Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Dalaman İlçesi'nde çiftçilik yapan 33 yaşındaki Çiğdem Gün, Kaliforniya solucanları sayesinde ürünlerinin verimini artırmayı başardı.
Dalaman'da yaşayan evli ve 2 çocuk annesi Çiğdem Gün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın düzenlediği 'Tarımda Kadın Girişimciliğinin güçlendirilmesi Projesi' kapsamında verilen eğitime katıldı. İŞKUR ve KOSGEB tarafından da desteklenen proje, 8 ilde uygulandı. Dalaman'da çiftçilik yapan Çiğdem Gün, projenin Muğla ayağına katılan 50 kadın arasında yer aldı. Gün'ün eğitimin sonunda hazırladığı 'Kırmızı Kaliforniya Solucanıyla Organik Gübre Üretimi' projesi bakanlık tarafından kabul edildi. Dalaman'da 2 bin metrekareye kurulu serası bulunan Çiğdem Gün, burada ürettiği meyve ve sebzeleri kendi işlettiği manavında satıyor. Manavında satılmayan, çürümeye başlamış sebze ve meyveleri ise getirip, içinde Kaliforniya solucanları bulanan toprağın üzerine bırakıyor. Solucanlar, yedikleri bu atıkları sindirerek organik gübre üretiyor. Gün, toprağı elekten geçirip, serasındaki fidelerin diplerine döküyor. Gün'ün 10 ay önce satın aldığı 50 bin Kaliforniya solucanı sayısı, üreyerek yaklaşık 1 milyona ulaştı.
Solucanlar sayesinde kazancını 5'e katladığını belirten Çiğdem Gün, maliyet giderlerinin önemli oranda düştüğünü belirterek, "Artık kimyasal gübre kullanmıyorum. Fidenin çimlenmesi için gerekli olan torf toprağa da ihtiyacım kalmadı. Bunlar önemli giderlerdi. Daha önceleri kazancımın 20 bin lirasını kimyasal gübreye harcadığım olmuştu. Kırmızı Kaliforniya solucanı ile ürettiğim gübreli toprakla bu masraftan kurtuldum. Elde ettiğim bu gübre özelliğini kaybetmeden üç yıl boyunca toprakta kalabiliyor. Yetiştirdiğim ürünlerin lezzeti de bu gübreyle artınca benden alışveriş yapan müşterilerimin sayısı da buna paralel arttı. Artık sıfır maliyetle, birinci sınıf bir ürün yetiştiriyorum" dedi.
Proje kapsamında eğitim alana kadar, kırmızı Kaliforniya solucanları hakkında bilgisinin olmadığını anlatan Gün, "İnsanlar solucanları gördüklerinde korkuyorlar. Kendim bir sorun yaşamıyorum. Birincisi onlara dokunmak zorunda değilsiniz. Dokunsanız da sevimli hayvanlar. Korkulacak, çekinilecek bir şey yok. Solucanlar korkmuş olsaydım, üretimde yaşadığım sıkıntılarım halen sürüyor olacaktı. İki kızım var. Onlar da artık çekinmeden, korkmadan dokunabiliyorlar. Solucanları almadan önce onları tanımak için Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde eğitim aldım. Nasıl beslenmeleri, bakılmaları gerektiğini öğrendim" diye konuştu.
DENEYİMİNİ FACEBOOK'TA PAYLAŞIYOR
Solucanlarla ilgili bilgileri ve yaptıklarını anlattığı bir Facebook hesabı da olan Gün, "Sayfada 2 bin 500 takipçim var. Solucanlar hakkında merak ettiklerini soruyorlar. Yetiştirdiğim ürünlerden isteyenler var. Hatta gübre gönderdiğim, karşılığında da narenciye, üzüm, kavun aldığım insanlar da bulunuyor. Hayatımdan 10 gün çalıp, o kursa gitmeseydim burada bir 20 yıl daha öylesine çalışıyor olabilirdim" dedi.
"PROJEYLE SERFİTİKALI KADIN ÇİFTÇİ SAYISI ARTTIRILDI"
Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici de projenin beklenen ilgiyi gördüğünü ve devam etmesi için de kadınlardan yoğun talep geldiğini ifade ederek, "Eğitime katılıp, projelerini uygulama fırsatı bulan kadınlar bu durumdan çok memnun kaldılar. Bulundukları yerlerde farkındalık yarattılar. Proje sayesinde sertifikalı kadın çiftçi sayımızı da artırmış olduk. Kadınlarımızı diğer illere götürüp, orada yapılan çalışmalar hakkında da bilgi sahibi olmalarını sağladık. Böylece yaptıkları işleri, bilerek yapmalarını da sağladık. Eğitim almak isteyen kadınlarımız bize ulaşıp, kursun tekrar edilmesini istiyorlar. Biz de gelen talepleri bakanlığımıza iletiyoruz. KOSGEB, eğitim kapsamında onayladığı projelerde kadın çiftçilere 50 bin liraya kadar hibe ödeme yapıyor. Eğer bu rakamın çiftçi için yeterli olmadığı anlaşılırsa, geri ödemeli 100 bin liraya varan ek ödeme de gerçekleşebiliyor" diye konuştu.
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAF