Yüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı UykuGelişimsel kalça displazisi (GKD) veya halk arasında daha çok hatırlanan doğumsal kalça çıkığı bir bebeğin doğumdan sonra kalçalarının birinde ya da her ikisinde çıkık, yarı çıkık ya da displazi dediğimiz gelişim geriliği ya da kemikler arasında ideal olmayan uyum görüldüğü durumdur.
#Kalça ÇıkıklığıABD’de ortalama 50 milyon kişi kronik ağrı çekiyor. Bunların yaklaşık yüzde 7’sinde ağrı psikolojik baskıya sebep olurken günlük hareketleri de zorlaştırıyor. Kronik ağrıya bağlı olarak yıllık neredeyse 300 milyar dolar verimlilik, ayrıca sağlık ve mutluluk kaybı da yaşanıyor. Peki, kronik ağrıların sebebi ne? Bununla nasıl mücadele edilir, farklı tedavi yöntemleri nelerdir?
#YazarÜlkemizdeki erkeklerde cilt kanserinin yanı sıra en yaygın görülen kanser türü Prostat kanseridir. 2018 yılından bu yana Kanser araştırmalarında 164.690 erkeğe prostat kanseri teşhisi konmuştur. Peki, prostat kanseri nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Polipler vücudun birçok yerinde oluşabilmektedir. Bu yazıda bahsedeceğimiz polip rahim içerisinde yer alan uterin poliplerdir, yani rahim içi poliplerdir. Poliplerin histeroskopik tedavisini anlatmadan önce poliplerin ne olduğu, ne gibi belirtilere yol açtığı, kanserleşme ihtimali olup olmadığının bilinmesi doğru tedaviye doğru zamanda ulaşmayı sağlayacaktır.
#HisteroskopikKemik iliği kanseri sanatçı Hüner Coşkuner'in hayatını kaybetmesiyle gündemde yer alan konulardan oldu. Yoğun bakıma kaldırıldıktan sonra vefat eden ünlü sanatçıya 'kemik iliği kanseri' teşhisinin konulduğu açıklanmıştı. Daha çok 60 yaşın üzerindekilerde görülen kemik iliği kanseri, kemoterapi, kök hücre nakli ve diğer yeni yöntemlerle zaman zaman kontrol altında tutulabiliyor. Kemik iliği kanseri tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirleniyor. İşte, Hüner Coşkuner'in hastalığı kemik iliği kanseri belirtileri ile ilgili detaylar.
#Hüner Coşkuner'in HastalığıGenellikle eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklıkla belirti veren artrit hakkında önemli bilgiler aktaran Romatoloji Kliniği’nden Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, “Artrit, eklem iltihabı demektir. Eklemlerde iltihap mikroplarla gelişebileceği gibi, romatizmal hastalıklarda mikrop olmadan da gelişebilir" dedi.
#ArtritHamilelikte yaşanan kalça ağrısının ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Özel Dünyam Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Karaaslan, tedavi edilmediği takdirde erken yaşta görülen kemik erimesi, kalça eklem kırıklarına ve dejenerasyona yol açtığını belirtti.
#HamileYaş, yaralanma ya da çeşitli hastalıklar kalça eklemlerinin yıpranmasına sebep olabiliyor. Yıpranmış kalça eklemleri hareket etmek, yürümek ve oturup kalkarken ağrıya neden olabiliyor. Zaman içinde kişinin hareket kabiliyeti de azalıyor, bu sebeple kalça eklemine protez ameliyatı gerekli olabiliyor. Ancak erken teşhis ile gerekli önlemleri alınarak, hasta güçlü bir eklem yapısına kavuşabiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ahmet Turan Aydın, kalça kireçlenmesi ve erken teşhisin önemi hakkında bilgi verdi.
#Kalça AğrısıRomatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, eklem iltihabı olan artritin hayatı kabusa çevirebildiğine dikkat çekerek, “Artrit, iltihaplı romatizmaların önemli bulgularından biridir. Daha hastalığın başında iken romatizmal hastalığın tanınması hem gereksiz tedavilerin alınmasını hem de hastalığın ilerlemesini engelleyecektir” dedi.
#ArtritKalça ağrısı pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkan ve yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan biridir. Genelde egzersiz yaparken ya da yaşlılık gibi sebeplerden dolayı kalça ağrısı yaşanabiliyor. Birçok kişi böyle durumlarda hangi bölümlere başvuracağı konusunda kararsız kalıyor. Peki kalça ağrısı için hangi doktora gidilir? Kalça ağrısına hangi bölüm bakar? İşte bu konu hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Kalça Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir?Prof. Dr. Canan Karatay önceki gün katıldığı bir programda “Koronavirüsü önlemek için sabah akşam kelle paça için” açıklamasıyla yeniden tartışma konusu oldu. Uzmanlar gereğinden fazla tüketilmesi halinde kelle paçanın çeşitli hastalıklara neden olacağını belirtti.
#GazetehaberleriRahim ağzı kanseri kadınlık organları (Yumurtalık, rahim, rahim ağzı, vajen, vulva) içinde rahim ve yumurtalık tümörlerinden sonra 3. sıklıkta görülen tümörlerdir. Bu hastalık, bazen erken evrede bulgu verirken bazı hastalarda ancak ileri evrede hissedilebilmektedir.
#Rahim Ağzı KanseriMide kanseri sık görülen diğer bir kanser türüdür. Türkiye'de, Asya ülkelerine göre daha az, ancak batı ülkelerine göre daha sık oranda mide kanserleri görülmektedir. Büyük çoğunluğunda nedenleri bilinememekle birlikte, bazı ailelerde ailevi yatkınlık olduğu da görülmektedir. Hastalık çoğunlukla erken evrede yakalanır.
#MideOsteoporoz yani kemik erimesi menopoz dönemindeki kadınlarımızda sık görülmektedir. Kadınlarda kalsiyum kullanımının arttığı gebelik, emzirme gibi dönemler, bu döneme katkı sunmaktadır. Bu dönemlerde mutlaka kalsiyum takviyesi alınmalı ve eksik olmamasına özen göstermeliyiz.
#Erken OsteoporozYemek borusu kanseri nispeten daha nadir görülen bir kanser türüdür. Türkiye'de Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde daha sık görülür. Hastalar çoğunlukla yutma güçlüğü nedeniyle başvururlar. Erken evrede yakalanma ihtimali daha yüksektir, ancak bazen ileri evrede hissedilebilmektedir.
#Yemek Borusu Kanseriİnsan vücudu; sindirim sistemi, kas sistemi, dolaşım sistemi, sinir sistemi gibi pek çok sistemin bir arada düzenli çalışması ile bir bütün olarak hayatta kalmayı başarmaktadır. Bu sistemlerden nöroendokrin sistem, aynı sinir sistemi gibi koordinasyondan sorumlu olup, sinir sisteminden farkı, görev sinyallerinin, görevi yapacak dokuya sinir kablosu ile değil de hormon denilen özel bir salgı ile iletmesi şeklindedir. Nöroendokrin sistem hücreleri; akciğer, barsak, böbrek üstü bezi, mide gibi pek çok organda bulunmaktadır.
#KanserM.Mezotelyoma kanseri, akciğerin plevra denilen zar kısmından kaynaklanan kanser türüdür. Türkiye’de kırsal kesimde toprakta sık rastlanılan asbest maddesine bağlı Avrupa ve Amerika’dan daha sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık bazen erken evrede bulgu verir iken, bazen ancak ileri evrede hasta tarafından hissedilebilmektedir.
#Akciğer Zarı Kanseri