Pandemi vertigo semptomlarını artırdı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2021 14:07

Uluslararası Vestibüler Derneği Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, pandemi sürecinde yaşanan stresin vertigo semptomlarını ciddi ölçüde artırdığını söyledi.

Haberin Devamı

TEDAVİ ŞART

Dünya Vertigo Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Özgirgin, hastalığın dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unu etkilediğini, Türkiye’de de ise 25 milyon kişinin vertigo olduğunu belirtti. Vertigonun bir hastalık olmadığını ancak bir hastalık semptomu olduğunu kaydeden Özgirgin, “Baş dönmesine bulantı, kusma, terleme, kulak çınlaması, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, ateş, görme bozukluğu, halsizlik, kuvvet kaybı ve hissizliğin eşlik edebileceğini” belirtti. Vertigonun iç kulak kaynaklı nedenler dışında epilepsi, menenjit, migren, beyin tümörleri, kafa travmaları ve psikolojik hastalıklardan da kaynaklanabileceğini söyleyen Özgirgin, “Pandemi stresi, uykusuzluk, uzun çalışma saatleri gibi faktörler vertigo vakalarında ciddi artışa neden olmakta” dedi. Özgirgin, vertigo tedavisinde altta yatan hastalığın doğru anlaşılmasının ve tedavi edilmesinin son derece önemli olduğunu kaydetti.

KAFEİNDEN UZAK DURUN

Vertigonun her yaşta görülebileceğini söyleyen Özgirgin, “Ancak en fazla 20-60 yaş arasında ve daha sıklıkla kadınlarda görülüyor” dedi. Özgirgin, “Vertigoyu kontrol altına almak için çeşitli yöntemlere başvurulmaktadır. İlaç tedavisi, çeşitli girişimsel (ameliyat dahil) yöntemler ve egzersizlerle vertigo kontrol altına alınır. Tedavide asıl amaç vertigoya neden olan hastalığı bulup bu hastalığı kontrol altına almaktır. Bununla birlikte bazı tip vertigo hastaları kafein, sigara, alkol, stres, tuz tüketimi gibi tetikleyici faktörleri yaşamlarından uzak tutmalıdır” dedi. COVID-19’un oluşturduğu stres ve anksiyetenin vertigo hastalığını tetiklediğini ve görülme sıklığını artırdığını ifade eden Özgirgin, pandemiyle beraber artan çalışma saatlerinin, uykusuzluğun, yoğun endişe ve stresin vertigo vakalarında önemli şekilde artışa neden olduğunu bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!