İnsanların yüzyıllardır kullandığı ve hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olan kağıt, teknolojik gelişmelerin ilerlemesi ve dijital kayıtların önem kazanmasına rağmen halen en çok tercih edilen materyallerden biridir. İlk kez M.Ö 2'nci yüzyılda kullanıldığı düşünülen kağıdın kim tarafından ne zaman ve nasıl icat edildiği vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki kağıdı kim buldu? Kağıt kaç yılına icat edildi?
#KağıtSosyal toplumların kurulması ve teknolojinin ilerlemesi, insanlığın gelişmesi için kağıt yüzyıllar boyunca büyük bir öneme sahipti. Hatta günümüzde bu önemini hala koruyor. Peki, kağıdı kim buldu ve icat etti? Kağıt ne zaman bulundu? İşte cevaplar.
#Kağıdı Kim Buldu Ve İcat Etti?Maide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideFakiri zengini yok. Müslümanı Yahudisi, kadını erkeği, genci yaşlısı, hatta gözü göreni görmeyeni... İnsanlar tavla sevenler ve sevmeyenler olarak değil, işin ustaları ve benim gibi sayarak oynayan çaylaklar olarak ayrılıyor. Tavla oynadığım en ünlü insan Dr. Mehmet Öz’dü. Kısa sürdü. Plajdaydık. Baktı ki sayarak oynuyorum; şöyle bir durdu, hiçbir şey demeden tavlayı kapattığı gibi gitti, denize atladı. Sakın gülmeyin; hemen soruyu patlatırım: Bu işin artık modern versiyonu da var; siz hâlâ geleneksel tavla mı oynuyorsunuz?
#TavlaCHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, anayasa değişiklik teklifinin alelacele, telaşla hazırlanmış, hukuki ve siyasal olgunlaşmaktan uzak bir sipariş proje olduğunu belirterek, "Milletin egemenliği ve Meclisin üstünlüğü anlayışını temel alan bir asırlık siyasi geleneğimizi tahrip edecek, milli siyasi kültürümüzü çökertecek, millet egemenliğinin yerine şahıs hegemonyasını ikame edecek bu teklif, bugün önümüzde duruyor" dedi.
#TBMM- Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam: "Çözüm süreci sivil bir proje. Kendi içimizden çıkmış bir proje. Memleketimizin sorunlarını çözmek için tamamen kendi aklımızla, sizlerin aklıyla, millete danışılarak yapılmış bir proje" - "Bir iç güvenlik problemi icat olundu. Şimdi derhal bu iç güvenlik sorununu ortadan kaldırmamız gerekiyor" - "Toplu bir güvenlik yasası önümüzdeki aylarda Meclise gelecek"
Tarihte icadı yapandan çok, bu icadı kullanmasını bilenlerin güçlendiğini gösteren sayısız örnek var. Gávur buna ‘innovation’ diyor. Bizim için o kadar yabancı bir kavram ki, daha karşılığını bile üretememişiz. Daha doğrusu bir zamanlar biliyormuşuz ama çoktan unutmuşuz.