Sigortalı olarak çalışan annelerin, ilk defa sigortalandıkları tarihten itibaren doğan çocukları için doğum borçlanması hakkı bulunur. Doğum yapan kadınlar, çalışmadıkları dönemleri prim ödeyerek erken emekliliğe hak kazanırlar. Peki, doğum borçlanması nasıl yapılır? Kimler borçlanma talebinde bulunabilir? İşte doğum borçlanmasına dair merak edilen bütün detaylar...
#Kadın Doğum BorçlanmasıSoru: Eşim 1975 doğumlu. İlk işe giriş SSK’lı olarak 10.4.2003 tarihinde, 21 gün çalıştıktan sonra işten ayrıldı ve birkaç sene çalışmadı. Daha sonra 2006 senesinin Mayıs ayında Bağ-Kura giriş yaptı ve bu güne kadar aralıksız primlerini yatırdı. Toplam prim günü 6500 gün ödemesi var. Bağ-Kur pirim günleri 7200 güne düşer ise kanun yürürlüğe girdiğinde ne zaman emekli olur? Diğer bir konu; bugün tarihi itibarı ile SSK’dan ödeme devam ederse emekliliğinde nasıl bir değişiklik olur? Sezer E.
#Bağ-Kur2024 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesine çok az bir zaman kaldı. Gelecek yıl asgari ücrete bir kere zam yapılacağını, 2023’ün son altı aylık enflasyon rakamını, gelecek yıla yönelik enflasyon tahminlerini göz önüne alacak olursak; yeni yılda asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu zam oranına göre 2024’ün Ocak ayında asgari ücret brüt 20.121 liraya, net 17.104 liraya yükselecek demektir. Yeni asgari ücretle birlikte sosyal güvenlikteki tüm parametreler de değişecek. Bunlardan biri de borçlanma tutarları.
#Doğum BorçlanmasıEmeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından milyonlar SGK’ya başvuruda bulundu. Sorular ve endişeler çoktu. SGK, yeni bir genelge yayınlayarak kafalardaki soru işaretlerini gideren detaylara yer verdi. Tarım işçilerinin emeklilik şartlarından askerlik borçlanmasına kadar en çok sorulan soruları örnekleriyle açıkladık.
#Bağ-KurEYT düzenlemesiyle yaş şartı kalkarken, kademeli prim gün sayısı ve çalışma yılı aynı kaldı. Tabii bu durum birçok EYT’linin de hesaplarını bozdu. 5.000 prim gün üzerinden emekli olmayı bekleyenler borçlanmalarını da bu hesaba göre yaptı. Peki, düzenlemeden kimler yararlanacak, hesapları bozulanlar ne yapacak?
#EYT DüzenlemesiKıdem tazminatı, çalışanın son brüt ücreti üzerinden hesaplanıyor. Her bir çalışma yılı için çalışana, bir aylık (30 günlük) ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeniyor. Belirlenen tavan tutarını aşan ücretlilere; her bir yıllık çalışmaları karşılığı, tavan tutarı kadar tazminat ödeniyor. 2023’ün ilk altı ayı için geçerli olacak kıdem tazminatı tutarı da netleşti: 19.982,83 lira.
#EYTEYT’de durum netleşti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklama ile EYT konusuna son noktayı koydu. Buna göre; prim ödeme gün sayısını, sigortalılık süresini tamamlayanlar yaş şartı aranmadan emekli olabilecek. İlk etapta da 2 milyon 250 bin kişi EYT düzenlemesinden yararlanıp hemen emekli olabilecek. Peki, kimler düzenlemeden yararlanacak, borçlanma imkânı tanınacak mı, ilk emekli maaşları ne zaman yatacak? İşte, 18 soruda EYT konusunda tüm merak edilenler.
#EYTEmeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için prim gün sayısı ve kimleri kapsadığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yapmış olduğu açıklamaların akabinde gündemde yer alıyor. Türkiye genelinde 2 milyon 500 bin kişinin emekli olma hakkını elde ettiği EYT, prim gün sayısı ve yıl şartını beraberinde getiriyor. Peki, EYT prim gün sayısı kaç olmalı ve EYT hangi yılları kapsıyor? İşte, o detaylar
#EytCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonların beklediği EYT düzenlemesini açıkladı. Uzmanlar, "Kimler emekli olacak? Hangi şartları yerine getirenler emekli olacak?" sorularının cevaplarını yanıtladı.
#EYT2023 yılı asgari ücret açıklandı. Buna göre asgari ücret yüzde 54.66 artarak, brüt 10 bin 8 liraya, net 8.506 liraya çıktı. Yeni senede asgari ücretin işverene maliyeti de 11.759 lira oldu. Asgari ücretteki yüzde 54.66’lık artış sosyal güvenlikteki tüm alanları etkileyecek.
