kahverengi kokarca haberleri sayfasında kahverengi kokarca hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 33 kahverengi kokarca haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İstanbul’da da var Karadeniz’de de... Hükümet özellikle fındığın düşmanı ‘kahverengi kokarca böceği’ne karşı 207 bin samuray arıyı doğaya saldı. Böcek istilası Meclis’te de gündem oldu. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel: Beşiktaş Yıldız’da TBMM Konukevi’nde kalırken bir baktım, onlarca kokarca cama pat pat vuruyorlar. Günde 30 kilometre yol alıyorlar.
#KaradenizTarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelenin gelecek sezonda da artarak devam edeceği belirtilerek, yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılacağı ve 300 bin samuray arısı doğaya salınacağı bildirildi. Açıklamanın ardından kahverengi kokarca vatandaşlar tarafından merak edildi. Peki, kahverengi kokarca böceği zararlı mı, nerede yaşar? Kahverengi kokarca Türkiye'de var mı? İşte kahverengi kokarca böceği zararları ve faydaları...
#Kahverengi KokarcaKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
#KaradenizKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
#KaradenizSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, fındık başta olmak üzere 300’e yakın bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadele için “Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı Koordinasyon ve Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıda, kahverengi kokarcaya karşı topyekun mücadele başlatılması gerektiği vurgulandı.
#Kahverengi KokarcaÖldürüldüğü zaman kötü koku yayması ile bilinen kahverengi kokarca böceği, yeniden ortaya çıktı. İlk kez 2017 yılında Artvin'de görülen Kahverengi Kokarca Böceği, son zamanlarda İstanbul Kadıköy'de görülmeye başladı. Peki, kahverengi kokarca zehirli mi, nerelerde görülür?
#Kahverengi KokarcaDoğu Karadeniz Bölgesi'nde, fındık bahçelerine dadanan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü tehdit oluşturmaya başladı. Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği belirlenen ve günde 30 kilometre yol kateden böcekler, yapraklarını yediği suyunu emdiği fındık ağaçlarının kökünü kurutuyor. Bu yıl yeniden ortaya çıkan böceklerin yayılışının başladığı Artvin'de mücadele yürütülüyor. Artvin'de, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından geliştirilen kitlesel yakalama amaçlı 450 feromen tuzak bahçelere kuruldu.
#ArtvinTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, dünyanın farklı ülkelerinde kahverengi kokarca pandemisi yaşandığını belirterek, "Biz bununla mücadele ediyoruz. Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüz ilgileniyor. Yukarıdan ilaçlayalım kökünü kurutalım gibi bir uygulama yok. Valilerimiz ile bu konuda görüşeceğiz. Kışlak mücadelesini iyi yapmalıyız ve burada halk sağlığı konusu var" dedi.
#İbrahim Yumaklıİstanbul’da da var Karadeniz’de de... Hükümet özellikle fındığın düşmanı ‘kahverengi kokarca böceği’ne karşı 207 bin samuray arıyı doğaya saldı. Böcek istilası Meclis’te de gündem oldu. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel: Beşiktaş Yıldız’da TBMM Konukevi’nde kalırken bir baktım, onlarca kokarca cama pat pat vuruyorlar. Günde 30 kilometre yol alıyorlar.
#KaradenizKahverengi kokarca böceği, bilimsel adıyla Halyomorpha halys, Asya kökenli istilacı bir böcek türüdür. Türkiye'de de son yıllarda görülmeye başlamış ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yayılmaktadır. Bu böcek, kendine özgü kötü kokusuyla tanınır ve çoğunlukla tarım alanlarına zarar verir. Peki, Kahverengi Kokarca Böceği zehirli mi? Kahverengi Kokarca Böceği uçar mı, zararları neler? İşte, merak edilen tüm detaylar
#Kahverengi Kokarca BöceğiTarım ve Orman Bakanlığı, kahverengi kokarca zararlısıyla mücadelenin gelecek sezonda da artarak devam edeceği belirtilerek, yaklaşık 140 bin ünitede ilaçlama yapılacağı ve 300 bin samuray arısı doğaya salınacağı bildirildi. Açıklamanın ardından kahverengi kokarca vatandaşlar tarafından merak edildi. Peki, kahverengi kokarca böceği zararlı mı, nerede yaşar? Kahverengi kokarca Türkiye'de var mı? İşte kahverengi kokarca böceği zararları ve faydaları...
#Kahverengi KokarcaKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
#KaradenizKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanıp, suyunu emdiği bitkiye zarar veren 'kahverengi kokarca' adlı böcek, tehdit oluşturmayı sürdürüyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındığını satmak için tüccarın kapısını çalan birçok üreticinin ‘kahverengi kokarca’nın verdiği zarar nedeni ile ürününü satamadan geri döndüğünü belirterek, “Kahverengi kokarca bu yıl fındık rekoltesine yüzde 5 ile 10 arasında bir zarar oluşturdu” dedi.
#KaradenizTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Tarım sayımı istatistik işletme bilgisi, hayvan sayısı, arazi bilgisi gibi bütün verilerin doğrulanması anlamına gelecek. Amacımız tarımsal politikalarımıza altlık teşkil edecek veri setlerini doğrulamak. 2026'da bitirmeyi hedefliyoruz" dedi. Suyu merkeze alan 3 yıllık tarımsal üretimi planlayacaklarını söyleyen Yumaklı, 81 ilde kurdukları üretim planlama birliklerinde sektördeki paydaşların bulunmasına özen gösterdiklerini belirtti.
