Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, Ramazan ayı sonrası beslenme ile ilgili önemli tavsiyelerde bulundu. Bu dönemde sık karşılaşılan beslenme sorunlarının hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık, mide yanmaları, reflü olduğuna dikkat çeken Dursun, ‘beş altın kural’ tanımlaması yaptı.
#Ramazan Sonrası Beslenme'Baloncuklu çay' olarak bilinen aromalı çaylar, son dönemde özellikle gençler arasında giderek popülerleşiyor. Ancak yakın zamanda yapılan bir araştırmayla sütle çayın karıştırılması ve üzerine buz ile aroma eklenmesiyle elde edilen bu çayların, aşırı tüketiminin depresyona yol açabileceği tespit edildi. Peki, bu içecekler neden depresyona neden oluyor? Siyah çay ve kahve çeşitleri de depresyona neden olabilir mi? Günlük rutinimizin bir parçası olan bu içecekleri uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkDünya çapında üne sahip olan Türk kahvesinin tadı, köpüğü, kokusu, pişirilişi ve ikramıyla kendine özgü bir kimliği ve geleneği vardır. Ev hanımlarının yorgunluk ilacı, çalışanların molası, kız isteme merasimlerinin vazgeçilmezidir! ‘Kırk yıl hatırı’ olan Türk kahvesinin yağ yakımında da büyük etkisi vardır. İşte Türk kahvesinin 6 faydası...
#KahveHalk arasında kahve içmenin kalp ritmini olumsuz etkilediğine dair yaygın bir inanış vardı. Fakat Jama Internal Medicine Dergisinde yayınlanan bir araştırma ile bu durumun gerçeği yansıtmadığı ortaya konuldu. Ezber bozan araştırmaya dair açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yiğit Çanga, “Kahve tüketiminin aritmi riskini artırdığına dair kanıyı ortadan kaldıran bu çalışma kapsamında 390 bin kişi 4 buçuk yıl boyunca takip edildi. Bu bilimsel çalışmanın sonucuna göre; kahvenin aritmi riskini artırmadığı, aksine içilen her bir fincan kahvenin ritm bozukluğu riskini yüzde 3 oranında düşürdüğü ortaya konuldu” dedi.
#KahveTürk kahvesi, kültürümüzün bir parçası olmakla birlikte hastalıklara yakalanma riskini önemli ölçüde azalttığı için dengeli ve sağlıklı beslenmede de önemli bir role sahiptir. Tüm besin gruplarından dengeli ve yeterli bir beslenme düzenine ek olarak biyoaktif ve antioksidan bileşenleri bol miktarda içerdiği için bazı besin türlerinin diyete eklenmesi, sağlık açısından çok önemli faydaları da bulunuyor. Türk kahvesinin faydaları nelerdir sizler için derledik...
#FaydalarıKahve, dünyadaki pek çok insanın severek tükettiği bir içecektir. Kahve alerjisi, kahvenin bileşenlerinden birine ya da birkaçına karşı gelişen bir alerji türüdür. Kahve alerjisinin genellikle ana nedeni kahvenin içeriğinde bulunan kafeindir. Kahve alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, tüm detaylar.
#Kahve AlerjisiHamilelik dönemi oldukça heyecan verici bir süreç olmakla birlikte, dikkat edilmediği durumlarda birçok sağlık problemini de beraberinde getirebilir. Bu özel zamanları en rahat ve sağlıklı şekilde atlatmanız için dikkat etmeniz gereken önemli konular bulunuyor. Bu konular arasında beslenme de ilk sıralarda yer alıyor. Dengeli beslenmenin önemli olduğu kadar bazı yasaklarla da karşı karşıya kalınabilir…
#HamileEv için satın alınan kahveler tüketim miktarına göre en fazla 1-2 ay içerisine bitirilecek şekilde satın alınmalıdır. Kahveyi uzun süreler bekletmek hem lezzet açısından hem de içeriğindeki flavonoidler açısından uygun değildir. 1-2 ayda bitecek kadar kahveyi evlerde stoklamak en doğrusudur.
