Bayramlar, düğünler, nişanlar, hatta bebeklerin diş çıkarması gibi mutlu ve özel günler ayrıca doğumdan ölüme uzanan hayatın geçiş dönemlerinde hep sembolik yiyeceklerle donatılır sofralarımız. Seyahatlerimde bir kentin kültürünü tanımak için ritüel yemeklerini araştırır, denemeye çalışırım çünkü o sofralar, bölge ve halkı hakkında çok şey söyler. Yola çıkacak olanlarla notlarımı paylaşacağım bu hafta. Rotanızı belirlediyseniz yemeklerini de okuyup siz de peşine düşebilin diye...
#SeyahatIsparta’da Halife Sultan Mahallesi Muhtarı Ümit İşlek, pandemi sürecinde vatandaşların kente özgü düğün yemeklerinden mahrum kalmaması için farklı bir hizmet başlattı. Isparta’nın meşhur kabune pilavı ve irmik helvasının da olduğu 4 çeşit düğün yemeğini haftada 3 gün sunan İşlek, karantinada olan vatandaşlara da hayırseverler aracılığıyla yemek ulaştırıyor.
#Kabune PilavıAkşam yemeğine saatler öncesinden "Yine ne pişirsem?" diye düşünmeye başladınız mı? Eğer karar veremediyseniz hazırladığımız menüye bir göz atmanızı tavsiye ederiz. Çorbadan pilava, salatadan tatlıya nefis alternatifler sizi bekliyor. İşte akşama ne pişireceğini düşünenler için nefis tarifler...
#Bugün Ne PişirsemIsparta denince akla ilk gelen meşhur lezzetlerden biri de kabune pilavı oluyor. Et, nohut ve pirinçten oluşan kabune pilavı başlı başına doyurucu bir lezzet. Peki, kabune pilavı nasıl yapılır? İşte, yöresel bir yemek olan Kabune pilavının tarifi...
#Kabune NedirArkadaşlar, öncelikle şunu belirterek başlayalım: Şehir gül kokmuyor! Bu kesin bilgi, yayabiliriz. Isparta hakkında pek de bir şey bilmeyenler tarafından yayılan bir şehir efsanesi olabilir, bilemiyoruz. Ya da cidden gül üretiminin yapıldığı bölgelerde, tarla kenarında falan kokuyordur. Veyahut gül kokusu beklentisi ile gelenler psikolojik olarak "Aaa hakikaten gül yahu, bak bak alıyor musun kokuyu? Mis valla mis!" gibilerinden gaza gelmiş olabilir. Ama size doğruyu söylemek bizim boynumuzun borcu.
#Ispartaİstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.
Bugüne kadar yüzlerce kişiyle röportaj yapıp onlara yemek kültürlerini anlattıran Mehmet Yaşin, kendisine neden ‘gurme’ değil ‘Şikemperver’ denilmesini istediğini ve kendi damak zevkini anlattı: Ekmek arası köfteyi her türlü ziyafete tercih ederim