#Asgari ÜcretSoru: Oğlum 1977 doğumlu. İşe giriş tarihi 16.7.1995. Toplam gün sayısı 4/A 4305. Askerlik süresi 15 ay, 2001-2002 yıllarında yaptı. EYT’li olarak durumu nedir? Eksik gününü 450 gün askerlik borçlanması olarak yaparsak 250 gün açığı kalıyor. EYT’den emeklilik mümkün mü? Sezer D.
#EYTDoğum borçlanması nasıl yapılır? sorusunun yanıtı araştırılıyor. EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesiyle beraber bazı detaylar da ön plana çıktı. Doğum borçlanması da bunlardan biri. Birçok kişi doğum borçlanması hakkında detayları araştırıyor. Doğum borçlanması, doğumdan önce sigorta girişi olan kadın çalışanlara tanınıyor. Bu sayede prim gün sayısı eksik olan kadın çalışanlar, doğum sonrası çalışamadığı süreleri borçlanarak, bu sürelerdeki eksik prim gün sayılarını tamamlayabiliyor. Peki doğum borçlanması nasıl yapılır, nereye başvurulur? Doğum borçlanması koşulları ve süresi nedir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Doğum Borçlanması Nasıl YapılırEYT konusunda hemen hemen her gün yeni bir bilgi gündeme düşüyor. Hal böyle olunca da hem düzenlemeyi bekleyenlerin kafası karışıyor hem de bilgilerin güncellenmesi ya da mevcut bilinenlerin üzerine yenisinin eklenmesi gerekiyor. Kafalar karışınca da okuyuculardan sorular geliyor. Kimileri EYT düzenlemesinde borçlanma hakkı tanınıp tanınmayacağını merak ediyor, kimileri düzenlemenin kendilerini kapsayıp kapsamayacağını soruyor. Şunun şurasında, düzenlemenin Meclis gündemine gelmesine 15-20 günlük bir süre kaldı. Düzenleme sene sonuna kadar yasalaşacak ve 2023’ün Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlayacak. İşte, son gelişmeler çerçevesinde EYT konusunda merak edilenler.
#EYTÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in açıklamalarıyla EYT konusunda bilgiler biraz daha netleşti. Aralık ayında düzenleme Meclis’e geldiğinde eksikler de netleşecektir. Peki, EYT’de son durum nedir, kimler yararlanacak, düzenleme tüm kesimleri kapsayacak mı? İşte merak edilen sorunların yanıtları...
#EYTÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT’de gelinen son noktayı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığın 2023 bütçesinin sunumunda açıkladı. Anlaşılan o ki, EYT konusunda çalışmalar tamamlanmış, düzenlemenin kimleri, kaç kişiyi kapsayacağı netleşmiş. Aralık ayının içinde düzenleme Meclis gündemine gelecek, sene sonuna kadar yasalaşacak ve 2023’ün başından itibaren de uygulanmaya başlanacak. Bakan Bilgin, açıklamalarında düzenleme hakkında da net ipuçlarını verdi. İlk etapta 1.5 milyon kişinin EYT kapsamında emekli olacağı da netleşti. Peki, kimler yararlanacak, kimleri kapsayacak, ilk emekli maaşları ne zaman alınacak? İşte, son gelişmeler çerçevesinde EYT’de tüm merak edilenler.
#EYTTüm çalışanlar, çalışamadıkları döneme ait sosyal güvenlik primlerini, sonradan borçlanarak ödeyebiliyor. Hizmet borçlanması yapılarak, emeklilikte ödenmesi gereken prim gün sayısını öne çekmek ve bu sayede erken emekli olmak mümkün. Borçlanma tutarı asgari ücrete göre belirleniyor ve asgari ücrete de sene başında önemli oranda zam yapılması bekleniyor. Bu nedenle 2022’nin sonuna kadar borçlanma yapacaklar ucuz ve avantajlı borçlanmış olacak.
#EYTÇalışanların EYT konusunda merak ettiği birçok konu var. Prim gün sayısı eksik olanlar askerlik ya da doğum borçlanması yaparak, EYT düzenlemesinden yararlanabilecek mi? Yasa çıktıktan sonra EYT’liler zorunlu olarak emekli mi edilecek, çalışmaya devam edebilecekler mi? EYT’de konuşulmayan bir konu da düzenlemeden işverenlerin nasıl etkileneceği. İşverenlerin şimdiden 2023’ün başındaki EYT düzenlemesine kendilerini hazırlamaları gerekiyor. Çünkü ciddi tazminat yükü ile karşılaşacaklar.
#EYT