#İbrahim YumaklıKaradeniz'de fındık bahçelerine dadanan ’kahverengi kokarca’ adlı böcek türü, bitkilerin yapraklarını yiyerek suyunu emiyor ve köklerin kurumasına neden oluyor. Bu sebeple 'istilacı böcek' için biyolojik, kimyasal ve mekanik mücadele yürütülüyor. Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, yürütülen mücadeleye karşı popülasyonunda artışın sürdüğünü ifade ederek "Bir çift kahverengi kokarca böceği ile çocukları, sezonda 14 bin tane yumurta bırakıyor" dedi.
#İstilacı BöcekSamsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, fındık başta olmak üzere 300’e yakın bitki türüne büyük zarar veren “kahverengi kokarca” ile mücadele için “Kahverengi Kokarca ile Mücadele Eylem Planı Koordinasyon ve Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi. Toplantıda, kahverengi kokarcaya karşı topyekun mücadele başlatılması gerektiği vurgulandı.
#Kahverengi KokarcaDünya fındık üretimi ve pazarının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye’nin fındık ambarı Karadeniz Bölgesi’nde hasadı devam eden fındıkta; Drakula olarak bilinen ‘turunçgil uzun antenli teke böceği’ ve dadandığı fındık bahçelerinde yaprakları yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan ‘kahverengi kokarca’ adlı böcek türleriyle ilgili kimyasal ve biyolojik mücadele sürüyor.
#Fındıkİstanbul'da özellikle Çekmeköy ve Sarıyer'de ormanlık alanın yakınındaki binaları, kahverengi kokarca böceği sardı. Böceğin yaydığı koku nedeniyle rahatsızlık oluştu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Hızal, "Salgıladığı koku alerji yapabilir" dedi.
#Kokarca Böceğiİstanbul'da özellikle Çekmeköy ve Sarıyer'de ormanlık alanın yakınındaki binaları, kahverengi kokarca böceği sardı. Böceğin yaydığı koku nedeniyle rahatsızlık oluştu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Hızal, "Salgıladığı koku alerji yapabilir" dedi.
#Kokarca Böceğiİstanbul'da özellikle Çekmeköy ve Sarıyer'de ormanlık alanın yakınındaki binaları, kahverengi kokarca böceği sardı. Böceğin yaydığı koku nedeniyle rahatsızlık oluştu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Hızal, "İnsanlara zarar verici bir durumu yok. Direkt saldırmaz, arı gibi sokmaz. Ama yine de kişiden kişiye değiştiği gibi, salgıladığı koku alerji yapabilir " dedi.
#Kokarca BöceğiFındıkta uç kurumalarıyla verim ve kalitede yüzde 70 oranında kayıplara neden olan, yaprak ve sürgün gözlerine zarar veren ‘kozalak akarı' için harekete geçildi. Zararlı 'kozalak akarı' toplamaya teşvik için kilo başına üreticilere 10 TL ödeme yapılmaya başlandı.
#FındıkDoğu Karadeniz’de fındık başta olmak üzere bahçelerde yapraklarını yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan ’kahverengi kokarca’ adlı böcek türü için biyolojik mücadele başlatıldı. Bahçelere yerleştirilen, içerisinde cezbedici koku yayan madde bulunan damacana tuzaklarla türün imha edilmesi amaçlanıyor.
#FındıkÖldürüldüğü zaman kötü koku yayması ile bilinen kahverengi kokarca böceği, yeniden ortaya çıktı. İlk kez 2017 yılında Artvin'de görülen Kahverengi Kokarca Böceği, son zamanlarda İstanbul Kadıköy'de görülmeye başladı. Peki, kahverengi kokarca zehirli mi, nerelerde görülür?
#Kahverengi KokarcaKadıköy'de son zamanlarda artan 'Kahverengi Kokarca Böceği' nedeniyle bir çok kişi şikayetçi. Öldürüldüğü zaman kötü koku yayması ile bilinen bu böcek nedeniyle ilaçlama firmalarına talepler de arttı. Öte yandan bu böceğin tarım ürünlerine zararı olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran, "Yüzde 50'ye varan tarımsal zarar oluşturacağı yönünde de çeşitli ön görüler var" dedi.
#KadıköyKadıköy'de son zamanlarda artan 'Kahverengi Kokarca Böceği' nedeniyle bir çok kişi şikayetçi. Öldürüldüğü zaman kötü koku yayması ile bilinen bu böcek nedeniyle ilaçlama firmalarına talepler de arttı. Öte yandan bu böceğin tarım ürünlerine zararı olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran, "Yüzde 50'ye varan tarımsal zarar oluşturacağı yönünde de çeşitli ön görüler var" dedi.
#KadıköyDoğu Karadeniz Bölgesi'nde, fındık bahçelerine dadanan 'kahverengi kokarca' adlı böcek türü tehdit oluşturmaya başladı. Gürcistan'dan Türkiye'ye geldiği belirlenen ve günde 30 kilometre yol kateden böcekler, yapraklarını yediği suyunu emdiği fındık ağaçlarının kökünü kurutuyor. Bu yıl yeniden ortaya çıkan böceklerin yayılışının başladığı Artvin'de mücadele yürütülüyor. Artvin'de, Karadeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü tarafından geliştirilen kitlesel yakalama amaçlı 450 feromen tuzak bahçelere kuruldu.
#Artvin