büyük bir bölümüne denk gelirken rektum kısmı ise anüsten önceki yaklaşık 15 cm’lik kısımdır. Kanser gelişimi sadece kolonda yani kalın bağırsakta olursa kolon kanseri olarak adlandırılır. Eğer kanser oluşumu rektum kısmında görürlerse Rektum Kanseri olarak isimlendirilir.
#Kalın Bağırsak KanseriUzmanların teşhisi en zor konulan kanser türlerinden biri olarak gösterdiği pankreas kanserinde ileri yaş, sigara, alkol kullanımı ve yağlı-kızarmış yiyeceklerin büyük risk faktörlerinden olduğunu bildiriliyor. Bu kanser türü hakkında bilgi sahibi olmak isteyen vatandaşlarda, pankreas kanseri hakkında bilgi almak için araştırma yapıyor. Peki, pankreas kanseri belirtileri neler?
#Pankreas Kanseri Belirtileri Neler?