Fındıkta istilacı böcek tehdidi

Güncelleme Tarihi:

Fındıkta istilacı böcek tehdidi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2022 07:00

Dünya fındık üretimi ve pazarının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye’nin fındık ambarı Karadeniz Bölgesi’nde hasadı devam eden fındıkta; Drakula olarak bilinen ‘turunçgil uzun antenli teke böceği’ ve dadandığı fındık bahçelerinde yaprakları yiyip, suyunu emdiği bitkilerin kökünü kurutan ‘kahverengi kokarca’ adlı böcek türleriyle ilgili kimyasal ve biyolojik mücadele sürüyor. 

Haberin Devamı

Doğaya salınan Çin menşeli samuray arılarıyla yok edilmesi hedeflenen istilacı türler, fındıkta, rekolte kaybına da yol açıyor. Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Celil Karabinaoğlu, fındıkta zararlılarla mücadelenin önemine değinerek, “Fındıkta en önemli konulardan bir tanesi fındığa zarar veren istilacı böcekler. Bunlar, kahverengi ve yeşil kokarca ve Drakula diye adlandırdığımız böcek geliyor. Ama en çok üzerine düştüğümüz kahverengi kokarcaydı. Önceki yıllarda Gürcistan başta olmak üzere fındığın üretildiği birçok ülkede fındığa çok fazla zararı oldu. Biz Ticaret Borsası olarak biyolojik ve kimyasal mücadele için çalışmalar yürütüyoruz. Fındıkta zararlılarla iyi mücadele edemediğimiz için her yıl 500 milyon lira kayıp yaşıyoruz” dedi. Karabinaoğlu şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Kahverengi kokarcanın önlenebilmesi için en etkili yol biyolojik mücadele. Biz bununla alakalı Samsun’da bir laboratuvar kurduk ve çalışmalarımızda da sona yaklaştık. Fındık ülke için çok önemli bir ihraç ürünü. Doğru tarımsal uygulamalar ve fındıkta zararlılar ile hastalıklarla mücadele konusunda
elimizden geleni yapmamız gerekiyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!