#KahveFormda kalmanın anahtarının düzenli, dengeli beslenme ve egzersiz yapmaktan geçtiğini biliyorsunuz. Fakat tükettiklerinize dikkat ederek egzersiz performansınızı arttırabileceğinizi ve hedeflerinize daha kısa sürede ulaşabileceğinizi biliyor musunuz?
#EgzersizSon yıllarda kafein tüketimi gözle görülür bir artış sergiliyor. Öyle ki çoğumuz güne mutlaka bir bardak kahve ile başlıyoruz. Bunda gurme kahvelerin popülaritesinin artmasının da payı büyük. Kahve dükkanları sürekli çeşitlerine bir yenisini eklerken, teknolojinin ilerlemesi ve pandemi süreciyle de birlikte kahve makineleri neredeyse günlük kafein ihtiyacımızın hepsini karşılamaya yetiyor. Peki bu kadar kahve tüketen bir toplum olarak, her gün kahve içtiğinizde vücudunuzda ne gibi değişikliklerin olduğunu bilmek ister misiniz? İşte yapılan araştırmalara göre kafeinin vücudumuza olumlu ve olumsuz etkileri…
#KafeinHamilelikte kahve içmek zararlı mı? Gebelik döneminde olanlar hangi kahveyi tercih etmeli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Çiğdem Yavuz Yurtsever, yasak listelerinin başında yer alan kahve ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
#Filtre KahveBeslenme kemik sağlığını korumak için de önemlidir. Çocukluk çağında tüketilen gıdalar ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek kemik hastalıklarının riskini azaltabilir. Bazı besinler kemikler için çok faydalı iken bazıları ise zarar verebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.İbrahim Rızvanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kemik SağlığıDemir minerali, protein sentezi, enzim üretimi ve aktivitesi için gereklidir. Ayrıca hücrelere oksijen taşınmasına vesile olur. Böylece daha dinç hissederiz, bilişsel fonksiyonlarımız daha güçlüdür ve metabolizma çalışır, enerji harcar. Yani: “Sağlığı ve kilonuzu etkiler mi?” Cevap: “Evet...”
#DemirDünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olan kahve günlük yaşamda, özel günlerde ve kutlamalarda kültürümüzün önemli bir parçası olarak ön plana çıkıyor. Dikkati artıran, zindelik veren kahve, ölçülü ve doğru tüketildiğinde hastalıklara karşı koruyucu etki yapıyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, “1 Ekim Dünya Kahve Günü” öncesinde kahve ve faydaları hakkında bilgi verdi.
#KahveYaz tatillerinin en büyük keyiflerinden biri de gün boyu şezlongda yatmak ve limitsiz yeme-içmedir. Ancak bütün bunlar size geri verilmesi zor kilolar olarak geri dönebilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şükran Yıldız tatilden kilo almadan dönmenin püf noktalarını anlattı.
#Kilo Almayı ÖnlemekFazla kilolardan kalıcı olarak kurtulmanın ölçülü ve dengeli beslenmeyle mümkün olduğunu söyleyen Diyetisyen Ceysi Kazado, "Mideyi uzun süre aç bırakarak hızlı kilo verileceği düşüncesi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Kişilerin diyette yapılan 5 hataya dikkat etmesi gerekiyor" dedi, diyetteyken yapılan 5 hataya dikkat çekti.
#Diyet Püf NoktalarıFazla kilolarından kalıcı olarak kurtulmak ölçülü ve dengeli beslenme ile mümkün. Mideyi uzun süre aç bırakarak hızlı kilo verileceği düşüncesi birçok sağlık sorununa da neden olabiliyor. Yapılan diyetlerin kulaktan dolma bilgilerle değil, kişiye özel olması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Ceysi Kazado, diyetten yapılan hataları sizler için anlattı.
#Diyet