Hem küresel sosyetenin hem de gösteri dünyasının en gözde isimlerinden biri olan Paris Hilton bir kez daha gündeme damga vurdu. Bunun nedeni de yakında bir yaşına girecek olan oğlu Phoenix ile birlikte çektirdiği ve Instagram sayfasında paylaştığı yeni yıl pozları.
#Paris HiltonSıklıkla duyduğumuz, birçok kişinin ileriki yaşlarda karşılaşmaktan korktuğu bir rahatsızlık alzheimer. Bu hastalığa yakalanmamak için stresten uzak durmak ve bol bol hareket etmek kadar gülümsemeye çalışmak, sosyalleşmek, uyku düzenine dikkat etmek de önemli…
#AlzheimerBeyinden salgılanan bazı hormonların yetersiz kalması durumunda ortaya çıkan hipo hipo hastalığı, adet döngüsünün kendiliğinden oluşmasına engel olur ve bu sebeple de kadınların doğurganlığına zarar verir. Doğuştan gelen hipo hipo hastalığı, kişinin ergenlik döneminde ortaya çıkar ve en temel belirtisi adet olamama durumudur. Sonradan edinilen hipo hipo hastalığı ise adet döngüsünün bozulmaya uğraması, hamilelik ya da başka bir sebep olmadığı halde adet görülememesi ve hamile kalamama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Farklı türleri ve tedavi yöntemleri bulunan hipo hipo hastalığı doğru işlemler uygulandığında büyük oranda tedavi edilebilir ve hipo hipo sebebiyle yaşanan üreme problemi giderildikten sonra hastalar doğurganlıklarını geri kazanabilir.
#Hipo Hipo‘AFAZİ’ tanım olarak kişinin lisan fonksiyonunu bozan ve iletişimini zorlaştıran sonradan kazanılan bir hastalık. Hastalar konuşmada zorlanır veya söyleneni anlayamazlar. Okuma ve yazma fonksiyonları da genellikle etkilenir. Ünlü aktör Bruce Willis’in bu hastalığa yakalanması ile gündeme gelen Afazi’yi Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Nöroloji Uzmanı Egemen Vardarlı şöyle anlattı:
#1Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, pandeminin başından bu yana yoğun bakımlardaki hasta sayılarında neredeyse en düşük noktaya ulaşıldığını söyledi. Demirkıran, "Birçok yerde Kovid için ayrılan yoğun bakımların kapatıldığını görüyoruz" derken Türkiye'nin en büyük pandemi merkezlerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yoğun bakım servisinde ise bu hafta itibarıyla sadece bir Kovid hastası kaldı.
#İstanbulTürk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran, pandeminin başından bu yana yoğun bakımlardaki hasta sayılarında neredeyse en düşük noktaya ulaşıldığını söyledi. Demirkıran, "Birçok yerde Kovid için ayrılan yoğun bakımların kapatıldığını görüyoruz" derken Türkiye'nin en büyük pandemi merkezlerinden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi yoğun bakım servisinde ise bu hafta itibarıyla sadece bir Kovid hastası kaldı.
#KoronavirüsToplumda görülme sıklığı düşük, kronik ve hayatı tehdit edici olan hastalıklar “nadir hastalık” olarak tanımlanıyor. Dünyada yaklaşık 400 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 5 milyon kişiyi etkileyen nadir hastalıkların yüzde 90’ının henüz bir tedavisi bulunmuyor. Nadir görülen, genetik geçişli bir kanama bozukluğu olan Hemofili ise dünyada yaklaşık 180 bin, Türkiye’de ise 6 binden fazla kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. Ömür boyu tedavi gerektiren hemofili A hastalığının yönetiminde doğru bilgiyi hasta ve hasta yakınlarına ulaştırmanın çok önemli olduğunu belirten Hemofili Dernekleri Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, “Hemofili tedavisi için yürüttüğümüz çalışmalarla hastalara, hasta yakınlarına ve sağlık sistemine katkı sağlamak için tedavi standartlarını yükseltmek üzere adımlar atmaya devam ediyoruz. Bu çalışmaların tüm paydaşlar için en iyi şekilde ilerleyebilmesi hemofili ile ilgili toplumsal farkındalığın artmasıyla da doğru orantılı” ifadelerini kullanıyor.
#Sponsorlu İçerikDoğumdan itibaren görülen fiziksel engellilik nedenleri arasında en sık görülen hastalık serebral palsi (Cerebral palsy, CP) hastalığıdır. Ülkemizde görülme sıklığı bin doğumda 3-5 arasındadır. Yıllık doğum sayılarımızın bir buçuk milyon olduğunu düşünürsek dikkat çeken bir hasta sayısı her sene mevcut sayıya eklenmektedir.
