Tek kullanımlık bardak krizi konusu bir süredir hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündeminde. Özellikle her geçen sayısı artan kahve dükkanlarıyla birlikte, tek kullanımlık bardakların kullanımı da artarak devam ediyor. Şimdi size plastik ve karton bardak kullanımını azaltmaya yönelik yeni bir girişimden bahsedeceğim; yenilebilir bardak.
#Yenilebilir BardakDünya genelinde tek kullanımlık bardaklar başta olmak üzere plastik tabak, çatal, pipet gibi ürünlerin yerine doğa dostu alternatifler tercih edilmeye başlandı. Türkiye’de de bu konuda önemli bir farkındalık oluşmuş durumda. Tek kullanımlık bardak tüketiminin önüne geçmek için şimdi de ‘yenilebilir bardaklar’ dünyaya yayılıyor. Bu bardaklar Türkiye’de de kullanılmaya başlandı. İşte ilginç detaylar…
#Yenilebilir BardakHer ne kadar pek çok kahve şirketi müşterilerini artık kendi bardağını getirmeye teşvik eden bir politika benimsemeye başlasa da itiraf etmek gerekiyor ki içeceği kâğıt bardakta alıp bitince çöpe atmak hala çoğumuzun kolayına geliyor. Peki tek kullanımlık bir bardağın çevreye etkisi nedir?
#Tek Kullanımlık BardakEvde kahve makineniz olsa da ofisinizde kahve demlense de eğer siz de milyonlarca kişi gibiyseniz, muhtemelen haftada en az bir kez bir kafeye gidip bir bardak kahve alıyorsunuz. Bu kahve genellikle kâğıt, plastik ya da polistiren köpükten yapılmış tek kullanımlık bir bardakta servis ediliyor. Biz de içeceğimizi içtikten sonra bu bardakları çöpe atıyor ve unutuyoruz. Ancak bizim unutmamız, tek kullanımlık bardakların çevresel etkilerinin yok olduğu anlamına gelmiyor.
#Tek Kullanımlık BardakAşırı sıcaklar, yağışlar, kasırga ve fırtınalar gibi aşırı hava olaylarının yanı sıra kuraklık, yangın, sel ve benzeri afetler her geçen gün artıyor. Bunun başlıca nedeni iklim krizi. Bu anlamda birçok kurum çalışma yapıyor. Bunların arasında müzeler de yer alıyor.MFF Türkiye ve Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Koordinatörü Emek Yılmaz, binalarda dönüşüm, çevre dostu, halkla iletişim ve toplu taşıma başlıklarında projelerinin olduğunu belirterek, “Gelin hep birlikte tarihimize sahip çıkalım” çağrısıyla gönüllüleri çalışmalarına davet etti.
#BursaVodafone, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 15 ülkede geri dönüştürülmüş plastikten üretilen yeni Eko-SIM kartları kullanıma sunarak her yıl saf plastik üretiminde 320 ton tasarruf, karbon salımında ise 1.280 ton azalma hedefliyor. Bu, 12 konteyner dolusu plastikten tasarruf demek.
#VodafoneVodafone Türkiye’nin 5 yıl önce başlattığı yarı boyutlu SIM kart uygulaması, diğer Vodafone ülkelerine örnek oldu. 2020 itibarıyla tüm dünyada kredi kartı büyüklüğündeki standart SIM kart boyutunu yarıya indirecek olan Vodafone, böylece SIM kart üretiminde kullanılan plastiği %50 azaltacak ve plastik atık oluşumunu yılda 340 tondan fazla düşürecek.
#VodafoneFitoterapi Uzmanı Ümit Aktaş, glütenin buğdayın içinde yer alan bir protein olduğunu ve glütenli ürünlerin bağışıklık sisteminin duvarına yapışarak tahrip ettiğini söyleyerek “Kalıcı makyaj ürünlerinde glüten var. Ruju sürüyorsunuz 8 saat kalıyor onun kalmasını sağlayan glütendir” dedi.
#Glüten NedirFitoterapi Uzmanı Ümit Aktaş, glütenin buğdayın içinde yer alan bir protein olduğunu ve glütenli ürünlerin bağışıklık sisteminin duvarına yapışarak tahrip ettiğini söyleyerek “Kalıcı makyaj ürünlerinde glüten var. Ruju sürüyorsunuz 8 saat kalıyor onun kalmasını sağlayan glütendir” dedi.
#Kalıcı MakyajAntalya'da üniversite öğrencisi 24 yaşındaki Şuayip Çiftci, harçlığını çıkarmak için çalıştığıstadyumun büfesinde su ve çay fiyatlarına tepki gösteren bir taraftarın üzerine 20 litrelik kaynar suyu dökmesi sonucu haşlandı. Vücudunun büyük bölümü 2’nci derece yanan Çiftci, "Bana bunu yapan şu an dışarıda mutlu geziyor. Benim her gün burada çektiğim acıyı bilmiyor. Bir an önce onun yakalanmasını istiyorum. Ölümden döndüm' dedi.
#ANTALYA