Kahve kültürümüz derin bir tarihe ve köklü geleneklere sahip olsa da modern zaman karşısında evrim geçirdiğine tanıklık ediyoruz. Pazar, dünyadaki trendlerle birlikte büyük bir dönüşüm geçirirken modern kahve çeşitleri ve global kahve trendleri de piyasada kendine büyük bir yer edindi. Modernleşen pazarla birlikte espresso, cappuccino, latte, macchiato gibi çeşitli kahve türleri ülkemizde de popülerleşirken, kahve artık tüm kuşaklar için bir içecek tüketiminden ibaret değil; sosyal, profesyonel ve kişisel etkileşimlerin, kültürel deneyimlerin ve günlük ritüellerin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. “Kahve bahane, deneyim şahane” diyenlerin taleplerini göz önüne alan Alman teknoloji devi Fakir Hausgeräte ve De’Longhi, kullanıcı dostu tasarımları ve teknolojik yenilikleriyle öne çıkararak günlük yaşamı kolaylaştıran pratik çözümlere odaklandı. Kaave ise, her iklim kuşağından gelen ve farklı notaları buluşturan kahve lezzetiyle 5. nesil akıma öncülük ediyor.
#Sponsorlu İçerikVietnam’ın kuzeyi ve güneyi arasında tıpkı bizde olduğu gibi müthiş bir iklim farkı var. Bu durum mutfağa da yansıyor. Mesela güney mutfağında sıcak iklim nedeniyle acı kullanımı daha fazla. Hem baharatlar hem de taze aromatik otlar bol kepçe seviliyor. Özellikle Michelin sonrası artık sadece sokak yemekleriyle anılmayan ülkenin geleneksel lezzetlerini keşfedelim...
#VietnamSabah içtiğiniz bir fincan kahve sadece sizi güne uyandırmakla kalmıyor, aynı zamanda sindirim sisteminizde bulunan milyarlarca dost mikroba da destek oluyor. Çünkü, giderek artan bir araştırma grubuna göre, kahvenin mikrobiyomunuzu yani bağırsak bakterilerinizi olumlu yönde etkileyerek genel sağlığınızı iyileştirebileceğine ve hatta daha uzun bir ömre yol açabileceğine dair kanıtlar bulunuyor.
#Aç Karna KahveKurabiye denince hepimizin yüzünde bir tebessüm oluşuyor. Kokusuyla, lezzetiyle herkesi kısa sürede mutlu edebilme özelliğine sahip nefis kurabiyeler yapmak istiyor ama işin sırrını bilmiyorsanız doğru adrestesiniz. Büyük bir özenle şekillendirip fırına verdiğiniz kurabiyeleri fırından çıkardığınız zaman o ilk hallerinden eser kalmıyor mu? Kurabiyelerinizin ortası pişmiyor veya kenarları fazla mı sert oluyor? Kurabiye nasıl mı saklanır? İşte kurabiye yapmak için ihtiyacınız olan tüm püf noktaları…
#KurabiyeYeni yılda bitki temelli beslenme yine yükselişte olacak. Alkolsüz içki eşleşmelerini daha sık göreceğiz. Restoranlar karbon ayak izini ve atıkları azaltacak çözümlerini çoğaltmaya devam edecek. Beyaz çikolatanın hızla yükselen pazar payı daha da artacak. Arpa kahvesi, mantar çayı gibi temiz kafeinlerin sayısı çoğalacak. 2024’ün gümbür gümbür gelen trendlerine birlikte bakalım...
#GastronomiTürk kahvesi pişimi, sunumu ve 600 yıllık kültürel geçmişiyle bizimle bütünleşmiş bir miras... Dünya Türk Kahvesi Günü vesilesiyle bir araya geldiğim Murat Kolbaşı, kahvemizi dünyaya tanıtmak için Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’yle birlikte çalışıyor. Kolbaşı’na göre yurtdışında gittiğimiz restoranlarda talep etmemiz bile önemli bir adım...
#Türk KahvesiSabah rutininin vazgeçilmezi, eş dostla sohbetin en lezzetli bahanesi, güzel bir yemeğin mutlu finali... Türk kahvesi, filtre kahve ya da espresso olsun, hepimizin gününü aydınlatan bir kahve çeşidi mutlaka var. Elbette ona tadını veren çekirdeği de en az kendisi kadar derin bir mevzu... İyi çekirdek nedir, neye göre belirlenir? Damakta yarattığı farklılıklar nedir? 1 Ekim Dünya Kahve Günü vesilesiyle işin uzmanlarını dinledik.