#Serebral PalsiHayatın ilk üç yılındaki gelişim çok hızlı olduğu için bu dönemde yapılacak rehabitasyondan da etkili sonuçlar alınabiliyor. Özellikle spastisitesi hafif olan çocuklarda her gün yapılacak düzenli fizik tedaviyle sorun büyük oranda çözülebiliyor. Böylelikle günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket etmelerine imkan sağlanabiliyor. Tedavi ile bu çocukların başkalarına bağımlı olmadan hayatlarını sürdürebilmesi ve topluma yararlı birer birey olmalarını sağlamak amaçlanıyor.
#Serebral Palsiİngiltere’de etkisi uzun süren bazı Covid-19 hastalarında koku duyusunun bozulduğu ortaya çıktı. Bazı kişiler, virüsü atlatsalar da sürekli bozuk balık, yanmış ekmek kokusu aldıklarını vurguluyorlar. Kimi hastalar ise kahvenin egzoz, diş macununun ise benzin gibi koktuğunu söylüyorlar. Peki, koronavirüs neden koku ve tat alma duyularını köreltiyor? Bu durum kalıcı olabilir mi? Covid-19 geçirenlerin kaybolan koku ve tat duyusu ne zaman geri gelir? Konuyla ilgili merak edilenlere KBB Uzmanı Prof. Dr. Murat Topak, açıklık getirdi.
#KoronavirüsMedipol Üniversitesi Parkinson Hastalığı ve Hareket Bozuklukları Merkezi’nden Op. Dr. Ali Zırh “Titreme vücudun bir yarısında kol ve bacakta, bazı hallerde de tüm vücutta gözlenebilir. Titreme ile ilgili hastalıklarda şikayetler sıklıkla istirahat halinde karşımıza çıkar. Bu tip titremelerin başında Parkinson gelir. Parkinson ile veya yalnız olarak da titremeye neden olan birçok hastalık mevcuttur” dedi.
#Op. Dr. Ali ZırhHipofiz bezlerinde meydana gelen hipofiz yetmezliği, hipofiz bezindeki hasar veya hipotalamusta ortaya çıkan bir rahatsızlıktan kaynaklanan hipopitüitarizm hastalığı hakkında bilinmek istenen pek çok husus bulunuyor. Merak edenler için Hipopitüitarizm hastalığı nedir ve nasıl oluşur? Hipopitüitarizm belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
#Hipopitüitarizm Hastalığı NedirHipofiz bezlerinde meydana gelen hipofiz yetmezliği, hipofiz bezindeki hasar veya hipotalamusta ortaya çıkan bir rahatsızlıktan kaynaklanan hipopitüitarizm hastalığı hakkında bilinmek istenen pek çok husus bulunuyor. Merak edenler için Hipopitüitarizm hastalığı nedir ve nasıl oluşur? Hipopitüitarizm belirtileri ve tedavisi hakkında bilgileri derledik.
#HipopitüitarizmHidranensefalinin türüdür sefalik bozukluk . Bu bozukluklar, zarar görmesi ya da anormal gelişimi, rahimde gelişiminin erken evrelerinde fetal sinir sistemi ya türeyen konjenital durumlardır. Sefalik "kafa" ya da "vücudun baş ucuna" için bilimsel bir terimdir. Bu koşullar herhangi bir kesin tanımlanabilir nedeni faktörü yoktur; Bunun yerine, genel olarak, kalıtsal ya da genetik koşullar, çeşitli atfedilen değil, aynı zamanda, örneğin, anne enfeksiyon, ilaç alımını veya radyasyon yüksek seviyede bile maruz kalma gibi çevresel faktörler.
#HidrosefalideŞaşılık, kendi kendisine ve zamanla düzelmez. Görme duyusu doğduktan sonra gelişmeye devam eder ve gelişimini 5-7 yaşlarında tamamlar. Şaşılık gibi göz tembelliğine yol açan tüm hastalıkların erken teşhisi çocuğun gelişimi için hayati önem taşır. İlk 7 yaşın göz tembelliği için kritik bir dönem olduğunu belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Dundar, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi…
#ŞaşılıkUnutkanlık ve dikkat eksikliği gibi sorunların gençlerde yaygın olarak görülebildiğini vurgulayan Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Lütfü Hanoğlu, "Bu durum önemsiz ve geçici olabildiği gibi bazen temelinde farklı sebepler yatıyor olabilir. Vitamin eksiklikleri, hormon problemleri, depresyon ve benzeri ruhsal sorunlar, kronik nörolojik sorunlar sebebiyle unutkanlık ve dikkat eksikliği ortaya çıkabilir." dedi.
#Sağlık