“Bugünden Yarına Kanserle Mücadele Projesi” Sona Erdi

Güncelleme Tarihi:

“Bugünden Yarına Kanserle Mücadele Projesi” Sona Erdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2015 10:58

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ İLE MEBİDER TARAFINDAN HAZIRLANAN VE ÇKA DOĞRUDAN FAALİYET DESTEĞİ KAPSAMINDA ALINAN HİBEYLE UYGULANAN “BUGÜNDEN YARINA KANSERLE MÜCADELE PROJESİ”, HALK SAĞLIĞI UZMANI DR. TUFAN NAYIR’IN SAĞLIK PERSONELİNE VERDİĞİ, “KANSERLE MÜCADELEDE ERKEN TANININ ÖNEMİ” EĞİTİMİ İLE TAMAMLANDI.

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Mersin Bürokrat ve İş Adamları Derneği (MEBİDER) tarafından hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında alınan hibeyle uygulanan “Bugünden Yarına Kanserle Mücadele Projesi” sona erdi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, kanser hastalığının erken teşhisi ve önlenmesine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen “Bugünden Yarına Kanserle Mücadele Projesi”, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tufan Nayır’ın sağlık personeline verdiği, “Kanserle Mücadelede Erken Tanının Önemi” eğitimi ile tamamlandı.
Kanserle Mücadele Eylem Planı’nda kullanılmak üzere doğru ve güvenilir verilere ulaşılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında, Mersin genelinden seçilen 18 yaş ve üstü 9 bin 529 kişi ile anket çalışmasının yanı sıra bin 361 kişilik kadın ve erkekten oluşan örneklem grup üzerinde de rahim ağzı, meme ve kalın bağırsak kanseri taraması yapıldı.
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, yaptığı açıklamada, projeye destek veren MEBİDER ve ÇKA’ya teşekkür etti. Kanserin, dünyada ve Türkiye’de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada gelen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurgulayan Kemik, “Ülkemizde Türkiye Kanser Önleme ve Taramaları 2014 raporuna göre, 2014 yılında 97 bin erkek, 62 bin kadın olmak üzere 159 bin yeni kanser vakası görülmüştür. 25 bin kişide kolon kanseri, 14 bin meme kanseri vakası, bin 500 kadında ise rahim ağzı kanseri görüldüğü belirtilmiştir. Ülkemizdeki kanser vakalarının önemli bir kısmı sigara ve obeziteyle ilişkilidir. Bu çerçevede kanserden korunmak büyük önem arz etmektedir. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma stratejileri ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilir” dedi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde Mersin’de 2013 yılından itibaren 195 bin kişinin kanser taramasından geçirildiğini belirten Kemik, “Bu taramalarda erken teşhisle 33 kadında meme kanseri, 15 kadında rahim ağzı kanseri ve 10 kişide kolon kanseri teşhis edilerek, toplamda 58 ocağa düşecek olan ateş engellenmiş ve bu 58 aileye mensup kişilerin yaşayacağı tarifsiz acılar önlenmiştir. Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yürütülmekte olan toplum tabanlı kanser taramalarından tüm halkımız ücretsiz olarak yararlanabilmektedirler. Vatandaşlarımız, tarama programı çerçevesinde 40-69 yaş grubu kadınlar meme kanseri taraması, 30-65 yaş grubu kadınlar rahim ağzı kanser taraması, 50-70 yaş arası kadın ve erkekler kolon kanseri taraması için aile hekimlerine ve KETEM merkezlerine başvurarak ücretsiz yaptırabilirler” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!