#KahveKahve çeşitlerinden mırra, Güneydoğu Anadolu illerine gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Mırranın yapımı, yeşil kahve çekirdeklerinin iyice kavrulup, havanda öğütülmesiyle başlıyor. Mırraya tat vermesi amacıyla karışıma kakule katılabilir. Şekersiz içildiği için hazırlanırken tatlandırılmamaktadır. Geleneksel olarak kulpsuz, küçük tek bir fincan ile ikram edilen mırranın servisinde saygıya önem veriliyor. Mırra, yaşlıdan gence doğru sunuluyor, böylece birlik duygusunun pekiştiğine inanılıyor.
#MırraSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarKahve; Asya, Karayipler, Orta ve Güney Amerika, Afrika gibi yaklaşık olarak 80 ülke çapında yetişmektedir. Yetişmiş olduğu alana bakıldığı zaman birden fazla kahve türü olduğu belirtilebilir. Ancak hepsi dört temel çekirdekten oluşur. Bunlar ise; Excelsa, Liberica, Robusta ve Arabica şeklindedir. Peki, kahve türleri ve özellikleri nelerdir? Kaç kahve türü vardır, çeşitleri kaça ayrılır detayları ile derledik.
Nefesin ya da ağzın kokması, sosyal bir sorun olduğu için de, bazı sağlık problemlerine işaret ettiği için de önemlidir. Bu problemi yaşayan insanlar ne kadar uğraşsalar da üstesinden gelemeyebiliyor. Sarımsak, sucuk ve soğan gibi yiyecekler de ağız kokusune neden olabiliyor. Ayrıca sabahları oluşan ağız kokusunu yanı sıra geniz akıntısı ve ağız kuruluğu da görülebiliyor. Ağız kokusu geçiren bitkisel yiyecekle ve besinlerle evde doğal yollarla çözüm üretmek mümkün. Peki ağız kokusu nasıl geçer? Evde ağız kokusuna ne iyi gelir? İşte ağız kokusunun nedenleri ve ağız kokusunu hemen geçiren öneriler...
#Ağız KokusuDünya genelinde en çok tüketilen içeceklerden bir tanesi de kahvedir. Özellikle birbirinden farklı çeşitleri olan kahve çekirdeğinden çeşit çeşit kahveler üretilmektedir. Kahve çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kahve ağacı kahvenin ana kaynağı olan ve kahve tüketmemizi sağlayan kahve çekirdeği oluşturan bir ağaçtır. Kahve ağacı ülkemizde de yetişmektedir. Özellikle kahve ağacını yetiştirmek için belirli kıstaslara dikkat etmek gerekmektedir. Kahve ağacı yetiştirmek isteyenler internet üzerinden nasıl yetiştirildiğine dair araştırma yapmaktadırlar. Peki, kahve ağacı nasıl yetişir? Kahve Ağacı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişmektedir? İşte kahve ağacı ile ilgili her şey.
Menengiç otu ya da bilinen diğer adıyla çitlembik, ülkemizin sıcak bölgeleri Akdeniz, Ege ve Güneydoğu’da yetişir. Yaprakları filizlenir filizlenmez, Akdeniz sofralarına konuk olmaya başlar. Haydi, gelin sağlık açısından faydaları saymakla bitmeyen bu güzel bitki hakkında biraz bilgi edinelim.
#Yıldız Öz SamahaKoronavirüs salgınından en çok etkilenen ülkelerin başında gelen İngiltere, şimdi de kahve kıtlığı ile karşı karşıya kaldı. İngiltere'nin Vietnam, Endonezya ve Etiyopya'dan kahve çekirdekleri ithal etmeye çalıştığı ancak, söz konusu ülkelerden "iş gücü sıkıntısı" nedeniyle olumlu yanıt almadığı öğrenildi.
#KahveBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeTürk kahvesi ya da filtre kahve yaptıktan sonra ortaya çıkan telveyi çöpe atmak yerine çeşitli alanlarda yeniden kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kahve çekirdekleri, demlendikten sonra içerisindeki yağ ve aroma büyük ölçüde suya geçse de, telvede yeterli miktarda yağ ve koku kalır. Geriye kalan bu doğal malzemeyi farklı yerlerde değerlendirmeniz mümkün. İşte onlardan bazıları...
#Türk KahvesiBamya tohumu, özellikle son dönemlerde alternatif tıp ve sağlıklı yaşam meraklılarının ilgisi ile oldukça popüler hale geldi. Eğer hala bamya tohumu ile tanışmadıysanız acele edin! En az sebzesi kadar faydalı olan bamya tohumlarının 10 muhteşem faydasını açıklıyoruz.
#Bamya Tohumu