Karpuzun serinletici etkisi, şeftalinin yumuşak dokusu, kirazın tatlı-ekşi dengesi ve üzümün ferahlatıcı tadı… Güneşin sımsıcak enerjisiyle birlikte sofralarımıza renk katan taptaze meyvelerin mevsimindeyiz. Yaz meyvelerinin faydalarını maksimum düzeyde alabilmek için ne miktarda ve nasıl yemeniz gerektiğini serinletici tariflerle yazdım.
#MeyveArınma sürecinde bitkilerin gücünden faydalanmayı çok seviyorum. Ananas ödem atmak için gerçek bir mucize. Soğuk çay yaparken kullanabilirsiniz. Yeşil çay, mate, beyaz çay, biberiye ve zencefilli çayları da tek geçerim.…Bu içeceklere minik dokunuşlar katarak etkilerini yükseltmek çok kolay.
#YazBana en çok sorulan sorulardan biri iftardan sonra neler yiyebiliriz ve tatlı krizleriyle nasıl başa çıkabiliriz oluyor. Uzun süre açlıktan sonra enerjisiz kalan vücut, iftardan sonra hızlı enerji kaynaklarına yönelebilir. Bu durumda ne tür yiyecek ve içecekleri seçmeliyiz?
#Berrin YiğitKimimiz ince bellide klasik usulden şaşmıyor, kimimiz sağlık deposu bitki karışımlarına yöneliyor. Tercihlerimiz farklı olsa da kültürümüzde çay olmadan kahvaltının, keklerin, poğaçaların tadını çıkarmak imkânsız. Dünya Çay Günü olarak kutlanan 15 Aralık’ı fırsat bildik, yazarlarımız Ebru Erke’den doğru demleme tekniklerini, Berrin Yiğit’ten faydalarını öğrendik.
#ÇayMevsim geçişleri ruh halimizi, enerjimizi ve günlük rutinlerimizi etkilediği gibi beslenme alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Bununla baş etmenin en kolay yolu dengeli öğünler planlayarak kan şekeri dalgalanmalarının önüne geçmek. Beslenme rutinimizde lif alımını arttıracak sebze, meyve, tam tahıllar ve kuru baklagillere mutlaka dengeli şekilde yer vermeliyiz.
#Berrin YiğitYavaş yavaş yaz sıcaklarını uğurlamaya başladık. Sonbahara girerken sebzeleri nasıl konservelik hazırlıyorsak vücudumuz için de bir kış hazırlığı yapmalıyız. Mevsim geçişlerinin halsizlik, yorgunluk, iştah artışı gibi etkilerinden kendimizi korumanın yolu aslında sandığımızdan daha basit...
#SonbaharÖdem, şişkinlik, fazla iştah gibi sorunların hepsini su içerek azaltmak mümkün. Kendimizi yenilemek istediğimiz yaz döneminde su içmenin vücut için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak ve tüketimini arttırmanın kolay yolunu paylaşmak istedim. Şişenizi alın ve her güne özel verdiğim aromalı su tariflerimle başlayın.
#ÖdemBAHAR yorgunluğu, psikoloji alanında mevsimsel problemlerden biridir. İlkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında genellikle belirtilerini göstermeye başlar. İş yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen bir durumdur. Özellikle bahar mevsiminin başladığı günlerde birçok kişide görülebilen, genel bir bitkinlik, güçsüzlük ve enerji noksanlığı, isteksizlik, uykusuzluk, vücutta karıncalanma gibi belirtilerle seyreden bir rahatsızlık halidir. Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artıyor. Bu yükün iyonlar aracılığıyla taşındığı vurgulanmaktadır. Pozitif ve negatif değerde iki tür iyondan pozitif olanlar arttıkça vücuda zindelik getirir. Negatif yüklü iyonların artması ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olur.Bahar yorgunluğunu nasıl atlatabileceğimizi Akapunktur ve Medikal Estetik Doktoru Tayfur Yağcı anlattı:
#1Havaların soğuması ile, grip, nezle, soğuk algınlığı ve halsizlik baş göstermeye başladı. Kendimizi bu halsizlik ve virüslere karşı korumak için beslenmemize daha fazla özen göstermemiz gerekiyor. Vitamin ve mineraller açısından zengin, antibiyotik etkili bazı besinler ile hazırlayacağınız yemekler vücut direncinizi korurken, bağışıklık sisteminizin de iyileşmesine yardımcı olabilir. İşte kışın yemek menülerinize dahil edebileceğiniz sağlıklı ve lezzetli tarifler.
#Sponsorlu İçerikKirazla vişnenin en olgun ve tatlı zamanı. Peltesini, reçel veya marmeladını yapabilir; tartta, dondurmada, salatada değerlendirebilir; yaprak sarması gibi zeytinyağlılarda da kullanabilirsiniz. Pazardan alınca hepsini yiyip bitirmeyin, birazını da ayırın; lezzetli ve pratik yaz tariflerim var.
