Sincan Belediyesi, park ve bahçelerde kimyasal gübre yerine kendi ürettiği solucan gübresini kullanıyor. Belediye, geçen yıldan bugüne yaptığı çalışmalarla iki tona yakın gübre üretimi gerçekleştirdi. Ekolojik döngüye katkı sağlanan Sincan’da pazar atıkları değerlendirilerek kurtçuk üretimi de yapılıyor.
#Murat YILMAZSincan’da ‘sıfır atık’ konusunda yaptıkları çalışmalarla ilçe sakinlerinin de bilinçlendiğine dikkat çeken Belediye Başkanı Murat Ercan, “Kişi başı bin 200 gram olan atık miktarını 800 grama düşürdük. Bu yaklaşık 600 bin nüfuslu Sincan’da 200 bin kişinin atık çıkarmaması anlamına geliyor” dedi.
#Murat YILMAZTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Çanakkale’deyiz...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#GazetehaberleriÜniversite eğitimini tamamladıktan sonra memleketi Suruç'a dönüp restoran açan genç girişimci, "Solucanlar, Afrika fillerinden daha güçlü ve ekonomi için ineklerden daha önemlidir" sözünden etkilenerek kariyerini farklı bir yöne çevirdi. Solucan gübresi üretimiyle ilgili yaklaşık bir yıl araştırma yapan Mehmet Emin Yavuzer, çevresinden borç para toplayarak "ek gelir olur" diye girdiği solucan yetiştiriciliğinde kısa zamanda önemli aşamalar kaydetti. Yaklaşık 3 yıl önce, ailesine ait araziye 200 metrekare alanda ilçedeki ilk tesisi kuran Yavuzer, 100 bin Kaliforniya solucanıyla başladığı üretimde solucan sayısını 1 milyona çıkararak aylık ortalama 5 bin lira gelir elde etmeye başladı.
#Solucan GübresiMANİSA’nın Kırkağaç ilçesinde yaşayan Yücel Küçükkansız (33), tekstil farikasındaki işini bırakıp ’Kaliforniya solucanı’ üretimine başladı. Kendi işinin patronu olan Küçükkansız, 6 ayda 3 ton solucan gübresi üretmeye başladı.
#Solucan GübresiSon yılların gözde yatırım alanı olarak öne çıkan solucan yetiştiriciliği şimdi de saadet zincirine aracı yapıldı. Merkezi Bursa’da olan bir şirket, solucan yetiştiriciliği için çok sayıda kişiden para topladı. Toplanan paralarla kırmızı Kaliforniya solucanı üretimi için tesis kurulacağı belirtildi. Yapılan sunumlarda, sisteme üye kazandırıldıkça elde edilen gelirin de aratacağı belirtiliyor. 250 TL’den 50 bin TL’ye değişen tutarlarda 9 ayrı paketten biri alınarak üye olunabilen sistemin kurucusu Onur Dehmen ise, ‘Saadet zinciri olmadıklarını kaydetti. Dehmen, sisteme para yatıran kişi sayısının ise 13 bin değil bin 300 seviyesinde olduğunu, topladıkları para miktarının ise ticari sır kapsamında olduğunu kaydetti.
#Onur DehmenHakkari’nin Çukurca ilçesinde emekli memur Musa Kılıç (61), ailesi ile birlikte yaşadığı 3 odalı evinin bir odasında ’Kaliforniya solucanı’ yetiştirip, gübre üretiyor. Musa Kılıç, tarımda yüksek verimlilik sağlayan Kaliforniya solucanını Mardin’den aldığını, şu anda 100 bin solucanla üretim yaptığını, bu sayıyı 200 bine çıkardıktan sonra gübre satışına başlayacağını söyledi.
#Solucan GübresiÇanakkale'de Kırmızı Kaliforniya solucanlarının dışkısından organik gübre üreten Murat Belen, 1 yıl önce 100 bin solucanla başladığı tesislerinde şu an 2 milyon solucanın olduğunu belirtti. Belen'in aylık geliri ise 9 bin TL'yi buluyor.
#Kaliforniya SolucanıMANİSA’ya 3 yıl önce yerleşen 48 yaşındaki Burçin Karababa, bir yaşını dolduran kızının anne sütünden katı gıdaya geçişi sırasında aşırı alerjik reaksiyon göstermesinin, yediklerindeki ilaç kalıntılarından kaynaklandığını öğrenince doğal gıdaya yöneldi. ABD’den getirttiği 50 kırmızı solucanın dışkısından elde ettiği organik gübreyle saksıda sebze yetiştiren ve çocuğunun yaşadığı sorunu çözen Karababa, bugün Manisa’da kurduğu tesisinde 54 milyar ulaşan solucan kapasitesine ulaştı, yurt dışına açıldı.
#GübreAKADEMİK kariyeri bir kenara bırakan 30 yaşındaki Umut Kuruüzüm, Aydın’ın Yenipazar İlçesi’ndeki küçük arazisinde solucan gübresi üretmeyi seçti. Kariyer kavramını "mutlu olduğun işi yapma" olarak nitelendiren Kuruüzüm, her geçen gün yaptığı işten daha fazla keyif aldığını söyledi.
#AydınAkademik kariyeri bir kenara bırakan 30 yaşındaki Umut Kuruüzüm, Aydın’ın Yenipazar İlçesi’ndeki küçük arazisinde solucan gübresi üretmeyi seçti. Kariyer kavramını "mutlu olduğun işi yapma" olarak nitelendiren Kuruüzüm, her geçen gün yaptığı işten daha fazla keyif aldığını söyledi.
#Gübre