#KirazYaz aylarında tatilin verdiği rahatlamayla beslenme düzenimizde değişiyor, yağlı yiyecekleri daha çok tüketiyor ve sofralarda daha çok vakit geçiriyoruz. Bu durum da bizlere fazla kilo olarak geri dönüyor. Ancak bunun yanı sıra nefes almakta bile zorlandığımız sıcaklarda serin içeceklerle susuzluğumuzu gidermeye çalışıyoruz. İçtiğimiz gazlı ve şekerli içecekler de maalesef ki, sağlığımızı olumsuz etkiliyor. “Peki yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?” ve “Özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için neler içmeliyiz?” Gelin bugün yazın beslenme listemizde nelerin olması gerektiğine bir göz gezdirelim.
#ANKARALimonlu su içerek daha sağlıklı olabilir ve yağ yakımınızı da hızlandırabilirsiniz. Eğer her sabah kalktığınızda tarçınlı ve maydanozlu limonlu su içerseniz de ödem atmanız mümkündür. Tarçın kan şekerinizi dengeleyerek daha sağlıklı beslenmenize yardımcı olabilir. Limonlu su ve tarçınlı ve maydanozlu limonlu suyun kilo verme üzerindeki etkisini sizler için ayrıntıları derledik.
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte iftar ve sahur sofraları da kurulmaya başladı. Maalesef ki, bir ramazan ayını daha koronavirüs gölgesinde geçiriyoruz. Pandeminin hala devam ediyor olması ve COVID-19’un yeni varyantlarının çıkması, bu sofralarda ne tüketildiğinin de önemini arttırıyor. Gelin bugün, ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için iftar ve sahurda neler tüketilmesi gerektiği ile uzun süreli açlıklarda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olacak tariflerin neler olduğuna bir bakalım.
#ANKARABaharatlar... Doğanın mucizesi... Yemeklere lezzet katmalarının yanı sıra doğru şekilde tüketildikleri zaman hem şifa hem de lezzet kaynağı... Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kilo kontrolüne, kanserden metabolik hastalıklara kadar birçok rahatsızlığa karşı savaşan baharatların inanılmaz faydalarını gelin birlikte keşfedelim.
#Dr. Buğra BuyrukçuYeni yılın en eğlenceli tarafı hediye paketlerinin açıldığı o anlar... Aldığımız armağanın sevdiklerimizin yüzüne kondurduğu gülümseme paha biçilemez. Bir de o kişiye özel, el emeği göz nuruyla hazırlanmışsa kıymeti katbekat artar. Babamıza ellerimizle ördüğümüz atkının, sevgilimiz için yaptığımız kar küresinin, anneannemiz için boyadığımız bir tabağın yerini elbette hiçbir şey tutamaz. Siz de el yapımı hediye alternatifleri arıyorsanız, listemiz bir fikir verebilir.
#HediyeTarçın oldukça lezzetli baharatlar arasında yer almaktadır. Bu nedenle tatlılarda ve bazı yemeklerde tarçın kabuğu kullanılmaktadır. Kabuk tarçın nasıl toz haline getirilir? Tarçın tozu nasıl yapılır tüm detayları ile derledik.
#Nasıl YapılırSınav döneminde beslenme, pek çok yönüyle başarıya etki ediyor. Beynin hangi besin öğelerini alacağı konusunda oldukça seçici olduğunu söyleyen Doç. Dr. Haluk Saçaklı, gıdalarının türünün yanı sıra miktarının ve kalitesinin de beynin gelişimini, zihinsel performansını etkileyeceğini ifade ederek Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) girecek öğrencilere beslenme tavsiyelerinde bulundu.
#KahvaltıTek başınıza verdiğiniz radikal kararları gerçekleştirmek her zaman zordur. Ancak aldığınız kararı uygulamak için yanınızda bir destekçinizin olması işinizi kolaylaştıracaktır. 14 Şubat’ta birbirinize destek olarak, birlikte kilo verebileceğiniz sekiz adımı Uzman Diyetisyen Ecem Ocak açıkladı.
#Kilo VermePandemi nedeniyle çok zorlu geçen 2020 yılına veda etmeye sayılı günler kaldı. Bütün bir yılın yorgunluk ve stresini yılbaşı programında atmak, yeni bir yıla eğlenerek girmek isteyenler, o gecenin ardından genellikle büyük pişmanlık yaşar. Bu pişmanlığın sebebi ise yılbaşı sofrasında sınırsızca tüketilen sağlıksız yiyecek ve içeceklerdir. Ancak 1 Ocak gününde uygulayacağınız detoks ile yeni yıla daha enerjik başlayabilirsiniz.
#DetoksMeyan kökü, eski çağlardan beri özellik alternatif tıpta çok sık karşımıza çıkan bir bitki. Peki bu bitki ne işe yarar? Sağlığımıza ne gibi faydaları vardır? En önemlisi de meyan kökü nasıl kullanılır? Merak edilenleri anlatıyoruz.
#Meyan Kökü